Koncentracja za kierownicą a bezpieczeństwo

23 Kwi 2013, 21:15

Witam, mało się w Polsce jeszcze mówi o (de)koncentracji podczas prowadzenia samochodu. W Stanach, gdzie ten temat jest bardzo popularny, szacuje się, że aż 80% zdarzeń drogowych jest wynikiem chwilowego rozproszenia uwagi. W Polsce dopiero ten temat się pojawia. Peugeot wypuścił niedawno spot o pisaniu SMS-ów , jednak wciąż niewiele słychać o wszystkich rozpraszających czynnikach... Kwestia zmęczenia kierowców poruszana jest wyłącznie po tragediach autokarowych, a wydaje mi się, że dotyczy nas wszystkich.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Organizowałam przez kilka lat eventy z zakresu doskonalenia techniki jazdy i tzw. "pojeżdżawki", jednak brakowało mi w nich elementu zarządzania uwagą i stresem. Stąd też powstał pomysł na nowe szkolenia, skupione właśnie na tym aspekcie, nad którym pracują tylko kierowcy rajdowi i wyścigowi, a który jest ważny również w naszej codziennej jeździe. Podczas szkoleń używane jest urządzenie biofeedback, stosowane powszechnie w psychologii, medycynie, sporcie i biznesie (jak również w NASA).

Kasia
kasique
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2002
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: ford
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

01 Maj 2013, 11:48

Bardzo fajne są systemy w nowym Golfie (VII generacja). Jest możliwość, aby samochód do prędkości 30 km/h sam się zatrzymał przed przeszkodą. Jest to fajny element gdy jedziemy w korku i faktycznie nasza uwaga związana z drogą jest osłabiona. To chroni nas również przed skręcaniem w prawo z drogi podporządkowanej w korku. Gdy jest przed nami pojazd, a my musimy patrzeć jednocześnie na niego, czy już zwolnił nam drogę i w lewo, czy nic nie jedzie po drodze z pierwszeństwem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Maj 2013, 10:29

Witam Wszystkich na forum. Faktycznie jest taki system w najnowszym Golfie i szczerze mówiąc może to pomóc zapobiec wielu wypadkom,głównie w korku gdzie ta prędkość nie jest duża,a często nasza uwaga jest rozproszona gdzieś indziej.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3

06 Maj 2013, 09:49

Wg mnie dobra opcja i co ciekawe: nie dotyczy ona tylko kobiet,bo mężczyźni stojąc w korku za kierownicą także często się zapominają i nie trudno o kolizję. Koncentracja podczas jazdy jest absolutna podstawą.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

03 Cze 2013, 18:52

Czasem ciężko o koncentracje jak tu kilka reklam świetlnych przy drodze postawią, aż rażą po oczach zwłaszcza wieczorami, mogą zdezorientować niejednego. Moim zdaniem powinni to wyeliminowa, a dużym zagrożeniem są kobiety podróżujący z maluchami w fotelikach (bez obrazy Panie :lol: ) ostatnio podczas wymijania takiej koleżanki zauważyłem że jadąc w przód patrzy w tył na dziecko bo płacze, nieuniknione niestety bo jak tu jechać jak maluch się drze ale jęśli mogę podpowiedzieć to dla takich kierowczyń są specjalnie dołączane mini lusterka z regulacją i wtedy widzimy i pociechę i to co za nami w LUSTERKU :!: :lol: :yes:
motomoto
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: PASSAT B5, 1,9, 101KM

07 Cze 2013, 13:01

Szczególnie jeżeli zapatrzą się na ładne kobiety które idą obok ;)
sterngre
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 1997
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW
Silnik: 2000
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator średniej prędkości
    Prędkość taką można obliczyć dzieląc wskazania licznika przejechanych kilometrów przez czas pokonania tej drogi. W ruchu jednostajnym prędkość chwilowa, z jaką porusza się ciało, jest równa prędkości średniej. ...
    Renault 5 Alpine
    W 1976 roku Renault przedstawiło prawdziwie sportowy samochód – Renault 5 Alpine. Model, zaprojektowany i produkowany w zakładach Alpine w Dieppe, łączył elegancję ze sportowym stylem. Wykorzystano w nim wyposażenie ...