Kompakt/sedan 30-35tys

19 Lip 2020, 14:50

Szukam auta w nadwoziu hatchback/sedan w budżecie 30-35tys. W zasadzie jeśli oplacaloby sie, można naciągnąć budżet do 40tys.
Rocznie robię 25-30tys km.
Chciałbym w budżecie auto jak najmniej problematyczne oraz w miarę komfortowe zawieszenie.
Głównie zależy mi na ekonomii i naprawach nie rujnujacych kieszeni, wiec marki premium odpadaja.
Interesuje mnie diesel lub benzyna pod lpg.
Moc taka zeby można było normalnie wyprzedzać.
Wyposażenie to sprawa drugorzędna, klimatyzacja i szyby w pradzie to wszystko czego potrzebuję.

Na chwile obecną moje typy aut:
*Mitsubishi lancer 1.8 140km
*Mitsubishi asx 1.6 117km (tylko nie wiem czy to nie za mała moc)
*Mazda 3 (podobno słaba blacha, akurat codziennie pokonuje 3km drogi zwirowej, ktora po deszczach, zimie jest w slabym stanie, i pewnie od błota i kamyków szybko wyszlaby rdza?)
* renault Megane 1.5dci/1.6
* golf/leon 1.6tdi/2.0tdi

Proszę o podzielenie się swoimi typami aut.
Dziękuję i pozdrawiam.
pryszczaty
Nowicjusz

20 Lip 2020, 17:20

Bardzo podoba mi się Megane 3. Na jakie roczniki mogę liczyć? Ktory silnik wybrać, ktory bylby dobry pod lpg?
Czytałem dobre opinie o 1.4 tce, jakie jest Wasze zdanie?
Diesle 1.5dci, 1.6dci, 1.9dci wszystkie powinny być ok?
pryszczaty
Nowicjusz

21 Lip 2020, 14:58

Ktoś coś?
pryszczaty
Nowicjusz

21 Lip 2020, 16:00

pryszczaty napisał(a):*Mitsubishi lancer 1.8 140km

Technicznie ok. Sporo osób narzeka na stosunek osiągi/spalanie noo ale zawsze można wrzucić gazik

pryszczaty napisał(a):*Mitsubishi asx 1.6 117km (tylko nie wiem czy to nie za mała moc)

Za wiele o asx nie wiem ale te 154nm szału nie robi

pryszczaty napisał(a):*Mazda 3 (podobno słaba blacha, akurat codziennie pokonuje 3km drogi zwirowej, ktora po deszczach, zimie jest w slabym stanie, i pewnie od błota i kamyków szybko wyszlaby rdza?)

Jeśli znajdziesz taką w dobrym stanie i porządnie zabezpieczysz to nie powinno być problemu. Swoją drogą trochę głupi budżet bo na II gen za duży a na III gen za mały. BTW do 3 gen nie założysz gazu ale za to mało pali

pryszczaty napisał(a):* renault Megane 1.5dci/1.6

Megane spoko. Warto rozejrzeć się za 1.4tce albo 2.0tce

pryszczaty napisał(a):* golf/leon 1.6tdi/2.0tdi

może być

Zerknij sobie na astrę j 1.4T albo 1.6T (z tym silnikiem chyba tylko kombi/hatchback). Przyjemne auto bez większych wad, lpg założysz bez problemu.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Lip 2020, 21:24

Na jakie roczniki mogę liczyć w megance?
Czy diesel 1.6 130km bedzie ok? Jak z awaryjnościa? Lub 1.5 dci 110km, słyszałem kiedyś o wadliwych panewkach, czy tutaj ten problem został wyeliminowany?
pryszczaty
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik V12 - Lamborghini
    Z mocarnymi jednostkami V12 kojarzy się również największy konkurent Ferrari, czyli Lamborghini. Włosi stworzyli dwie generacje swojej słynnej V-dwunastki. Skupmy się na pierwszej, bo to ona w dużej mierze ukształtowała ...