Ubywający płyn chłodniczy, brak wycieków

10 Wrz 2023, 11:53

Witam wszystkich. Borykam się od dłuższego czasu z problemem znikającego płynu chłodniczego (a3 2.0 tdi BKD). Po zalaniu zbiornika wyrównawczego na maksa i po przejechaniu okolo 300km poziom spada do minimum. Sprawdziłem UPG i nie znalazłem nic co mogłoby wskazywać na dostawanie się płynu przez uszczelkę. Co do wycieków - obejrzałem gumowe przewody, pompę wody (z zewnątrz), wszędzie w silniku jest sucho jak i pod autem. Z tego co słyszałem nieszczelna nagrzewnica może sobie lać do środka ale takiego zjawiska również nie zauważyłem. Płyn ucieka najprawdopodobniej podczas jazdy gdy z powodu temperatury nieszczelność się rozszerza i płyn odparowywuje Do sprawdzenia chyba pozostał mi cały radiator i tutaj pytanie: Czy jest szansa zweryfikowania wycieku bez demontażu, i ewentualnie co mógłbym jeszcze dodatkowo sprawdzić. Może miał ktoś podobny problem? Z góry dziękuje za wszystkie rady :ok:
xkarolx
Nowicjusz

• 10 Wrz 2023, 12:02

Tam masz chłodniczkę EGR która często potrafi przepuszczać płyn chłodniczy i warto to też sprawdzić.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Wrz 2023, 12:40

Zapomniałem wspomnieć. Chłodniczka EGR jest wyciągnięta
    xkarolx
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...