Konczące sie ubezpiecznie,a auto niejezdzone

23 Lis 2014, 17:49

Witam!
Opisze cała historię,
Kupiłem auto 3msc temu,ktore miało ubezpiecznie-dalej ma,ale tylko do 29.11 br.
Autka nie przerejestrowałem-miałem zatrzymanie przez policje i nie robili z tego problemu-pokazałem umowe k/s.
Wiem,ze za brak stojącego samochodu bez oc jest kara 3.200(troche to poyebane,no cóz Polska...).
Moje pytanie brzmi: Czy jesli nie ubezpieczałem go na siebie,to UFG jest w stanie mnie wykryć i nałozyc kare?
Nie mam aktualnie zadnych pieniedzy ,zeby pokryć oc i jezdzic bede autobusem.
Autko chciałem sobie zostawic i od przyszłego roku chciałem wykupic polise oc ,czy tak mozna?
Wyrejestrowanie nie wchodzi w gre bo słyszałem ,ze ponownie nie mozna zarejestrowac
eryk2233
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 01 1981
Auto: nyc

23 Lis 2014, 18:24

eryk2233 napisał(a): Czy jesli nie ubezpieczałem go na siebie,to UFG jest w stanie mnie wykryć i nałozyc kare?

Ale sprzedający na pewno już wyrejestrował pojazd i zgłosił ubezpieczycielowi sprzedaż.
Ubezpieczyciel przyśle ci aneks do umowy.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

23 Lis 2014, 20:53

UFG prędzej czy później cię znajdzie - od niedawna działa CEPiK i korzysta z niego również UFG. Może to być za pół roku, a może być i za dwa lata. Ale znajdą cię i zapłacisz karę. A kary jak się nie mylę od nowego wzrastają. No niestety - masz samochód, musisz go ubezpieczyć.
Oprócz tego jak pisał poprzednik - sprzedający żeby nie płacić za niego OC musiał w ubezpieczalni zgłosić sprzedaż, więc ubezpieczyciel ma twoje dane jako nowego nabywcy. A z kolei dane te ma też UFG...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Lis 2014, 12:32

ubezpieczenie konczy sie za 2 dni.
Mysle o tym,zeby porozumiec sie z nim i spisłabym z nim umowe-samochod byłby na niego.Nie mam 1500zł na ubezpieczenie...
Ubezpieczenie konczy sie 29.11 wiec za 2 dni.Czy stało by sie cos jakbym zapłacił tydzien po terminie?Bedzie nowy własciciel wiec mysle ze da rade to obejsc
eryk2233
Nowicjusz

27 Lis 2014, 17:26

eryk2233 napisał(a):Czy stało by sie cos jakbym zapłacił tydzien po terminie?Bedzie nowy własciciel wiec mysle ze da rade to obejsc
Umowe z FU musisz wypowiedzieć najlepiej na 1 dzień przed końcem jej obowiązywania.Jezeli tego nie zrobisz zostaje ona automatycznie przedłuzona.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

28 Lis 2014, 11:37

umowa zostanie przedłuzona nawet jesli zmienił sie własciciel?
eryk2233
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Finał NIGHT POWER 2013 GP w Płocku / relacja
    Ostatnia runda tegorocznego NIGHT POWER Grand Prix zakończona. W Płocku zmierzyło się około 70 zawodników. W całym cyklu na starcie stanęło ponad 200 zawodników. Już wiemy kto jest najlepszy. Zwycięzcą całego ...

29 Lis 2014, 21:09

Migi60 napisał(a):
umowe z FU musisz wypowiedzieć najlepiej na 1 dzień przed końcem jej obowiązywania.Jezeli tego nie zrobisz zostaje ona automatycznie przedłuzona.[/quote]

Migi60 przyjacielu - nie jest tak jak piszesz - wprowadzasz w błąd, który może wiele kosztować :(
Po zakupie auta i przejęciu polisy OC po poprzedniku, umowa kończy się zgodnie z datą na umowie i nie przedłuża się automatycznie, jak to było kiedyś. Umowa poprostu się kończy i w interesie posiadacza pojazdu jest, aby zadbać o zawarcie nowej umowy. Jak o tym zapomni, to samochód jest bez ubezpieczenia, a za każdy dzień bez OC jest kara. Opłaty i sposób naliczania kar jest na stronie UFG.
Inna sprawa jest wtedy, jak kupujący wypowie polisę poprzednika i zawrze nową. Ta przechodzi na następny okres.
eryk2233 napisał(a):Ubezpieczenie konczy sie 29.11 wiec za 2 dni.Czy stało by sie cos jakbym zapłacił tydzien po terminie?Bedzie nowy własciciel wiec mysle ze da rade to obejsc

Musisz zawrzeć nową umowę najpóźniej 29 listopada. Ewentualnie 30 listopada, ale musisz powiedzieć ubezpieczycielowi, że poprzednie skończyło się 29.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

20 Sty 2015, 12:12

Troche dziwna sprawa, kupujesz samochód i nie masz kasy na opłacenie OC, bynajmniej dziwne. Pozatym słona kara za brak OC wg mnie jest wpełni zasadna. Nikt nie będzie pilnował czy jeżdzisz samochodem czy nie, skoro go posiadasz opłcasz ubezpieczenie. Nigdy niewiesz kiedy spowodujesz nieumyślną szkodę a z konsekwencjami trzeba się liczyć. Mamy 2015 jak rozwiązałeś problem, pytam z ciekawości?
Wiesman
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 08 1980
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 1,8
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2004

17 Wrz 2015, 12:43

Witam, na twoim miejscu bym ogarnął sobie [link do mFind wygasł]ubezpieczenie OC samochodu w porównywarce bym sprawdził wszystko co i jak i żeby nie było potem problemów podczas kontroli bo wiadomo teraz sobie nie wykupisz auto postoi a potem co ruszysz gdzieś w trase kontrola i mandat większy niżeli te ubezpieczenie.
Bulbexas
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 11 1985
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + CNG
Typ: MPV
Rok produkcji: 1929

29 Wrz 2015, 14:25

Witam! Tak jak zostało to już wyżej napisane, ja również uważam, że w razie jakiejkolwiek kontroli lepiej być spokojnym posiadaczek OC. Znalazłem ciekawy wpis na temat OC i pozostałych opcji ubezpieczenia które warto wykupić: Autocasco – gdy zdarzy się nieprzewidywalne, Assistance – pomoc w trudnej sytuacji, NNW to ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków i lepiej o nim pomyśleć zawczasu. Mam nadzieję że okaże się on choć trochę pomocny. Pozdrawiam.
Grzegorz28
Obserwowany

Auto: VW Golf 4