Podatek w US od zakupu auta

30 Lip 2010, 19:16

Zapytam , może ktoś jest obeznany . Zakupiłem auto na umowe ( nie na fakture) , uszkodzone , za połowe średniej ceny rynkowej . Jak to potraktuje US ?
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

30 Lip 2010, 20:26

bonifacy napisał(a):Jak to potraktuje US

Pobiera od ceny rynkowej a nie od tego co napisałeś na umowie.Jezeli chcesz z nimi powalczyć to musisz dołączyc ocenę rzeczoznawcy z opisem uszkodzeń oraz wyceną wartości pojazdu na dzień zakupu...Dla rzeczoznawcy tez będziesz musiał zaplacic ok.200.-Czy to Ci się opłaci... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

30 Lip 2010, 21:13

Migi60 napisał(a):
bonifacy napisał(a):Jak to potraktuje US

Pobiera od ceny rynkowej a nie od tego co napisałeś na umowie.Jezeli chcesz z nimi powalczyć to musisz dołączyc ocenę rzeczoznawcy z opisem uszkodzeń oraz wyceną wartości pojazdu na dzień zakupu...Dla rzeczoznawcy tez będziesz musiał zaplacic ok.200.-Czy to Ci się opłaci... :?: :?:

Ok ! Rozumiem ...............czyli nic się nie zmieniło . Pare.......parenaścię lat temu kupowałem takie szroty i zawsze miałem ocene rzeczoznawcy za.......50 zł. Teraz rzeczywiście mi się nie opłaca - więcej zachodu niż realny zysk. Nasuwa mi się kolejne pytanie - Jak zapłace podatek od wartości rynkowej , zrobie auto , sprzedam za tą wartość przed upływem pół roku , to mam obowiązek wykazać dochód z tego tytułu ?
bonifacy
Stały forumowicz

30 Lip 2010, 22:00

bonifacy napisał(a):Jak zapłace podatek od wartości rynkowej , zrobie auto , sprzedam za tą wartość przed upływem pół roku , to mam obowiązek wykazać dochód z tego tytułu ?

Niestety tu tez nic się nie zmieniło.Masz dochód a więc kasa bubu.Ja w dawnych dobrych czasach kupująć coś na "handel"to nawet zawyzalem cenę zeby nie miec problemów przy sprzedazy.Nigdy nie wiadomo było na kogo się trafi przy sprzedazy...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

30 Lip 2010, 22:22

Migi60 napisał(a): Niestety tu tez nic się nie zmieniło.Masz dochód a więc kasa bubu.Ja w dawnych dobrych czasach kupująć coś na "handel"to nawet zawyzalem cenę zeby nie miec problemów przy sprzedazy.Nigdy nie wiadomo było na kogo się trafi przy sprzedazy...

Dzięki za odpowiedż . Widze że Kolega jest kumaty w te klocki :mrgreen: Ja zostałem troche w tyle :cry: Autko kupiłem nie w celu zarobkowym , tylko że dotychczasowe mi się sypie . Zapytałem o ten dochód bo taka mnie naszła refleksja . Poczekam jescze na ewentualną wypowiedż Pana Dariusza - On wie być może to co my nie wiemy lub nie jesteśmy świadomi . Pozdrawiam :!:
bonifacy
Stały forumowicz

30 Lip 2010, 22:32

bonifacy napisał(a):Widze że Kolega jest kumaty w te klocki

Bawilem sie w te "klocki"/jak napisałeś :mrgreen: /w latach 1989-ok2001 a więc trochę stazu się ma...Ja tez obecnie nie jestem juz na topie bo zajmuję cie czym innym ale dalej w motoryzacji.Myslę jednak ze jezeli chodzi o to ile wyrwac nam kasy z kieszeni to moze i cos sie zmieniło ale nie za duzo.W tym wypadku to raczej trzeba bulić 19% od dochodu.Moze się trochę mylę ale tak jak napisales p.D.S. jezeli się wypowie w tym temacie to konkretnie i bedziesz wszystko wiedział... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP