Kompaktowy sedan [18000]

06 Wrz 2013, 00:28

Witajcie, zwracam się do Was z prośbą po raz kolejny. Mam problem z kupnem samochodu. Aktualnie przemierzam świat Corsą C. Dbam o nie nieziemsko- moje oczko w głowie i gdyby nie to, że potrzebuje większej przestrzeni bagażowej nigdy bym go nie zmienił. W związku w tym mam pytanie. Poszukuję jakiegoś kompaktowego sedana typu mazda 3 sedan/ megane II sedan. Chodzi mi przede wszystkim o autko jak najmłodsze tzn roczniki od 2005r. gdyż chciałbym pojeździć tym autem przez co najmniej 5 lat. Szukam autka w benzynie, gdyż preferuję gaz. Czyli potrzebuję silnika dobrze znoszącego instalację LPG. Może to równie dobrze być limuzyna klasy średniej. Budżet jaki mogę przeznaczyć to ok 18000zł. Moje wymagania co do samochodu. Przede wszystkim klima i pełna elektryka(szyby). Mile widziane jakieś sensowne nagłośnienie. Nie mówię o tubie, czy innych leśnych udoskonaleniach, tylko o głośnikach fabrycznych. Poza standard. Tani w utrzymaniu, w miarę nowoczesne wnętrze i brak obawy o korozję. Co do mocy, nie mniej jak 100. Nie potrzebuje demona prędkości ale uważam, że do sensownego poruszania się i bezpiecznego wyprzedzania 11s do setki to max. Spalanie: jeśli zmieszczę się w trybie mieszanym(60%miasto/40% trasa) w 10l LPG będę zadowolony. Możecie polecić coś sensownego?
tomek.k
Początkujący

Miejscowość: radomsko

06 Wrz 2013, 07:51

Mogę polecić Ci BMW e46 przed liftem z silnikiem M43.
Bardzo udany silnik, osiągi takie zwykłe, oszczędny, dobrze znosi gaz.
Za 18k kupisz takiego w dobrym stanie.
matiit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 05 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW e39
Silnik: m52b28
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

06 Wrz 2013, 08:51

Chyba o Mazde 6 Ci chodziło bo trójka jest mała. Co do korozji to te auta maja z nia problem. Jak trafisz zadbany egzemplarz warto go od spodu, przede wszystkim nadkola u blacharza zakonserwować i bedzie ok. Liftbacka szukaj ma spory bagaznik i ogólnie bardzo wygodne auto.
Silnik 1.8 120KM podstawowy wystarcza do 10litrów LPG w miescie się zmiescisz.
Budżet masz słaby, ale cóż... my kupiliśmy szóstke z 2002r co z tego ze stara rocznikiem ale mega zadbana z małym przebiegiem. Gaz znosi bez problemu trzeba koniecznie sciagac kolektor do nawiertów. Instalacja za 1900zł wystarcza, ale warto dołożyć do lepszych wtrysków...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Wrz 2013, 10:45

Zważywszy że gaz można wrzucić do prawie każdego auta, to już nie każde będzie chciało z nim tak dobrze, i długowiecznie współpracować,a to juz ogranicza troszkę twoje cele :wink: .
Megane to juz jakis dobry cel, ale można się wysilić i szukać AstryIII sedan ( mało spotykany typ), w tej kasie także jakaś brzydka Octavia się trafi, peugeot 407 z 2.0 benz., oczywiście jakiś Passat czy Bora,Seat Toledo II, i np. coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]ą także sedany), kuzyn Opla :roll: . Do koloru do wyboru :wink: , prawie...
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Stresujący manewr parkowania dla Kierowcy
    Umiejętne parkowanie jest równie ważnym elementem bezpiecznej jazdy jak poruszanie się po drogach. Tymczasem jeden na czterech kierowców ma problemy z parkowaniem(1). Kierowcy przyznają, że wolą zaparkować dalej ...
    Bentley EXP 100 GT - elektryczny luksus
    Jak widać Bentley stawia na luksus w wydaniu samochodów elektrycznych. Na razie jest to prototyp ale w niedalekiej przyszłości może się okazać że takie samochody będą królowały na globalnym rynku. To nie tylko ...