Komputer pokładowy zawyża średnie spalanie - Audi A3 2.0 TDI

01 Wrz 2023, 18:07

Dzień Dobry. W moim audi a3 2.0 tdi komputer zawyża średnie spalanie o ponad 3l. Po przeprowadzeniu testów czyli zalanie pełnego zbiornika i przejechania około 400km trasy po obliczeniu rzeczywistego średniego spalania na 100km otrzymałem wynik w okolicach 6l, natomiast komputer wskazał 9,8l…
Co może być powodem że komputer w pojeździe tak zawyża spalanie? Czy mogę przeprowadzić korektę na tak wysokich wartościach? Z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam :ok:
xkarolx
Nowicjusz

• 02 Wrz 2023, 11:21

A w jaki sposób obliczyłeś rzeczywiste średnie spalanie?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

02 Wrz 2023, 11:51

Zalałem pod korek (zapisałem stan licznika) przejechałem określony dystans i podjechałem ponownie zatankować do pełna. Po obliczeniu wyszedł mi taki wynik całkowicie sprzeczny do tego co pokazuje komputer pokładowy.
    xkarolx
    Nowicjusz

02 Wrz 2023, 15:05

Zauważ, że komputer pokazuje spalanie średnie. A ty po zatankowaniu masz spalanie rzeczywiste. Komputery pokładowe przekłamują spalanie średnie, ale nie aż tak bardzo. Zazwyczaj jest to od 0 do nawet 10%. U ciebie komputer może pokazywać w tym przedziale procentowym, a większe spalanie może brać się z np. lejących wtryskiwaczy czy niewłaściwego ciśnienia paliwa.
    Jak dla mnie 3 litry różnicy to dużo.
    Zrób raz jeszcze taki test i zobaczysz czy się powtórzy.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

02 Wrz 2023, 18:50

Tak się składa że wykonałem wcześniej z trzy takie testy i wyniki praktycznie były takie same. Trzeba będzie coś z tym zrobić tylko jak teraz znalesc przyczynę. VCDS’em dam rade coś wyczytać?
    xkarolx
    Nowicjusz

02 Wrz 2023, 19:25

VCDS'em połącz się z licznikiem (17) , wybierz adaptacje (10) , kanał nr 3 . Pokaż / napisz jaka jest tam zapisana wartość. Domyślnie powinno być 100. Gdy komputer zawyża spalanie wpisujemy wartości mniejsze np.95. Zalecane jest aby postępować w maksymalnych krokach co 5. O ile pamiętam najniższa wartość przyjmowana to 85. To w przypadku korekty wskazań . Zresztą kto szuka nie błądzi . Są filmy instruktażowe na necie.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymiana opon na zimowe. To trzeba wiedzieć.
      Kiedy wielkimi krokami nadchodzi zima, każdy kierowca powinien wdrożyć odpowiednie czynności przygotowujące do tej szczególnej i dosyć wymagającej pory roku. Jednym z elementów, które zobowiązany jest ...

04 Wrz 2023, 10:05

Dokładnie jak pisze bonifacy - można zrobić w kompie korektę tego spalania. Ale dla pewności zrób raz jeszcze taki test, albo dwa razy zanim zmienisz te wartości. Chyba, że taka różnica w spalaniu jest już od jakiegoś czasu.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

04 Wrz 2023, 11:14

Koła masz w oryginalnym rozmiarze? Zobacz jeszcze jak wygląda chwilowe spalanie podczas jednostajnej jazdy (wolniejszej, szybszej).

Czy przejechane km z samochodu zgadzają się z tymi z GPSu?

No i jeszcze jedno... czy komputer oblicza średnie spalanie od ostatniego tankowania czy od ostatniego odpalenia? Kasujesz średnie spalanie wraz z tankowaniem?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Wrz 2023, 22:32

Tak koła są w oryginalnych rozmiarach. Nie nie kasuje średniego spalania od tankowania na komputerze, lecz pare razy tak sprawdzałem i nie zmienia to wartości. Kilometry również się zgadzają z gps. Samochod posiadam pare miesięcy wykonałem już pare takich testów i nic. Miałem otwarte forum odnośnie chwilowego spalania, strasznie skacze. Gdy przyciśnie potrafi pokazać 15-20l, natomiast na tempomacie przy 100km/h około 7-8l co i tak jest za dużym wynikiem.
    xkarolx
    Nowicjusz