Komputer PC stacjonarny

11 Gru 2014, 07:31

najnowszy Firefox wykorzystuje z 500 MB pamięci a przy wielu kartach to dochodzi do 1 giga
a gdzie reszta programów
ja mam procesor e2140 1,6 i 3 giga pamięci ddr2 Windows 7 karta graficzna 9800gt
mam system 32 bitowy raz miałem zainstalowany 64

i starcza nawet do gier starszych nowe to nie wiem bo dawno nie grałem
merkaba12
Początkujący

Prawo jazdy: 18 03 2003
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: ford
Silnik: 1,3 44
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Gru 2014, 09:52

A więc zrobimy tak - najpierw kupię nową pamiąć RAM ( 2x1024 )i zobaczymy na ile się poprawi praca kompa. Koszt jest niewielki, więc można spróbować. Do XP też jestem już przyzwyczajony i mimo, że już nie ma wsparcia technicznego, to lubię na nim pracować.
Neta mam 55Mb/s, więc jest dość szybki żeby przeglądać strony. PC mam z netem połączenie przez kabel i muszę powiedzieć, że mimo to, na telewizorze, gdzie net jest przez wifi, to chodzi szybciej i lepiej. Na tv już oglądam daną rzecz, a w PC dopiero się otwiera. Procesor pracuje prawie cały czas. Niedawno wgrywałem cały system od nowa. Mam dwie partycje - na jednej jest tylko system i programy, a reszta jest na drugiej. Więc defragmenstacji chyba robić nie trzeba, tym bardziej, że mam nowy system na świeżej partycji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Gru 2014, 12:49

MotoAlbercik napisał(a):Więc defragmenstacji chyba robić nie trzeba, tym bardziej, że mam nowy system na świeżej partycji.

Na pewno nie zaszkodzi a może pomóc :) Ale skoro masz takie rozwiązanie to myślę że sam RAM już będzie dla Ciebie zbawieniem na szybsze działanie kompa.

PS. Ja mam net 4Mbps i daje rade :) upload tylko 0,512Mbps.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

13 Gru 2014, 16:07

Takie coś chyba może być?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wprawdzie jak tam pojadę to wezmę ze sobą tą kartę co mam, więc myślę, że mi dobiora odpowiednią, ale warto wiedzieć. No i Kingstoin to z tego co kojarzę to dośc dobra firma w różnego rodzaju pamięciach?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Gru 2014, 22:13

Ja kojarzę Kingstona z produkcji pen-drive"ów :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Gru 2014, 22:25

MotoAlbercik napisał(a):No i Kingstoin to z tego co kojarzę to dośc dobra firma w różnego rodzaju pamięciach?

Kingston ;) tak to dobre pamięci i możesz śmiało brać.
ArteK
Forum Samochodowe

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczny wschód słońca
    Nisko położone słońce w okresie jesiennym może oślepiać kierowców i powodować niebezpieczne sytuacje na drodze. Szczególnie niebezpieczne jest pierwsze 15-45 minut po wschodzie słońca. Ryzyko oślepienia wzrasta ...

14 Gru 2014, 23:19

Jak co to jak się zdecydujesz na zakup komputera to też mogę pomóc.

Fajną opcją jest AMD APU.
Aktualnie mam AMD A4-5300 i nie narzekam. Nawet pograć można. W BF3 na low dało sie grać a po dołożeniu grafiki GTS450 1gb + OC na wysokich mi BF3 śmiga. Ale będę przechodził na FX6300.

Ja bym dołożył do czegoś takiego bo warto ;) SSD komputer będzie chodził bardzo szybko i warto dopłacić ;)
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG

14 Gru 2014, 23:22

Koniu napisał(a):Jak już będziesz zmieniał kompa to nie inwestuj w Win 8. Mam taki na laptopie i coś może człowieka trafić.. Dużo lepszy jest Win 7 :wink:

A doinstalowałeś 8.1 ???
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Gru 2014, 15:44

No i :ok: Założyłem pamięć tą co zapodałem link i mam teraz 2GB RAM-u i jest o niebo lepiej :) Wcześniej to nawet Mój komputer otwierał się kilka sekund, a jakby chcieć otworzyć Mój komputer i Operę razem, to kawę zdążyłem zaparzyć wcześniej. A jak komputer był skanowany odnośnie błędów, wirusów itp. to mogłem zapomnieć o jakiejkolwiek pracy na tym kompie, bo wtedy to ani Opera, ani nic mi się nie otwierało. cały czas było słychać jak dysk twardy idzie na pełnych obrotach. A teraz jest cisza. Tak więc wymiana pamięci napewno pomogła i to wiele.
A jeszcze mam kolejną sprawę - Jako że robię dużo zdjęć i filmów z wycieczek po naszym pięknym kraju, zawsze robiłem z tych zdjęć i filmów filmiki programem Pinnacle Studio9 - ale generalnie masakra przy moich parametrach kompa. Teraz są już nowe wersje ( ostatnia to 18 ), ale mają one wymagania typu np. Windows Vista albo 7. Na XP już nie chcą chodzić podobo. O Viście chyba nie ma co nawet gadać, więc myślę nad Win7. Ale jest tego kilka wersji - Win7 Home Premium, Home Premium SP1, Proffesional, Proffesional PRO, Ultimate są na 32 i 64bit, są wersje OEM. Na allegro znalazłem nawet WIN7 za 80 zł, ale pisze, że to klucz. Nie bardzo wiem, o co chodzi - to jest legalny windows, czy jakiś ściemniony? Na stronie Microsoftu znalazłem nawet, że można zrobić uaktualnienie systemy z XP do Win7. Tyle pewnie jest to wersja bez klucza, na 30 dni, a potem trzeba wykupuć klucz od Microsofta? A wogóle czy na moim sprzęcie Win7 będzie chodzić, czy trzebaby coś wymienić?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Gru 2014, 16:38

Jak nie zrobisz syfu na dysku twardym to bedzie dobrze dzialal win7.

80zl strasznie tanio
Jak masz oryginalny klucz to sciągasz wina, bierzesz przez ULTRA ISO wypalasz na plyte i pamiętaj ze musi pisac bootowalny.
Instalujesz wina i wpisujesz ten klucz, ktory kupiles potem aktywujesz i masz legalnego windowsa.

Jak co to pisz.
Chętnie pomoge ;)
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Gru 2014, 20:25

MotoAlbercik napisał(a):No i Założyłem pamięć tą co zapodałem link i mam teraz 2GB RAM-u i jest o niebo lepiej

No to super ;)

Co do Win7 to ja mam wersję 32bit proffesional która w zupełności wystarcza. Kupiłem wersję OEM do której jest płyta. Koszt to jak dobrze pamiętam 220zł. W OEM masz ograniczenie że Win7 jest przypisywany do komputera i jak byś chciał kiedyś zmienić kompa to tam juź jej nie zainstalujesz i musisz kupić nową licencje.
ArteK
Forum Samochodowe

15 Gru 2014, 21:47

ArteK napisał(a):. W OEM masz ograniczenie że Win7 jest przypisywany do komputera i jak byś chciał kiedyś zmienić kompa to tam juź jej nie zainstalujesz i musisz kupić nową licencje.

Wiadomo, dlatego według mnie nie powinien się przesiadać na win7 bo windows kosztuje tyle ile wart jest jego aktualny pc.

Chyba że jest mu bardzo potrzebny nowszy system to ok, ale według mnie opłacalności nie ma ;)
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Gru 2014, 22:00

DamianCAR napisał(a):A doinstalowałeś 8.1 ???
Nie, zwykłą 8. Boje się że jak wejdzie mi 8.1 to już całkiem będzie kicha.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Gru 2014, 11:25

@MotoAlbercik Jeszcze jedno jak byś chciał na obecnym kompie instalować Win7 to warto by było pomyśleć o dysku systemowym SSD na SATA wtedy by to miało ręce i nogi, a komp powinien ładnie chodzić nawet ten obecny. Wystarczyłby ci SSD 120GB za ok. 210zł (nawet mniejszy, ale ten ma optymalną cenę) na którym instalujesz system a obecny dysk dodajesz sobie jako drugi do np. przechowywania danych.
ArteK
Forum Samochodowe

16 Gru 2014, 12:43

Myślę o Win7, bo chodzi mi o ten program Pinnacle Studio - a jak wspomniałem te najnowsze wersje nie chcą chodzić już na XP. 220 zł to niewielka cena. Muszę się tylko zastanowić czy wersja OEM czy inna.
Nad dyskiem twardym też myślę i to bardzo intensywnie - obecnie mam dysk 120GB. Podzielony mam na 3 partycje, w tym systemowa ( C ) 20 GB. Myślałem kupić dysk około 300GB i na nim trzymać dane , a ten co mam przeznaczyć na system i programy.
Ale odnośnie tych dysków - na allegro są takie - SSD i dzielą się na SSD PCI Express ( PCle ) i SSD serial ATA ( SATA ). Są też dyski 3,5 PATA ( IDE ATA ) i 3,5 serial ATA ( SATA ). Czym one się różnią? O co z nimi chodzi?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika