Kompaktowe kombi

23 Wrz 2016, 05:32

witam

oglądałem i jeździłem wczoraj honda civic tourer (kombi) 1.8 benzyna
- nie ustawiałem wysokości fotela, jednak miałem wrażenie, że siedzę wysoko (zapomniałem...)
- żona (170 cm) nie była zachwycona ilością miejsca z tyłu podróżując właśnie tam
- trochę głośny przy wyższych obrotach no i mało dynamiczny
(TO JEDYNE MANKAMENTY JAKICH DOŚWIADCZYŁEM)- - reszta zrobiła dobre wrażenie

pytanie- czy inne samochody tej klasy oferują więcej miejsca z tyłu dla pasażera?

czy obawiać się silników TSI (skoda, seat vw)?

co jeszcze polecacie w tym segmencie (budżet do 85000 zł) kombi.
Zależy mi głównie na bezawaryjności (5-6 lat) i komforcie
kinetic17
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Focus 2003
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

23 Wrz 2016, 07:23

Civic jest jednym z większych aut kompaktowych jeśli chodzi o ilość miejsca więc poszedłbym segment wyżej. Wg mnie to nie wina małej ilości, a wrażenia spowodowanego małymi oknami.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Rok produkcji: 2010

23 Wrz 2016, 09:14

tak, tylko wtedy budżet idzie w górę, a raczej nie chciałbym wydawać aż takiej kwoty na samochód. Dziękuję za informację, jest bardzo cenna - nie mam możliwości odwiedzać salonów smaochodowych tylu marek
kinetic17
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Focus 2003
Rok produkcji: 2003

23 Wrz 2016, 21:04

Jeśli robisz 15 000 km rocznie to dla Ciebie każdy samochód będzie bezawaryjny przez 5-6 lat, jeśli silnik nie będzie zaliczany do ryzykownych / nie będzie miał wpadki producenta.

Kupno nowego samochodu na 5-6 lat, przy Twoim przebiegu, to trochę szkoda pieniędzy, chyba, że planujesz pojeździć z 8 lat, wtedy to się bardziej kalkuluje.
Równie dobrze mógłbyś kupić 3-4 latka z przebiegiem 50 000 km ... i przez 4-5 lat też pojeździsz bezawaryjnie (bo ryzyko przy takim przebiegu jest praktycznie żadne) - sam kupiłem w zeszłym roku 5-letnią Mazdę 3 z przebiegiem 75 000 km i przez 20 000 km, które do tej pory zrobiłem, wymieniłem tylko olej i filtry. Jakieś ślady użytkowe były - typu odprysk na masce, mała rysa na zderzaku, no, ale zaoszczędziłem 50% ceny nowego samochodu, także da się z tym żyć.
Znajomej kupiliśmy Hyundai'a i30 z października 2012 pół roku temu z przebiegiem 55 000 km za 60% ceny nowego, a innemu znajomemu Ceed'a kombi, też pół roku temu, też z 10/2012, z przebiegiem 80 000 km, też za 60% ceny nowego (w przypadku duńskich cen oszczędności wynosiły 100 000 koron - ok. 57 000 zł :)) ... leją paliwo i jeżdżą, tak to działa przy takich świeżakach.
A propos miejsca ... w i30 5-D hatchback, naprawdę sporo było, Ceed kombi też miał całkiem niezłą przestrzeń, niestety nie jestem w stanie odnieść tego do Civica ... bo siedziałem w nim tylko z przodu, aczkolwiek z tego, co wspominam, pozycja raczej niska, jak sobie fotel odniżysz. U mnie w Maździe mam fotel najniżej jak się da, i pozycja wyższa.

Ale w takim przypadku to polecałbym jedynie sprowadzenie "sobie", z niemieckiego salonu dealerskiego - dostajesz jeszcze gwarancję z urzędu, np. i40:
[link do mobile.de wygasł]
Mazda 6:
[link do mobile.de wygasł]
itp. ... no, ale jak z odwiedzaniem średnio, to pewnie nie jest to opcja dla Ciebie.
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW ActiveHybrid 3
    Podwyższona sprawność, której towarzyszy lepsza dynamika samochodu BMW ActiveHybrid 3, to wynik połączenia cenionego i nagradzanego silnika spalinowego z innowacyjnym napędem elektrycznym. Technologia BMW TwinPower ...
    Dzikie zwierzęta wiosną, a bezpieczeństwo na drogach
    Wiosną dzika przyroda budzi się do życia i zwierzęta stają się bardziej aktywne. Wiele gatunków ptaków wraca z cieplejszych rejonów świata i rozpoczyna okres godowy. Jaki to ma związek z bezpieczeństwem ...