Konserwacja ale nie wiadomo czy skóra czy eco-skóra

30 Maj 2017, 20:34

Witam
Zakupilem peugeota 407 rocznik 2008.
Auto ma na fotelach wykonczenia skorzane. Przednie fotele maja brzegi i zaglowki ze skory natomiast tylne sa cale ze skóry.
Niestety nie mam pojecia czy to skóra czy eco-skóra. Chociaż na 70% sklaniam sie ku eco-skórze bo jest to takie elastyczne. I teraz. Jak sprawdzic jaki to materiał i jesli to eco-skóra to czym to konserwowac zeby mi to nie rozpadło się ?
Miałem w domu fotel z eco-skóry który po roku cały popękał i porobily sie w nim dziury. Nir chcialbym miec tego samego w aucie...
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

30 Maj 2017, 21:55

Kordyt napisał(a):Przednie fotele maja brzegi i zaglowki ze skory natomiast tylne sa cale ze skóry.
według mnie jakaś kombinacja. Jeszcze w żadnym aucie nie widziałem żeby przód był w polskorze a tył pełna skóra. A jeżeli fotele są oryginalne to raczej to normalna skóra jak możesz to wrzuć foto. Da się to rozpoznać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Cze 2017, 13:45

Pomylilem się.
Fotele z tylu sa takie same jak te z przodu czyli tez skora na brzegach. Załączam zdjęcie. Jak dla mnie jest to eko.
Kordyt
Początkujący

01 Cze 2017, 19:27

No szczerze mowiac wyglada jak eco lecz zaskakuje mnie to ze eko wrzucali bo jak sam zauwazyles eco jest niskiej jakosci o niskiej zywotnosci
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Cze 2017, 20:01

Kupiłem w sklepie z srodkami do samochodow za ponad stowe jakies środki na Eco skórę. Przetarlem w mało widocznym miejscu ale ze nie bylo nic widac przetarlem w bardziej widocznym. Efekt: skora mi sie lekko odbarwila... Jest widoczna plama z ladnego czarnego zrobil sie matowy bardzo ciemno szary. Nie wiem teraz jak pozbyc sie tej plamy. Generalnie nie rozumiem jak srodek na eco mogl zniszczyc eco. Moge to miejsce kremem niwea nasmaarowac ?
Kordyt
Początkujący

06 Cze 2017, 20:48

Handlarz by wyplakował :mrgreen: może być tak że skóra była już malowana (nieudolnie) lub słabymi materiałami i agresywny środek mocno zadziałał.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zbudować profesjonalny samochód driftingowy?
    Przedprodukcyjna Toyota GR Supra z silnikiem 2JZ, kompaktowa Corolla Hatchback czy bulwarowy roadster Opel GT - liberalne regulaminy techniczne w świecie driftu sprawiają, że inżynierowie mogą stworzyć naprawdę niesamowite ...

21 Lip 2017, 21:48

Pragnę zauważyć, że w autach wyjeżdżających z salonu skóra jest matowa bez żadnego połysku i do takiego stanu należy dążyć. Nie ma tu żadnej filozofii, bo prawdziwa skóra skończyła się już dawno w samochodach, teraz wszędzie łącznie z kierownica montowana jest derma imitująca skórę, czyli po prostu sztuczne tworzywo. Myje się to miękka szmatka i rozrobionym płynem typu APC ew, zwykłym mydłem, a potem po wyschnięciu gąbeczką aplikuje się zwykły środek-mleczko do skór dostępny w supermarketach np. Buffalo albo Kiwi.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

08 Wrz 2017, 11:15

Plak nie jest dobrym pomysłem na konserwacją nawet ekoskóry, sprawdzi się jedynie podczas czyszczenia plastików. Polecam inne kosmetyki w tym mleczko lub piankę do konserwacji, pielęgnacji skóry.
Autobelki
Nowicjusz

Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Renault Laguna
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

08 Wrz 2017, 11:58

Autobelki napisał(a):Plak nie jest dobrym pomysłem na konserwacją nawet ekoskóry
zapytaj mechanika czy handlarza na co dobry jest plak. Odpowiedz bedzie jednoznaczna. NA WSZYSTKO
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Kwi 2018, 18:37

Może spróbuj rozkodować VIN, żeby sprawdzić specyfikację wyposażenia.
rafalPL81
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 23 12 1998
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: Peugeot 308 II SW
Silnik: 1.2 PureTech 130 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

26 Cze 2018, 09:36

Najlepiej sprawdzą Ci to w autoryzowanym serwisie, gdzie nie mają kosmicznych cen :)
kopacz11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 06 1988
Auto: Peugeot
Rok produkcji: 2007