Konsekwencje odłożenia opłat sprowadzonego auta "na pot

25 Lip 2010, 22:06

Witam

Pod koniec marca 2010 sprowadziłem auto z Francji do Polski.
Auto jest na francuskich numerach.

Nie robiłem za nie żadnych opłat. Chcę je teraz zarejestrować. Czy są jakieś konsekwencje za nieopłacenie akcyzy w terminie 14 dni od wjechania tym pojazdem do kraju?

Kiedyś czytałem w którymś poście na tym forum, że nie ma żadnych konsekwencji za niezrobienie opłat w terminie, ktoś chyba mówił, że auto przechodziło przez "ten czas" remont. Jak mają się do tego przepisy?
marco86
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

25 Lip 2010, 22:18

marco86 napisał(a):Czy są jakieś konsekwencje za nieopłacenie akcyzy w terminie 14 dni od wjechania tym pojazdem do kraju?

Jezeli się do tego przyznasz w UC to Ci powstanie potęzne zawirowanie w portfelu... :!: :!: Nie pamiętam ile liczą za kazdy dzień zwłoki ale lepiej będzie dla Ciebie jak się oni o tym nie dowiedzą.Ryzyko bo ryzyko ale napisz nowa umowę :!: :!:
marco86 napisał(a):, ktoś chyba mówił, że auto przechodziło przez "ten czas" remont.
Naprawa samochodu nie przeszkadza w tym zeby załatwic wszelkie formalności w UC... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

25 Lip 2010, 22:30

Czy nowa umowa z nową "swieżą" datą sprawi, że ominą mnie problemy związane z tym tematem?
marco86
Nowicjusz

25 Lip 2010, 22:34

marco86 napisał(a):Czy nowa umowa z nową "swieżą" datą sprawi, że ominą mnie problemy związane z tym tematem?

Nie masz innego wyjścia.Z tego co sobie przypomniałem to licza 100.- za kazdy dzień zwłoki w opłatach :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

26 Lip 2010, 11:32

A jak ma się data na nowej umowie do daty zapisanej na dowodzie francuskim ? Jest tam data i podpis (ręcznie)
Umowa jest między francuzem a obcokrajowcem, który ten samochód fizycznie przyprowadził. Czy mogę napisać nową umowę między tą osobą a mną ? Wtedy będę się tłumaczył, że samochodu ja nie miałem tylko ten obcokrajowiec (a może samochód został wyrejestrowany i stał sobie na francuskim parkingu przez 3 miesiące a potem wyjechał do Polski - trudno to stwierdzić bo nie ma granic).
marco86
Nowicjusz

28 Lip 2010, 23:33

umowy nie zmieniaj.
Na druku w UC jest pole gdzie wpisujesz datę przekroczenia granicy. Od tej daty masz 14 dni na zgłoszenie się do UC.
Oczywiście nie ma granic więc liczy się to co oświadczysz w deklaracji AKC-U.

Tutaj możesz sobie wyliczyć akcyzę i wydrukować wszystkie dokumenty
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ferrari Monza SP1 i SP2
    Ferrari słynie z niesamowitych aut z otwartym nadwoziem. Dziedzictwo marki w tej kwestii sięga bardzo daleko wstecz, a model Monza wprost do niego nawiązuje. To speedster, czyli auto, które nie zna kompromisów. ...

29 Lip 2010, 22:14

Dzięki za pomoc! Bardzo przydatne informacje!
marco86
Nowicjusz