Zakup samochodu, opłata skarbowa i przejęcie OC Proszę o pomoc

29 Wrz 2015, 18:26

Witam wszystkich,
Potrzebuje pilnej porady osób które są w temacie formalności związanych z zakupem samochodu.
Otóż osoba od której chce kupić samochód poinformowała mnie dzisiaj, że w związku z jakimiś zmianami które weszły w życie od czerwca, (wchodzą tu kwestie jakichś faktur VAT itp, dokładnie nie wiem)- ja nie płacę 2% podatku w US, tylko on jako sprzedający odprowadza jakieś 1.3 % podatku. Czy to prawda, a jeśli prawda to czy tak jest w każdym przypadku czy tylko w jakichś określonych? ( np. pod warunkiem że sprzedający wystawi mi fakturę VAT )?
A druga kwestia, sprzedający w tym miesiącu opłacił 340zł ubezpieczenia. (On posiada zniżki, ja nie- mam 25 lat). Jakie są możliwości przejęcia tego ubezpieczenia ( oraz dopłaty? ) i jak rozegrać tą sprawę tak aby nie wpędzić się w koszty ? Może lepiej odbić 340 od ceny auta i ubezpieczyć samodzielnie ?

Pozdrawiam i będę wdzięczny za odpowiedzi, bo sprawa jest dla mnie pilna.
lopez1212
Nowicjusz

Auto: Alfa 147

29 Wrz 2015, 19:51

Jeżeli kupujesz samochód od firmy jako osoba fizyczna jesteś zwolniony od podatku :) Co się tyczy ubezpieczenia to na 99% ubezpieczyciel zrobi po sprzedaży rekalkulację składki na podstawie Twoich danych i będziesz musiał dopłacić różnicę (która zapewne nie będzie mała skoro jesteś młodym kierowcą). Po zakupie niezwłocznie skontaktuj się z ubezpieczycielem i poproś o przedstawienie oferty na OC dla Ciebie, jeśli będzie wysoka to możesz wypowiedzieć umowę i tego samego dnia wykupić gdzie indziej OC na siebie. Zachęcam do skorzystania z naszej porównywarki OC/AC, aby sprawdzić jakich stawek możesz się spodziewać i znaleźć najtańsze ubezpieczenie ;)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

29 Wrz 2015, 20:08

Dzięki.
Jeżeli kupujesz samochód od firmy jako osoba fizyczna jesteś zwolniony od podatku
. Czyli generalnie muszę mieć fakturę z nazwą firmy jako sprzedawcą tak? Czy może to być zwykła umowa ? A warto się zgadzać na zaniżenie wartości pojazdu na umowie, aby sprzedający płacił niższy podatek, czy mogą być z tego powodu jakieś konsekwencje dla mnie?
I czy to prawda, że od tego roku weszły jakieś nowe przepisy związane z tymi podatkami ?
A co do ubezpieczenia, to jeśli odkupię polisę wraz z samochodem, a ubezpieczyciel naliczy mi jakieś horendalne sumy po rekalkulacji, to w chwili wypowiedzenia umowy pieniądze wpłacone za ubezpieczenie za ten rok przepadną tak ?
lopez1212
Nowicjusz

30 Wrz 2015, 18:32

Obowiązkową polisę OC powinieneś otrzymać od poprzedniego właściciela w momencie zakupu pojazdu. Jednak skorzystanie z tego ubezpieczenia może nie być najkorzystniejszym rozwiązaniem. Najprawdopodobniej ubezpieczyciel dokona rekalkulacji składki i będziesz musiał dopłacić, aby móc korzystać polisy. Jednak w każdej chwili możesz zrezygnować z ubezpieczenia i wybrać ofertę towarzystwa, które zaproponuje Ci korzystniejsze warunki. W takim przypadku poprzednie właściciel będzie mógł się ubiegać o zwrot pieniędzy za niewykorzystaną polisę.
Superpolisa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 2001
Auto: Audi A4 B7
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

30 Wrz 2015, 19:24

Dzwoniłem dzisiaj do ubezpieczyciela a także jednej innej firmy i powiadomiono mnie, iż przejmując ubezpieczenie do poprzedniego właściciela nie będzie rekalkulacji kosztów chyba że sam się o nią upomnę. Ponoć na tym ubezpieczeniu będę mógł jeździć do końca jego ważności, a kolejne zawrzeć już ze stawką obowiązującą na moje dane.
Mam nadzieje, że to prawda skoro z dwóch różnych źródeł uzyskałem taką informację.
lopez1212
Nowicjusz

30 Wrz 2015, 21:28

lopez1212 napisał(a):Czyli generalnie muszę mieć fakturę z nazwą firmy jako sprzedawcą tak? Czy może to być zwykła umowa ? A warto się zgadzać na zaniżenie wartości pojazdu na umowie, aby sprzedający płacił niższy podatek, czy mogą być z tego powodu jakieś konsekwencje dla mnie?

Faktura od firmy, na zaniżanie kwoty nie warto się zgadzać ponieważ w przypadku reklamacji i zwrotu dostaniesz tylko tyle za auto ile jest zapisane na fakturze.

lopez1212 napisał(a):A co do ubezpieczenia, to jeśli odkupię polisę wraz z samochodem, a ubezpieczyciel naliczy mi jakieś horendalne sumy po rekalkulacji, to w chwili wypowiedzenia umowy pieniądze wpłacone za ubezpieczenie za ten rok przepadną tak ?

Polisę zawsze otrzymujesz po zakupie pojazdu (chyba, że zbywca nie miał OC). Możesz ją kontynuować (i narażać się na rekalkulację składki gdzie może się pojawić konieczność dopłaty do składki) lub wypowiedzieć i wykupić nowe OC na siebie (koniecznie w dniu wypowiedzenia). Jeśli zrezygnujesz to niewykorzystana część składki wraca na konto sprzedającego. Najlepiej zrobić sobie wcześniej porównanie składek pod swoje dane np. na porównywarce, a po zakupie skontaktować się z ubezpieczycielem i poprosić o rekalkulację. Jeśli będzie dopłata i to duża wtedy rezygnujesz i kupujesz tańsze OC, które wyszło z porównania. Jeśli nie to kontynuujesz otrzymaną polisę :)

lopez1212 napisał(a):Dzwoniłem dzisiaj do ubezpieczyciela a także jednej innej firmy i powiadomiono mnie, iż przejmując ubezpieczenie do poprzedniego właściciela nie będzie rekalkulacji kosztów chyba że sam się o nią upomnę. Ponoć na tym ubezpieczeniu będę mógł jeździć do końca jego ważności, a kolejne zawrzeć już ze stawką obowiązującą na moje dane.
Mam nadzieje, że to prawda skoro z dwóch różnych źródeł uzyskałem taką informację.

Niektórzy nie dokonują rekalkulacji :) Jeśli Twój ubezpieczyciel Cię o tym zapewnił to nie wprowadza Cię celowo w błąd. Ewentualnie możesz poprosić o potwierdzenie na piśmie :P

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie wsiadaj za kierownicę jak jesteś wczorajszy!
    Wraz z nadejściem nowego roku rozpoczął się okres karnawału, a więc czas spotkań towarzyskich i balów. Choć często spożywa się wtedy alkohol, powinni z niego zrezygnować kierowcy – niebezpieczne jest nie tylko ...
    Uważaj na czarny lód na drodze - niewidoczne zagrożenie
    Gdy temperatura powietrza w ciągu dnia wynosi kilka stopni na plusie, a nocą spada poniżej zera, są to sprzyjające warunki do powstawania tzw. czarnego lodu, czyli prawie niewidocznej, cienkiej warstwy zamarzniętej wody pokrywającej ...

01 Paź 2015, 05:33

Niektórzy nie dokonują rekalkulacji :) Jeśli Twój ubezpieczyciel Cię o tym zapewnił to nie wprowadza Cię celowo w błąd. Ewentualnie możesz poprosić o potwierdzenie na piśmie :P

Z tego co mi powiedzieli ( podkreślam) w dwóch różnych firmach, tego się po prostu nie robi i wynika to z jakichś paragrafów. Z tego co mówicie Wy, mogą tak zrobić...
lopez1212
Nowicjusz

01 Paź 2015, 08:40

Umowa o ubezpieczeniach obowiązkowych (Art. 31 ust. 2) mówi co innego, a każdy ubezpieczyciel musi się do niej stosować :)

Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych napisał(a):W razie niewypowiedzenia przez posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego, umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących posiadaczowi, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

01 Paź 2015, 15:59

Hmm, możliwe żeby celowo wprowadzili mnie w błąd ? Pani wyraźnie powiedziała, że sytuacja w której się znalazłem jest "tylko na moją korzyść".
lopez1212
Nowicjusz

01 Paź 2015, 16:04

Myślę, że albo oni Ciebie źle zrozumieli albo Ty ich :P Druga opcja to fakt, że trafiłeś akurat na tych, którzy nie robią rekalkulacji składki :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

01 Paź 2015, 16:24

Pierwsza opcja odpada, tłumaczyłem Pani wyraźnie jak wygląda sytuacja ( z resztą, chyba to nic skomplikowanego), i 2x się upewniałem czy jej odpowiedź jest prawdziwa, bo sam byłem zdziwiony.
lopez1212
Nowicjusz

01 Paź 2015, 16:28

Ok, zadzwoniłem jeszcze raz, Pan poinformował mnie, że owszem, mają taką możliwość, ale z niej nie korzystają, rekalkulacji dokonują tylko na zlecenie klienta. 3x ta sama informacja z różnych źródeł trochę mnie uspokoiła :)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
lopez1212
Nowicjusz

01 Paź 2015, 16:29

No to zagadka rozwikłana :) Nie ma za co :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny