Komunikat o niedostępności PCS przy niskiej temperaturze zewnętrznej

08 Lut 2022, 17:11

Ostatnio trochę jeździłem na większych dystansach przy temperaturze bliskiej 0 stopni więc mogę powiedzieć coś więcej na temat tego parowania kamery.

Pierwszy przypadek to jazda na dystansie ponad 300km. Samochód przed podróżą stał w garażu. Po drodze deszcz i śnieg z silnym wiatrem wszystko na przemian. Temperatura na zewnątrz praktycznie cały czas od -1 do 0 stopni. Komunikat o problemie z kamerą nie pojawił się ani razu.

Drugi przypadek to jazda na podobnym dystansie i temperaturze ale samochód wcześniej stał pod chmurką i okazało się że komunikat pojawił się po przejechaniu około 45km. Zjechałem z ciekawości na pierwszy lepszy parking (po około 15km) i faktycznie szyba przed kamerą była lekko zaparowana. Wyglądało to tak jak by już odparowywała. Faktycznie po chwili postoju i ruszeniu w dalszą drogę komunikat więcej nie pojawił się.

Temperatura na klimatroniku ustawiona na 22 stopnie bo tak wychodziło optymalnie przy jeździe bez kurtki :)

Trzecia opcja to jazda samochodem na dystansach około 15-20km (parkowanie pod chmurką). Tu też nie pojawił mi się komunikat o niedostępności PCS.

Wniosek nasuwa mi się taki że jak samochód będzie w zimie parkowany w garażu w którym temperatura nie spada poniżej 10 stopni to wspomniany komunikat i problem z kamerą nie powinien występować.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

09 Lut 2022, 11:14

Tak czy inaczej wychodzi na to, że ta kamera to nic innego jak wada fabryczna :/
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

09 Lut 2022, 18:51

Nie kamera bo ona działa poprawnie, a wentylacja w przestrzeni między szybą a kamerą. Tam pojawia się niewielkie zamglenie na wewnętrznej stronie szyby i wtedy przestaje ona działać bo nie widzi. Widać to na jednym ze zdjęć które wcześniej w tym temacie wrzuciłem.

Chciałem nawet zamówić taki moduł kamer nawet uszkodzony żeby sobie popatrzeć czy można tam poprawić jakoś wentylację. Z tego co się dokładnie przyglądałem to jest tam dosyć szczelnie to zamknięte przez co powstają czasem spore różnice temperatur i szyba paruje. Ktoś po prostu nie popisał się projektując to bo nie przewidział że pojawi się taki problem :bored:
ArteK
Forum Samochodowe

10 Lut 2022, 12:09

ArteK napisał(a):Ktoś po prostu nie popisał się projektując to bo nie przewidział że pojawi się taki problem

Dokłądnie :ok: Toyota nie staneła na wysokości zadania. A w innych samochodach przecież też coś takiego jest i nie słychać, żeby były z tym problemy...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

29 Kwi 2023, 19:39

No i jest rozwiązanie, przekonałem się o tym sam ale jeszcze nie przetestowane bo aktualnie ciepło na dworze więc trzeba poczekać do jesieni. Musiałem wymienić przednią szybę toyota-auris-ts-1-8-hybrid-prestige-executive-skyview-navi-vt126531-30.htm#p851103 i okazało się że nowa oryginalna w ASO Toyoty ma już poprawione akcesoria przy których nie powinna parować przed modułem PCS.

Tu na zdjęciu widać wcześniejszą wersję po lewej w której problem z parowaniem występuje i nową poprawioną wersję po prawej w której problemu już nie ma (sprawdzę i potwierdzę jak będzie chłodniej na dworze).
Poniższe zdjęcie przedstawia nowe rozwiązanie z poprawioną wentylacją. Zaznaczyłem strzałkami to co się zmieniło żebyście widzieli na co zwracać uwagę.
ArteK
Forum Samochodowe

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy polskie autostrady są warte swojej ceny?
    Jakość autostrad w Polsce to temat, który budzi w kierowcach wiele emocji. Polityka inwestycyjna w infrastrukturę drogową, w tym autostrady, jest jednym z kluczowych wyzwań dla polskiego rządu. Wysokie koszty przejazdu, ...
    Widzisz wypadek? Nie bądź gapiem!
    Kiedy na trasie, którą przejeżdżamy, wydarzy się wypadek, wielu kierowców zwalnia, by przyjrzeć się miejscu zdarzenia, a nawet je sfotografować czy sfilmować. Może to utrudnić pracę osobom udzielającym pomocy, ...