Komputer PC stacjonarny

07 Gru 2014, 12:57

Witam. Obecnie mam PC-ta z systemem XP Proffesional, AMD Athlon, Procesor 64 3500+ 2.20 Ghz, 512 MB RAM. Jak więc widać parametry ....A że obecnie wszystkie programy, systemy itd wymagają coraz lepszego sprzętu, komputer działa mi tak jak działa. Pytanie dotyczy porady, co lepiej się opłaca - wymienić poszczególne podzespoły czy kupić nowy komputer? Jeżeli podzespoły to co wymienić, żeby komputer się nie mulił? Kompa używam głównie do internetu. Czasami obróbka zdjęć i filmików z kamery + tworzenie filmików ( używam programu Pinnacle Studio 9 ( 11 wogóle nie chce chodzić na moim kompie ), czasami jakaś gierka, ale nie strzelanki, wyścigi czy temu podobne, a raczej typu Wheels of STEEL Trucker, RAILROAD SIMULATOR, TRANSPORT GIANT i temu podobne, czyli tworzenie własnej firmy transportowej i jej zarządzania. Wymagania więc nie są wygórowane. No ale przedewszystkim XP to już przezytek i wolałbym Windows 7 lub 8 wgrać. A na moim obecnym sprzęcie 7 chodzić raczej nie będzie.
Jak ktoś siedzi w temacie komputerów to bardzo proszę o pomoc.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Gru 2014, 13:43

wymiana to cały środek oprócz dysków twardych nie napisałeś jaka karta graficzna
bo może być dobra
ale czy kupić czy wymienić koszty mogą być jednakowe zależy co sie chce kupić
ja tam tylko wymieniam wszystko oprócz dysków twardych
bo wymiana to procesor ,płyta główna , pamięć ,czasami zasilacz jak sie chce kupić lepsza kartę graficzna
merkaba12
Początkujący

Prawo jazdy: 18 03 2003
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: ford
Silnik: 1,3 44
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Gru 2014, 14:24

Możesz spróbować wymienić kości pamięci RAM tak żebyś miał min. 2GB. Powinno być znacznie szybciej. Innych podzesołów nie ma sesu wymieniać bo koszt będzie porównywalny do nowego stacjonarnego kompa. Poza tym jeszcze dochodzi licencja na Win7 lub 8. Poszukaj w necie nowych kompów z oprogramowaniem bo z reguły wychodzi taniej. Jak chcesz to podaj cenę jaką możesz przeznaczyć na nowy sprzęt to może coś uda mi się podowiedzieć ;)

Sprawdź oznaczenie RAMu w obecnym kompie i podaj sprawdzimy cenę większych pojemności które będą kompatybilne.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

07 Gru 2014, 17:17

ArteK napisał(a):Sprawdź oznaczenie RAMu w obecnym kompie i podaj sprawdzimy cenę większych pojemności które będą kompatybilne.

RAM mam DDR 512MB Czy to wystarczy czy jeszcze jakieś info odnośnie RAM-u jest potrzebne? Ale coś mi się kojarzy, że ważne jest to DDR?
Jakby można tylko było zwiększyć pamięć RAM-u, to nie byłoby tak źle.
Karta Graficzna to ATI Radeon 9550 i myślę, że na moje potrzeby jest ok.
Od razu zapytam, bo nie wiem jaką mam wersję systemu - 64 czy 32 bity - program CPU-Z w zakładce CPU Name wskazuje mi AMD Athlon 64 3500+ . czy to oznacza, że mam wersję 64 bity?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Gru 2014, 13:08

Jeżeli chodzi o sprawdzenie jaki masz system to na pulpicie klikasz prawym klawiszem myszy na "Mój Komputer" i zakładce system będziesz miał info czy to jest XP x64 czy też nie.
MotoAlbercik napisał(a):CPU Name wskazuje mi AMD Athlon 64 3500+

Tu masz info że jest to procesor 64bit, ale system nie koniecznie musisz mieć 64 bitowy.
MotoAlbercik napisał(a):RAM mam DDR 512MB Czy to wystarczy czy jeszcze jakieś info odnośnie RAM-u jest potrzebne? Ale coś mi się kojarzy, że ważne jest to DDR?

Tak, ale na kości będziesz miał jeszcze inne oznaczenia :) np. PC2100, PC2700, PC3200. Dobrze by było też jak byś zobaczył ile masz wszystkich gniazd dla pamięci na płycie głównej, albo podał jej oznaczenie.
ArteK
Forum Samochodowe

08 Gru 2014, 21:55

ArteK napisał(a):Jeżeli chodzi o sprawdzenie jaki masz system to na pulpicie klikasz prawym klawiszem myszy na "Mój Komputer" i zakładce system będziesz miał info czy to jest XP x64 czy też nie.

Niestety nie można w ten sposób sprawdzić jaki ma się system. Ale znalazłem w necie jaką komendę trzeba wpisać i znalazłem jaki mam system - 32 bity. A więc procesor mam 64, a system 32.
ArteK napisał(a):Tak, ale na kości będziesz miał jeszcze inne oznaczenia :) np. PC2100, PC2700, PC3200.

Napisane mam PC3200 200MHz.
ArteK napisał(a):Dobrze by było też jak byś zobaczył ile masz wszystkich gniazd dla pamięci na płycie głównej, albo podał jej oznaczenie.

Na karty pamięci mam dwa gniazda - w jednym jest ta 512, a drugie mam wolne.
Płyta gówna to MSI K8T800 Neo2-F v2.0 (MS7094)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co piesi robią na jezdni?
    Może trudno w to uwierzyć, ale piesi leżą, siedzą i klęczą na jezdni. Ze statystyk policji wynika, że w 2016 roku zginęło w ten sposób w Polsce 81 osób, a 68 zostało rannych! Wśród wypadków spowodowanych ...

09 Gru 2014, 10:58

Z tego co widzę możesz włożyć 2x1024MB 400MHz (czyli więcej i będą szybsze).
Masz tu dwie przykładowe aukcje:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Więc miałbyś 2GB RAMu co powinno wystarczyć i znacznie przyspieszyć operacje na twoim komputerze. Zapytaj sprzedającego czy na 100% będą pasowały przed zakupem podając mu oznaczenie płyty głównej. Moim zdaniem będą, ale warto się upewnić.
ArteK
Forum Samochodowe

09 Gru 2014, 13:08

Eeee tam.. Ten zabytek ma minimum 5 a moze 7 lat.. Czas na emeryturę..
Za 1000 pln możesz mieć bardzo dobre parametry kompa typu biuro/dom..
Do tego co masz nic nie dołożysz - są inne szyny, gniazda itp..
Tu na stronie masz konfigurator - przykladowy bardzo fajny zestaw..
PCPartPicker part list / Price breakdown by merchant

CPU: Intel Celeron G1620 2.7GHz Dual-Core Processor (€38.84 @ Amazon Deutschland)
Motherboard: MSI H61M-P31/W8 Micro ATX LGA1155 Motherboard (€39.22 @ Amazon Deutschland)
Memory: Kingston Blu Red Series 4GB (2 x 2GB) DDR3-1600 Memory (€42.55 @ Amazon Deutschland)
Storage: Toshiba 1TB 3.5" 7200RPM Internal Hard Drive (€51.30 @ Amazon Deutschland)
Case: Zalman ZM-T4 MicroATX Mini Tower Case (€23.69 @ Amazon Deutschland)
Power Supply: Cooler Master Elite Power 400W ATX Power Supply (€31.45 @ Amazon Deutschland)
Total: €227.05
Prices include shipping, taxes, and discounts when available
Generated by PCPartPicker 2014-12-09 13:06 CET+0100

do 250 € powinno wyjść..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

10 Gru 2014, 00:25

+ licencja na system np. Win7 ok. 250zł.
ArteK
Forum Samochodowe

10 Gru 2014, 08:12

Jak już będziesz zmieniał kompa to nie inwestuj w Win 8. Mam taki na laptopie i coś może człowieka trafić.. Dużo lepszy jest Win 7 :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Gru 2014, 09:35

Moje osobiste zdanie - XP w zupełnosci daje radę.. Ale każdy sobie robi w/g potrzeb i mozliwości..
Win7 ok. 250zł.

Dla zarabiającego ok. średniej krajowej to chyba nie jest poza zasięgiem ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Gru 2014, 10:12

silvo44 napisał(a):Moje osobiste zdanie - XP w zupełnosci daje radę..

Zgadza się tylko jest jeden problem z tym systemem. Po instalacji już go nie zaktualizujesz ponieważ wsparcie dla tego systemu skończyło się w kwietniu tego roku jak dobrze pamiętam. Więc najlepszą alternatywą będzie Win7.
ArteK
Forum Samochodowe

10 Gru 2014, 10:27

Co do systemu to nie ma problemu - system nie kosztuje aż tak dużo kasy. Tylko czy jak wymienię tą pamięć RAM na 2 giga, to win7 będzie u mnie chodził? Bo słyszałem, że win7 ma inne wymagania sprzetowe niż xp. Jakby win7 chodził przy moich parametrach z RAM-em 2 GB to wymieniam RAM i kupuję win7 i po sprawie.
Z kolei to, co zapodał mi silvo44 też jest chyba godne uwagi - 1000 zł za kompa to nie dużo. U nas, w media czy saturnie to musiałbym dać około 2 tyś - rozglądałem się już.
Ale z drugiej strony, dla mnie takie parametry nie są potrzebne - nie wykorzystam ich. Ja chciałbym tylko, że ciutek szybciej chodził, bo obecnie nawet jak otwieram "Mój komputer" to muszę czekać 2 sek. Przeglądarka otwiera mi się nieraz po 4 sekundy, film jak chcę odtworzyć jakiś to też muszę czekać dośc sporo. Więc żeby tylko szybciej chodził.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Gru 2014, 10:36

MotoAlbercik napisał(a):, w media czy saturnie to musiałbym dać około 2 tyś

nie, nie .. nie idx po gotowe do sklepu..
Weź spisz sobie ten zestaw co ci napisałem, przejdź przez miasto i zobaczysz czy nie okaże się, że ktoś(mały komputerowy sklepik) nie poskłada czegoś podobnego za 8 setek..
Za "usprawnienie" swojego dasz zapewne 3, 4 stówki - moze warto się zastanowić..
MotoAlbercik napisał(a):dla mnie takie parametry nie są potrzebne

I tu się mylisz - za dwa-trzy lata znowu będzie mało..
Jaki masz net ?? Bo może tu jest problem ??
Ja mam 20 Mb/s a za kilka dni mi podwyższą do 50..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Gru 2014, 10:55

silvo44 napisał(a): nie idx po gotowe do sklepu..
Weź spisz sobie ten zestaw co ci napisałem, przejdź przez miasto i zobaczysz czy nie okaże się, że ktoś(mały komputerowy sklepik) nie poskłada czegoś podobnego za 8 setek..

Dokładnie, popieram!

@MotoAlbercik jak chcesz zmienić system to lepiej kupić nowy komputer na obecnym dołożenie samego RAMu powinno przynieść sporą poprawę. Do tego przeczyszczenie/usunięcie zbędnych programów i defragmentacja dysku.
To że programy i przeglądarka otwierają się wolno w twoim przypadku ma spore znaczenie mała ilość pamięci.

Mam na jednym kompie XP a na drugim Win7 i powiem szczerze że XP jest szybszy. Parametry komputerów prawie identyczne.
ArteK
Forum Samochodowe