i najgorsze jest w tym wszystkim to że stado najmądrzejszych u władzy ciągle coś próbuje robić. Cały internet huczy dobrymi pomysłami a łosie na stołkach nic sobie z tego. Zero reakcji na sugestie i pomysły ludzi którzy często rację mają. To tak jak by władza wstydziła by się przyznać że człek z ulicy mądrzejszy. I po co te studia?
Rozwiązał bym w kwartał problem przekrętów. Serio. Kwartał i system działa a działa bo system już jest.
1.
tablice rejestracyjne na człowieka a nie samochód
2. wydawanie tablic w ASO z obowiązkowym przeglądem
3. naklejka z ważnością przeglądu na tablice (hologram) a nie durny nikomu nie potrzebny do życia numer seryjny tablic
4. zmuszenie ubezpieczycieli do druku hologramów z ważnością OC na szybę
5. zmuszenie ubezpieczycieli do informowania ASO o zakończeniu OC
6. kara za brak przeglądu w kwocie 50.000zł (tak! 50.000zł bo ma boleć!!! i nie śmieszyć)
7. kara za brak OC 100.000zł (tu także ma nie śmieszyć)
8. informacja o zarejestrowanym aucie w bazie PESEL/ CEDIG / CEPIK / CELEM
9. 250.000zł dla osób prywatnych za skręcenie licznika, 1.000.000zł dla firm i warsztatów
10. tablice dostajesz z ASO a zabierasz gdy auto sprzedajesz.
No ciekaw jestem kto zaryzykuje skręcić licznik, wyjechać bez przeglądu, OC czy nie zarejestrowanym pojazdem bez tablic.
Dodatkowo - uzbroił bym wiecznie obijających się strażników miejskich w możliwość kontrolowania stanu technicznego auta bo przecież - nawet po Warszawie śmigają auta bez nadkol i progów - zżarte do reszty przez rdzę. No jak to...
Przecież to logiczne że ASO nie wydało przeglądu na wrak który robi za sobą cztery ślady...
lub na złom bez podłużnic - ciort z progami!!
No ale nie... W Polsce zabawa w Toma i Jerrego idzie pełną parą. Jeden drugiego w ciula trąbi a kasa z Urzędów leci. Leci w powietrze.
Kolejna rzecz to sprawa prędkości. Zobaczcie sami. masa wypadków, zero przestrzegania przepisów itp. A ja bym zrobił to tak:
- auto (nie ważne jakie) ma mieć Tacho. I bez problemu. Tacho w aucie - legalizacja - plomby i po problemie. Jakoś Tacho zdaje egzamin, co?
Mamy i kilometry, mamy i prędkość. Tacho w super obudowie - bez możliwości ingerencji - rejestrujące ostatnie przebiegi np. od 30 dni. Prędkość, przebieg, czas przejazdu.
Mamy z głowy liczniki w samochodach bo przekręcając licznik - trzeba by było przestawić tacho.
Dodatkowo:
- zepsute tacho - zakaz jazdy - tylko laweta, lub kara w kwocie min. 50.000zł
Dlaczego 50.000zł?
No bo taki cwaniaczek mający firmę - jeździ sobie takim A8 za 300.000zł i 50.000 to on zarabia ale w kwartał... więc 50.000zł kary a nie 500zł
![Uśmiechnięty :-)]()
bo tyle tacy to na gacie wydają!
Dlaczego w Niemczech jak złapią warsztat przestawiający liczniki to z miejsca masz 3 lata w zawiasy za samą reklamę bądź ogłoszenie a jak już Cię dorwą na przestawianiu to se posiedzisz od roku do trzech a ile ojro dostaniesz do zabulenia to sam Bóg jedynie wie. Można??
Teraz odpowiedzcie mi na pytanie:
Co za g*ł*ąby są u Władzy???
TVN Turbo jedzie pod granice - pokazuje czarno na białym jak liczniki kręcą a Władza martwa!!
To po choler*ę ona w ogóle jest??
Trochę elektroniki do każdego auta - może max. 500zł - masz na wahacze - rozrządy - amory - opony - będziesz miał na tacho...
i pozamiatane!
Warsztat kabli nie wsadzi bo iść siedzieć na 5 lat i zapłacić bańkę to katastrofa - tymczasem na Allegro fejsów pół tony jest!
Dlaczego sprzedaż czegoś takiego jest w ogóle legalna??
No właśnie... Allegro i podobne.
Wiecie co mnie śmieszy???
Wsadzisz na aukcje dekoder NC+ i aukcję usuwają. Jednak monitorują. TO dlaczego mają opór związany z usunięciem wszystkich aukcji na których można kupić inter-face"y?
Bo tak na logikę - można było by przecież powieźć Allegro pod Sąd za umożliwianie pola do popisu przestępcom bo przecież - zakup urządzenia do przestawiania liczników czyli oszustwa jest przestępstwem, prawda?
Dlaczego na aukcji nie mogę kupić pistoletu??
Potrzebuję pozwolenia do zakupu narzędzia zbrodni (przestępstwa) gdy - tymczasem - nie potrzebuję niczego do innego przestępstwa.
Szok!
Albo ja jestem już deb... kompletnym popadającym w paranoje albo ten kraj zde*bilniał do reszty.
Polskie chore prawo mówi: że.. można kupić ale nie wolno użyć. Zakup nie jest karany lecz użycie tego "zakupu" już tak.
Boże!
Nawet koń w oborze wie - że gdy przyjechała słoma którą ktoś kupił to tę słomę zje...
Tak samo z interfejsami! Kupili bo użyją...
Ile trzeba łopat by wbić to wszystko do łbów władzy?
A może kilofów?
Korekcja liczników - kupTeraz - 90zł - wszystkie marki
A jest gdzieś "Ubij teściową - BCM. od złotówki, szybko, tanio, bez śladu"?????
![Mr. Green :mrgreen:]()