Kompromis za ~11k

Które byś wybrał?

Toyota Corolla 1.6 110KM
1
25%
Opel Astra II 1.6 101KM
1
25%
Mitsubishi Colt 1.6 90KM
0
Brak głosów
Fiat Bravo/Brava 1.9 JTD 105KM
0
Brak głosów
Seat Ibiza 1.9 TDi 110KM
0
Brak głosów
Honda Civic 1.4iS 90KM (3D)
0
Brak głosów
Honda Civic 1.5i 114KM (3D)
2
50%
Razem głosów : 4

28 Kwi 2011, 23:41

Witam ponownie!

Już kiedyś zakładałem temat jednak wtedy musiałem odłożyć plany zakupu auta aż do dziś. Zmienił się też budżet i już z grubsza przejrzałem allegro ;]

Szukam czegoś niedrogiego w eksploatacji ale żeby też miało troszkę mocy pod maską. Obecnie jeżdżę Twingiem siostry które ma 60KM no i to jest zdecydowanie za mało, mimo że zazwyczaj jeżdżę oszczędnie to jednak czasami mam ochotę "depnąć" ale tutaj to nic nie daje ;P

Dlatego chciałbym żeby auto miało z min. ~90KM ale zarazem żeby nie paliło więcej niż to ~8l.
Tutaj też pytanie czy lepiej brać diesla czy benzynę? Ojciec mi cały czas odradza diesla bo według niego kilkunastoletnie auto może się zepsuć a wtedy naprawa diesla staje się nieopłacalna. Na dodatek z tego co widzę to diesle są droższe a znowu nie robię tych kilometrów bardzo dużo (600-700km miesięcznie).

Kolejne kryterium to rozmiar, ponieważ to jest auto którym głównie będę jeździł po mieście to nie chcę żeby było za duże. Ojciec ma Octavie(sedan) i ciężko nią zaparkować w centrum miasta gdzieś na krawężniku ;] Lepiej żeby miało z 0,5m mniej.

---------------
Edit:
Zrobiłem ankietę ;
Ostatnio edytowany przez Cron 04 Maj 2011, 20:14, edytowano w sumie 4 razy
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

29 Kwi 2011, 06:39

Ja bym brał Punto w benzynie. Za te cenę już można znaleźć w ładnym stanie z klimatyzacją. Kumpela miała Punto, fajnie się tym latało :wink: Części jak to do fiata tanie, ja akurat brałbym z mniejszym silnikiem, poniżej 90km.
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

29 Kwi 2011, 06:52

Fiat Brawa ale silnik 1,4 omijaj z daleka autko fajne i za taka kasę znajdziesz ładny zadbany egzemplarz.
Honda Civic słynna ze swojej bezawaryjności ale i słynna z zajeżdżonych silników trzeba się trochę na szukać ale warto ważne żeby nie była bita bo rdza będzie wtedy kompanem tego auta, silnik 1,5 D15Z6 najbardziej odpowiedni moim zdaniem.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

01 Maj 2011, 19:13

Fiat Punto z jakim konkretnym silnikiem polecasz?
[link do autocentrum.pl wygasł]
Jak to jest z tymi silnikami 1.4 16V 95KM? ani jednego na allegro nie widziałem. Za to są 1.2 86KM "Sporting", ktoś wie jak tam wygląda kwestia spalania?
Nowicjusz

02 Maj 2011, 12:34

civici są paliwożerne

polecałbym ibizę w dieslu najbardziej
CHOROSZ
Nowicjusz

Miejscowość: katowice

02 Maj 2011, 13:17

civic VI gen 1.6i 16V coupe pali malo dokladnej wartosci nie znam ale moj dziadek ma i mowi ze naprawde malo pali (obstawiam okolo 8-9l w miescie) i z reszta polecam autko dosyc wygodne choc duza wada jest jakosc plastikow i spasowania wnetrza ale wiadomo jak to w tych starszych japoncach
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mobilność elektryczna w BMW Group ma już 40 lat
    Pod koniec 1975 eksperymentalny pojazd zbudowany w oparciu o BMW LS oraz wyposażony w nowe akumulatory oraz nowy silnik elektryczny zaczął przynosić pierwsze rezultaty. Następnie, w roku 1980, zapoczątkowany został projekt ...

04 Maj 2011, 20:13

Już ograniczyłem wybór do konkretnych modeli więc zrobiłem ankietę :wink:
Nowicjusz