Kompakt za 30-40k., który wytrzyma kilka lat

14 Lip 2021, 10:25

Cześć,
Parę lat temu pomogliście z wyborem pierwszego samochodu (Astra H), wobec czego miałbym prośbę o wsparcie w kolejnym procesie decyzyjnym.

Szukam samochodu, który:
- będzie parkowany pod chmurką, więc jeśli wybór padnie na Azjatów, to trzeba będzie go dodatkowo zabezpieczyć (chyba, że to stereotyp)
- przebiegi roczne na poziomie 10-15k km.
- wykorzystywany w tygodniu do jazdy po mieście (zakupy)
- w niektóre weekendy poza miasto, ok 200km
- do tego dwa razy do roku wypady zagraniczne (po 1-2k km)
- w przypadku zakupu benzyny, chciałbym go zagazować
- w (bądź na) samochodzie będą przewożone dwa rowery

Od samochodu oczekuję jak najmniejszej awaryjności (chociaż wiadomo, że to ciężko zagwarantować), relatywnie niskich kosztów utrzymania, wygody i prowadzeniu oraz tego, żeby wytrzymał ze mną kilka lat (5-6).

Po wstępnej eksploracji rynku, dostrzegam następujących faworytów:
- mazda 3
- Toyota Corolla
- Kia Ceed

Jesteście w stanie zweryfikować mój wybór, EW. podać własne sugestie i typu (zarówno jeśli chodzi o modele jak i polecane wersje silnikowe).

Budżet to ok. 30-40k
CzarnaZmija
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 08 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

14 Lip 2021, 15:54

Wybory ciekawe ale ten pierwszy nie nadaje się za bardzo pod LPG. Jak już chcesz zakładać gaz to myślę że Corolla z silnikiem 1.6 Valvematic tu się sprawdzi. Kia Ceed może być tak jak i Hyundai i30 ale tu warto by było poszukać silnika 1.4 MPI kappa pod gaz tu masz więcej porownanie-silnikow-1-4-gamma-g4fa-i-1-4-kappa-g4lc-hyundai-kia-vt124500.htm

Jak miałabyś robić przebiegi około 10tkm to odpuściłbym sobie zakładanie LPG. Przy tej górnej granicy powinien Ci się on zwrócić po jakiś trzech latach, a jak będziesz jeździła więcej to szybciej to nastąpi.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Lip 2021, 17:30

Dzięki, w takim razie chyba odpuszczę temat mazdy. Pytanie czy jest coś ciekawego z grupy VAG? I jeszcze znalazłam AR Julietta, ale nie wiem jak to jest z tą mityczną awaryjnością.
Oprócz tego co napisałam powyżej, chodzi mi o samochód którym da się wyprzedać (po latach jazdy Astra H 1.4 był z tym mega problem).
CzarnaZmija
Nowicjusz

14 Lip 2021, 17:39

Plus widzę, że ciężko będzie trafić Corolle (E16) 1.6 przy założonym budżecie
CzarnaZmija
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie przewozić psa w samochodzie?
    Na wakacyjne wyjazdy właściciele psów często zabierają swoje czworonogi. I chociaż w domu mogą być ich najlepszymi towarzyszami, to w podróży źle przewożony pies może stanowić zagrożenie dla siebie samego, kierowcy ...