Kompatybilność części do Peugeota 206

29 Sie 2021, 21:55

Czy te części będą pasowały na pewnodo mojego samochodu?

Peugeot 206 1.1 60KM 2002r. Hatchback 3 drzwiowy

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

Kupuję dwie rzeczy u tego sprzedawcy i brakuje mi do darmowej dostawy więc pomyślałem że kupię coś co i tak pasuje mi za niedługo wymienić więc wyszukałem te dwie
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

30 Sie 2021, 07:45

Takich rzeczy nie warto kupować w necie bo w przypadku gdy by bylo nie takie jest problem a do sklepu idziesz rzucasz na stół i wymieniasz. Oszczednosci na tym nie ma. Świece mozesz sobie wykręcić do sprawdzenia
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Sie 2021, 08:33

@Kao jak zamawiasz przez allegro masz darmowy zwrot (a nawet wysyłkę) wiec jak nie zależy Ci na czasie że musisz mieć te rzeczy na już to moim zdaniem to dobre wyjście. Ja sam tak często zamawiam tylko ze sprawdzonych sklepów bo wiem że nie będzie problemu jak coś się okaże nie tak.

Tu najlepiej podać VIN samochodu przy zakupie w celu weryfikacji części przez sprzedawcę. Ogólnie widać, że te części powinny pasować do tego samochodu ale warto zawsze się upewnić.

Co do samych świec to nie lepiej kupić Denso lub Boscha? Można dostać nawet oryginalne jak się dobrze poszuka.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Sie 2021, 11:12

Darmowy zwrot i darmową dodatkową robotę + unieruchomione auto na kilka dni :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

30 Sie 2021, 21:12

ineedl napisał(a):Czy te części będą pasowały na pewnodo mojego samochodu?
Filtr paliwa być może tak , świece zapłonowe nie . Twój silnika to HFZ (TU1JP), lub HFX (TU1JP) chyba i teraz znajdż mi w ogłoszeniu odnośnie świec czy jest tam taki motor . Kolega Kao ma rację . Takie rzeczy kupujemy w pobliskim sklepie lub niedalekiej hurtowni . Pie....ić te darmowe wysyłki , czy zwroty. Czkawką się odbiją .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

30 Sie 2021, 21:33

Kao napisał(a):Darmowy zwrot i darmową dodatkową robotę + unieruchomione auto na kilka dni
To zależy jak do tego podchodzisz. Ja u siebie jak coś robię to zamawiam części i jak przyjdą to wymieniam. Najczęściej weekend bo w tygodniu raczej mi się nie zdarza. Nie zawsze mam czas podjechać do sklepu bo u mnie to 1h czasu plus droższe zazwyczaj takie same części. Te które zamawiam przez allegro (mam tu swoje dwa sprawdzone sklepy) często są już na drugi dzień :)
Więc jak widać wszystko zależy od podejścia i czasu.

Ostatnio nawet akumulator wymieniałem w ten sposób bo stary już był słaby i jeszcze dawał radę. Kurier przyjechał dał nowy i następnego dnia zabrał stary :) więc jak widać można :wink:

Jak kolega ma gdzieś blisko sklep z częściami moto to niech jedzie i zamawia na miejscu. A jak to zrobi już zależy od Niego.

bonifacy napisał(a):świece zapłonowe nie . Twój silnika to HFZ (TU1JP), lub HFX (TU1JP) chyba i teraz znajdż mi w ogłoszeniu odnośnie świec czy jest tam taki motor
Jest taki 1.1 (HFX (TU1JP)) 1124ccm 60KM/44kW 2002/07- w liście rozwijalnej z modelami więc powinny pasować :wink: ale lepiej upewnić się u sprzedawcy.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowy Zlot Citroenów 2CV
    Światowy Zlot fanów modelu Citroena 2CV zgromadził miłośników już po raz dwudziesty drugi. Odbył się on pod koniec lipca od 26 do 30 w portugalskim kurorcie Ericeira nad Oceanem Atlantyckim. Światowy Zlot 2CV ...
    Pakiet tuningowy TRD dla nowego Lexusa LS
    Japońska firma TRD, dostawca fabrycznych rozwiązań tuningowych dla Lexusa, przygotowała zestaw akcesoriów do tuningu najnowszej, piątej generacji flagowej limuzyny Lexus LS F SPORT. Zestaw TRD do tuningu aerodynamicznego ...

30 Sie 2021, 22:10

Rokiko napisał(a):Jest taki 1.1 (HFX (TU1JP)) 1124ccm 60KM/44kW 2002/07- w liście rozwijalnej z modelami więc powinny pasować :wink:
A w nie rozwijanej liście zastosowań , tej w opisie aukcji to nie ma . Aż się prosi o cytat z kultowego filmu "Ja tu widzę siostry, że wy niezły burdel macie w tym swoim Archeo" :mrgreen:
Poza tym patrz
Kao napisał(a):Darmowy zwrot i darmową dodatkową robotę + unieruchomione auto na kilka dni
Jakże się to zdarza . Ty zamówisz że niby dobrze a ktoś coś żle zapakuje . Ty masz auto rozebrane a tu kurier przywozi co innego . Zwrot i masz w plecy bo ci auto blokuje kanał . A i lub unieruchamia bolid . Zakup lokalny mimo że droższy daje ten luksus że możesz zweryfikować na bierząco trafność doboru części . Ja nie mogę sobie pozwolić na pozostawienie auta na czas internetowego zakupu . Dziś się zepsuje , dziś ma być naprawione .
Ostatnio edytowany przez bonifacy, 30 Sie 2021, 22:26, edytowano w sumie 1 raz
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

30 Sie 2021, 22:18

Ale ja rozumiem gdy przybitka jest duża ale w takich przypadkach..... sam często zamawiam w internecie i roznie z tym bywa, najgorzej jest ze sprzęgłami bo blokujesz podnośnik czasami nawet przez tydzień a jak 2 razy trafisz źle to kolejne kilka dni, niestety jest bardzo dużo rodzaji części przy jednym modelu i w sumie nie wiadomo po co i dlaczego. Zamawiając czesci w necie trzeba liczyć się z tym że możemy nie trafić w odpowiednią, no chyba ze mamy możliwość numer części podejrzeć to jesteśmy w domu.
Ooo przypomniała mi się pewna sytuacja, zamówiłem sobie w Pl wahacze do Volvo, 2 z tej samej firmy ale jeden juz w rekach inaczej wyglądał, tak jakby wykonany z innego materiału, w trakcie pracy okazało się ze nie mogę go zapiąć na swoje miejsce w zaden sposób, zacząłem mierzyć i co? I lipa ok 3mm za krótki niz inne, no i co auto rozdupione podnosnik zablokowany a i tak skonczylo się na zakupie w sklepie i kopaniu się ze sprzedawcą.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

30 Sie 2021, 22:24

bonifacy napisał(a):A w nie rozwijanej liście zastosowań , tej w opisie aukcji to nie ma
Haha no tak... :mrgreen: Dlatego najlepiej szukać po numerze/oznaczeniu oryginalnej świecy.

@Kao masz rację i tu można by było też rozgraniczyć części które warto tak zamawiać a których nie. Przy sprzęgle faktycznie jak rozbierzesz, a tu się okazuje że lipa to było by słabo...
Rokiko
Forumowicz VIP