Ostatnio trochę jeździłem na większych dystansach przy temperaturze bliskiej 0 stopni więc mogę powiedzieć coś więcej na temat tego parowania kamery.
Pierwszy przypadek to jazda na dystansie ponad 300km. Samochód przed podróżą stał w garażu. Po drodze deszcz i śnieg z silnym wiatrem wszystko na przemian. Temperatura na zewnątrz praktycznie cały czas od -1 do 0 stopni. Komunikat o problemie z kamerą nie pojawił się ani razu.
Drugi przypadek to jazda na podobnym dystansie i temperaturze ale
samochód wcześniej stał pod chmurką i okazało się że komunikat pojawił się po przejechaniu około 45km. Zjechałem z ciekawości na pierwszy lepszy parking (po około 15km) i faktycznie szyba przed kamerą była lekko zaparowana. Wyglądało to tak jak by już odparowywała. Faktycznie po chwili postoju i ruszeniu w dalszą drogę komunikat więcej nie pojawił się.
Temperatura na klimatroniku ustawiona na 22 stopnie bo tak wychodziło optymalnie przy jeździe bez kurtki
![Uśmiechnięty :)]()
Trzecia opcja to jazda samochodem na dystansach około 15-20km (parkowanie pod chmurką). Tu też nie pojawił mi się komunikat o niedostępności PCS.
Wniosek nasuwa mi się taki że jak samochód będzie w zimie parkowany w garażu w którym temperatura nie spada poniżej 10 stopni to wspomniany komunikat i problem z kamerą nie powinien występować.