REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
. Czyli generalnie muszę mieć fakturę z nazwą firmy jako sprzedawcą tak? Czy może to być zwykła umowa ? A warto się zgadzać na zaniżenie wartości pojazdu na umowie, aby sprzedający płacił niższy podatek, czy mogą być z tego powodu jakieś konsekwencje dla mnie?Jeżeli kupujesz samochód od firmy jako osoba fizyczna jesteś zwolniony od podatku
lopez1212 napisał(a):Czyli generalnie muszę mieć fakturę z nazwą firmy jako sprzedawcą tak? Czy może to być zwykła umowa ? A warto się zgadzać na zaniżenie wartości pojazdu na umowie, aby sprzedający płacił niższy podatek, czy mogą być z tego powodu jakieś konsekwencje dla mnie?
lopez1212 napisał(a):A co do ubezpieczenia, to jeśli odkupię polisę wraz z samochodem, a ubezpieczyciel naliczy mi jakieś horendalne sumy po rekalkulacji, to w chwili wypowiedzenia umowy pieniądze wpłacone za ubezpieczenie za ten rok przepadną tak ?
lopez1212 napisał(a):Dzwoniłem dzisiaj do ubezpieczyciela a także jednej innej firmy i powiadomiono mnie, iż przejmując ubezpieczenie do poprzedniego właściciela nie będzie rekalkulacji kosztów chyba że sam się o nią upomnę. Ponoć na tym ubezpieczeniu będę mógł jeździć do końca jego ważności, a kolejne zawrzeć już ze stawką obowiązującą na moje dane.
Mam nadzieje, że to prawda skoro z dwóch różnych źródeł uzyskałem taką informację.
Niektórzy nie dokonują rekalkulacjiJeśli Twój ubezpieczyciel Cię o tym zapewnił to nie wprowadza Cię celowo w błąd. Ewentualnie możesz poprosić o potwierdzenie na piśmie
Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych napisał(a):W razie niewypowiedzenia przez posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego, umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących posiadaczowi, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek.