Konserwacja podwozia i elementów zawieszenia

22 Lut 2024, 20:54

Witajcie,
Niedługo będę brał się za konserwację podwozia i elementów tylnego zawieszenia i chcąc zrobić to dobrze zastanawiam się jak do tego podejść. Myślałem o malowaniu tylnych wahaczy najpierw podkładem Urekor (śnieżka), a następnie farba olejną (też Śnieżka). Co do podwozia to miejsca gdzie występuje korozja najpierw spryskać Brunoxem Epoxy, potem podkład epoxydowy i na to baranek (Ranal). Oczywiście każde ognisko korozji będzie wyczyszczone w miarę możliwości. Dobrze myślę czy może warto zmienić technikę i użyte środki?
Astec
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Nie mam

22 Lut 2024, 23:04

Na miejsca rdzy np polrust, potem na karoserie podkład epoksydowy i zabezpieczenie, na zawieszenie np unikor.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Lut 2024, 23:53

Ja w zeszłym roku robiłem jedno auto preparatem Rust Stop i w tym roku kontrola po zimie i wygląda całkiem nieźle. Nie widać żadnych nowych ognisk a to co najciekawsze powłoka na podwoziu jest cały czas oleista jak dotkniesz palcem. Newralgiczne miejsca warto będzie odświeżyć przed zimą ale jak na razie dla mnie spełnia oczekiwania. Preparat kładłem z pistoletu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Lut 2024, 13:29

Tym niebieskim, tak? [link do oferty na Allegro wygasł]
Mam jeszcze trochę Coriny. Malowałem tym na częściowo nie oczyszczoną rdzę, wydaje mi się, że działa.
Jest tyle tych preparatów, że nie wiem co wybrać...
Astec
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Nie mam