Opel Astra J 2.0 CDTI czy Renault Megane III 2.0 dCi

12 Lip 2021, 07:45

Witam. Poszukuję "nowego" samochodu i ze wstępnego rozeznania wyłoniły się dwa typy, mianowicie Astra J 2.0 CDTI oraz Megane III 2.0 dCi. Oba w wersji hatchback/coupe, podróżuję sam lub 1+1. Budżet jakim dysponuję na sam zakup to jakieś 25-27 tys zł.

Samochodem będę dojeżdzał codziennie do pracy (20km w jedną stronę, jakieś 70% po autostradzie). Dodatkowo jakieś dłuższe weekendowe wypady i raz w roku wyjazd na urlop. Roczny przebieg w granicach 20 tys km.

Zarówno Astra jak i Megane przypadły mi do gustu. Z tego co czytałem oba te silniki są udanymi i polecanymi konstrukcjami. Chciałbym, żeby nowy samochód miał dobrą elastyczność na trasie, dlatego interesują mnie moce rzędu 120KM+ i względnie poprawną kulturę pracy (jak na diesla).

Czy któryś z tych dwóch typów pod względem konstrukcyjnym i eksploatacyjnym jest ciekawszym i bezpieczniejszym wyborem?

Dzìęki za pomoc. Pozdrawiam
Mike8
Nowicjusz

12 Lip 2021, 09:24

Mike8 napisał(a):Czy któryś z tych dwóch typów pod względem konstrukcyjnym i eksploatacyjnym jest ciekawszym i bezpieczniejszym wyborem?
Oba silniki są niezłe i warto brać je pod uwagę. Ja jak bym miłą wybierać postawiłbym CDTI przed dCi. Tak w kwestii silników.

Oba auta których szukasz będą całkiem dynamiczne i oszczędne w trasie. Jeżeli chodzi o sam samochód to ja bardziej skłaniałbym się ku Astrze. Tu masz podobny wybór tyle że z silnikami benzynowymi renault-megane-iii-1-4-vs-opel-astra-j-1-6-vt121991.htm i jeszcze tu astra-j-c4-ii-megane-iii-30-tys-vt121135.htm

Mike8 napisał(a):Zarówno Astra jak i Megane przypadły mi do gustu.
Mając to na uwadze szukaj jednego z tych dwóch samochodów z możliwie najlepszym stanie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Lip 2021, 10:00

Super, dzięki za odpowiedź. :ok:

Czy w tej cenie jest jeszcze jakaś sensowna alternatywa? Fiat Bravo? Mam jednak wrażenie, być może błędne, że pod względem wykończenia i komfortu podróżowania jest to już półka niżej. Silnik chyba ten sam co w Oplu.
Mike8
Nowicjusz

12 Lip 2021, 10:30

Mike8 napisał(a):Silnik chyba ten sam co w Oplu.
Generalnie tak ma oznaczenie JTDM, więc tu jest ok tak jak w Oplu.
Mike8 napisał(a):Fiat Bravo? Mam jednak wrażenie, być może błędne, że pod względem wykończenia i komfortu podróżowania jest to już półka niżej.
Jest trochę gorzej tak jak piszesz ale za to w podanym budżecie powinieneś znaleźć trochę nowsze auto.
Mike8 napisał(a):Czy w tej cenie jest jeszcze jakaś sensowna alternatywa?
Ma to być auto z silnikiem diesla czy benzynę też bierzesz pod uwagę?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Lip 2021, 11:21

Benzynę też biorę pod uwagę. Czyli analogicznie 1.4T w Astrze i 1.4 TCe w Megane. Kwestia co się uda znaleźć w lepszym stanie. Chociaż w trasie wolałbym jechać chyba dieslem, bo spali mniej i będzie elastyczny. Aczkolwiek nie upieram się. Jeżeli benzyna będzie mniej problematyczna, to jak najbardziej biorę pod uwagę.
Ostatnio edytowany przez Mike8, 12 Lip 2021, 11:30, edytowano w sumie 1 raz
Mike8
Nowicjusz

12 Lip 2021, 11:29

Mike8 napisał(a):Czy w tej cenie jest jeszcze jakaś sensowna alternatywa?

Popatrz na golfa vi 2,0 tdi 110/140
Dla mnie środek dużo lepszy niż w Astrze.
Zaleta to niski spadek wartości i to że przy 2-litrowych dieslach tak na prawdę możesz brać nawet 110 i zrobić z tego 190 koni chipem, czyli szukasz dobrego stanu a nie że ten za słaby itd.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczny zakręt - jak go pokonać bezpiecznie?
    Choć jazda po łuku należy do podstawowych i niezbędnych umiejętności każdego kierowcy, to nie zawsze kończy się szczęśliwie. W 2017 r. w wypadkach w zakręcie zginęło 466 osób. Jak pokonywać zakręty oraz o czym pamiętać ...
    ŠKODA Š978 (Typ 978), 1956 rok
    Decyzją Ministerstwa Przemysłu Czechosłowacji z roku 1955 czechosłowaccy konstruktorzy otrzymali zadanie stworzenia całkowicie nowego samochodu dla "szerokich mas pracujących". W tym czasie wdrażano produkcję modelu 440 (Spartak), ...

14 Lip 2021, 00:16

A co myślicie o Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDM 140/170KM? Wart uwagi? Jak z kosztem ewentualnych napraw? Czy przez to, że to Alfa to nie jest jakoś znacznie drożej? Pozdrawiam
Mike8
Nowicjusz

14 Lip 2021, 19:56

Wart uwagi, serwis droższy od reszty stawki, ale z alfami jest jak z bmw. Kochasz i płacisz, jednak nie jest tak źle pod względem awarii jak kiedyś alfy 146/156 itd
Gość114260