Peugeot 307 1.6 benzyna - P0200-Błąd obwodu wtryskiwacza- szarpanie au

22 Lis 2015, 22:12

witam.

Panowie, mam problem z moją 307 1,6 110 KM benzyna rocznik 2001. Mianowicie jadąc na trasie wyskoczyły błędy cataltic converter oraz anti pollution fault. Autem zaczęło szarpać i straciło moc. Porównał bym to z autem które nie pali na jeden gar
W pierwszym momencie pomyślałem, że może być to paliwo - zbliżało się do rezerwy ( zawsze tankuje na BP), dolałem więc orlenowskiego- nie pomogło.
Kolejną myślą była usterka cewki zapłonowej, rozebrałem ją skręciłem ponownie. Autem szarpało nadal, lecz dopiero od około 4 tys. obrotów.
Zrobiłem "rundę" po mieście- kontrolka na desce rozdzielczej przestała się świecić, lecz kiedy przytrzymałem około 4 tys. obrotów znów wyskoczył błąd - ale już tylko anti pollution fault .
Po podpięciu ( BrainBee st-600) komputer pokazuje dwa błędy :
- P0200- Obwód wtryskiwacza
- P0300 - Błąd zapłonu wielokrotny/przypadko
W warsztacie zasugerowano mi , że błąd P0300 spowodowany jest błędem P0200 i to nim trzeba się zająć, warsztat ten nie zajmował się jednak naprawą wtrysków.
Dojechałam pod blok- poruszałem wszystkie kostki, które znajdowały się w okolicy wtrysków - poruszałem również delikatnie wtryskami, na tyle ile mogłem bez rozkręcania- błąd znikł auto działa nawet jak mocniej wcisnę gaz.

Mam jednak świadomość, że był to bardziej przypadek niż naprawa:). Muszę się tym zając, żeby auto nie zaskoczyło mnie w trasie.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem ? Co polecacie zrobić ? Czy jest jakiś domowy sposób na wykręcenie i sprawdzenie wtrysków przed oddaniem do mechanika ?
chargers
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 05 2009
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Peugeot 307
Silnik: 1,6 110km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

08 Cze 2018, 12:45

Wydaje mi się, że lepiej jest jednak pójść do serwisu, aby zrobił to porządnie. Mogę szczerze polecić serwis Peugota - AT GARAGE. Cena jest naprawdę okazyjna, a obsługa profesjonalna. :)
man222
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 04 1990
Auto: peugot 2008 SUV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Mirage
    Mitsubishi Mirage jest produkowany od marca 2012 roku w nowej fabryce Mitsubishi w "Laem Chabang Industrial Estate " w prowincji Chonburi w Tajlandii – trzecim zakładzie firmy MMC w tym strategicznym państwie – ...