Koniec z bezterminowymi prawami jazdy !!!

18 Mar 2008, 00:40

Koniec z bezterminowymi prawami jazdy. Już od przyszłego roku pierwsi kierowcy będą mieli obowiązek regularnie poddawać się badaniom lekarskim.

Dziś jest tak: żeby mieć prawo jazdy kategorii B (uprawniające do kierowania samochodami osobowymi), trzeba mieć skończone 18 lat, zaliczony kurs w szkole nauki jazdy (już od 17 roku życia i 9 miesięcy) i zrobione badania lekarskie, których najważniejszą częścią jest wizyta u okulisty. Później wystarczy zdać państwowy egzamin, odebrać upragniony dokument w wydziale komunikacji i posługiwać się nim już zawsze. Nikt później nie kontroluje, czy u prowadzącego pojazd np. nie popsuł się wzrok. Od przyszłego roku ma to się zmienić. Ma to poprawić bezpieczeństwo na polskich drogach.
Ministerstwo Infrastruktury, które właśnie kończy prace nad ustawą o kierujących pojazdami. Zakłada ona, że wydawane od stycznia 2009 roku prawa jazdy będą ważne tylko przez 15 lat. Po tym czasie każdy kierowca ponownie będzie musiał poddać się badaniom, zdać testy psychologiczne. Będzie musiał też jeszcze raz zapłacić za wydanie nowego dokumentu, co dziś kosztuje ok. 80 zł. Kierowcy zawodowi, a więc prowadzący np. ciężarówki czy autobusy, takie procedury będą musieli przechodzić co pięć lat.
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

18 Mar 2008, 01:04

Jak o mnie chodzi to bardzo dobrze. Dziadek mojego kolegi robił prawko około 40 lat temu, już w okularach. Nie jeździ bez okularów gdyż przeszkadzają mu one. Ciekawe jaki ma teraz wzrok po tych wielu wielu latach :) ...
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

18 Mar 2008, 01:20

Mam nadzieje, że osoby które posiadają już prawko też zostaną przebadane, to ma poprawić bezpieczeństwo, a to jest jednak najważniejsze.
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

18 Mar 2008, 04:51

Myślę, że to bardzo dobry pomysł. 15 lat to dość dużo więc wydatki związane z badaniami i wydaniem nowego dokumentu nie powinny być powodem do narzekań. Rzeczywiście sporo jeździ po drogach dziadków którzy juz nie powinni :) .
A jak jest z kierowcami TIR-ów czy autobusów na dzień dzisiejszy??? Oni również mają bezterminowe prawa jazdy?
Susza tłumi, zagłusza, wywija i o dno wali... Zachwiany... Zachwiany...
SuperFly
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: brać hajs?

18 Mar 2008, 09:20

Jeśli to ma poprawić w jakiś sposób bezpieczeństwo, a do tego dąży to jestem za. Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

18 Mar 2008, 15:56

SuperFly napisał(a): A jak jest z kierowcami TIR-ów czy autobusów na dzień dzisiejszy??? Oni również mają bezterminowe prawa jazdy?

Wiem tyle, że po tych wypadkach autobusów wycieczkowych miało wejść rozporządzenie, że kierowcy ciężarówek i autobusów muszą co 5 lat robić ponowne badania. Czy weszło nie jestem pewien...
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak nowe paliwo E10 działa na olej silnikowy?
    Czy dodatek nowego paliwa E10 może wpłynąć na kondycję oleju silnikowego? Jakie kroki należy podjąć, aby zapewnić właściwe smarowanie silnika w obliczu wprowadzenia benzyny z większą ilością biokomponentów? Odpowiedzi ...

19 Kwi 2008, 14:13

jestem ZA ostrożności nigdy za wiele
Bodzio477
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

22 Kwi 2008, 21:56

Użyłbym brzydkich słów ale nie można -_-
No cóż to nie moja wina że urodziłem się w listopadzie.
"Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana."
Rampage2006
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Kwi 2008, 12:59

Ja mam prawko ważne ale jak mi je odbiąra z powodu pkt to bede musiał zdawać od nowa i będzie 15 letnie??
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

25 Kwi 2008, 13:10

Endrju napisał(a):Ja mam prawko ważne ale jak mi je odbiąra z powodu pkt to bede musiał zdawać od nowa i będzie 15 letnie??

Na to wygląda.
"Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana."
Rampage2006
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Kwi 2008, 15:00

każdy powinien przechodzić weryfikację umiejętności, ponieważ ludzi nie potrafią jeździć i tylko stwarzają zagrożenie... i więcej praktycznych rzeczy a nie teorii i parkowanie:/
Cartman7
Nowicjusz

25 Kwi 2008, 17:06

No prawko powinno się dawać w wieku koło 20 lat i testy sprawdzające powinny być po 60 roku zycia zeby sprawdzić refleks kierowcy
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Kwi 2008, 20:07

Kierowcy po 60-tce refleks niepotrzebny. Ja się jeździ 40 km/h to zawsze zdąży wyhamować.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Kwi 2008, 20:29

Dishman napisał(a):Kierowcy po 60-tce refleks niepotrzebny. Ja się jeździ 40 km/h to zawsze zdąży wyhamować.
to fakt o ile wcześciej nieprzyśnie na drodze:D
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Maj 2008, 14:52

ech.. kolejne niepotrzebne zawracanie gitary... Jeśli ktoś ma wadę wzroku to sam pójdzie do okulisty bo chyba logicznym jest, że słabiej widzę tzn. coś nie tak i idę do specjalisty. Tak więc mało co to poprawi. A Ci, którzy się zajmują uchwalaniem takich zasad niech w końcu wezmą się za remont dróg, a nie wybielają się jakimiś bzdetami i krzyczą na około, iż będzie przez to bezpieczniej. Guzik prawda bo wszyscy wiemy, że większość wypadków powoduje zbytnia prędkość na marnych drogach i z tym trzeba walczyć, a nie takimi rzeczami, które są małym odsetkiem przyczyn wszystkich wypadków.
damczer
Początkujący