Konto oszczędnościowe w banku, pieniądze na % ?

26 Maj 2015, 21:36

Witam.

Mam kilka gorszy na koncie w baku ING, tam przychodzą mi wynagrodzenia za pracę. Nie ma tego dużo ale trochę jest. Mam tam konto bieżące, bodajże konto Direct.
Ogólnie nie mam tak, że każdego miesiąca wybieram kasę do zera, tylko ciągle coś tam pieniędzy dochodzi i sumka sobie rośnie.
Koleżanka zasugerowała mi abym zdecydowała się na przeniesienie tych pieniędzy na któreś konto oszczędnościowe, tak abym dostawała jakieś tam pieniążki za % od pieniędzy moich na takim koncie.
Słyszałam, że można liczyć na 1% do 3%, że są promocje na kilka miesięcy...
W sumie by mi pasowało coś takiego, bo zawsze to coś tam by wpadło. Pytanie mam tylko takie czy tworząc takie konto i mając tam jakąś sumę pieniędzy można je w każdej chwili wypłacić? Czy są jakieś kary? itp?
Ogólnie zależałoby mi na tym abym w każdej chwili mogła w razie co pieniądze wypłacić bez żadnych strat z mojej puli pieniędzy.
Może Państwo by mogli mi coś doradzić w tym temacie?
Ogólnie jakoś temat banków jest mi słabo znany i jestem trochę zagubiona w tym świecie.
Może ktoś doradzi jakiś konkretny bank?

Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc w moich zapytaniach.
Messy
Nowicjusz

Auto: VW

27 Maj 2015, 10:34

Messy napisał(a):Słyszałam, że można liczyć na 1% do 3%, że są promocje na kilka miesięcy...

Zgadza się - ostatnio było na 4 miesiaće na 4%. Od czasu do czasu ING robi coś takiego. Zazwyczaj jest to na 3 lub 4 miesiące.
Messy napisał(a):Pytanie mam tylko takie czy tworząc takie konto i mając tam jakąś sumę pieniędzy można je w każdej chwili wypłacić? Czy są jakieś kary? itp?

Możesz w każdej chwili przelać pieniądze internetowo z konta oszczędnościowego na osobiste. I co ciekawe, jak ostatnio była wspomniana promocja, to jak miałaś na koncie oszczędnościowym np. 1000 zł, po kilku dniach wypłaciłaś 500 zł, to nie traciło się odsetek, a od tych pozostałych 500 zł dalej szły odsetki. I można było wpłacać i wypłacać ile razy się chciało. Tyle, ze przez internet, bo w kasie się płaciło chyba 5 zł. Wcześniej było znowu tak, że mogłaś tylko raz w miesiącu wypłacić z tego konta, a każda następna wypłata to było już 10 zł ( w sumie to konto oszczędnościowe i masz oszczędzać, a nie wypłacać za kilka dni, więc w ten sposób bank tak jakby "zmuszał" do oszczędzania).
Za każdym razem są inne warunki takiej promocji konta oszczędniościowego. Zakładając konto oszczędnośiowe trzeba czytać poprostu warunki i zapoznać się z tabelą opłat i prowizji.
A póki co, to możesz założyć konto oszczędnościowe ( nie wiem jaki jest obecnie procent ) i tam przelewać wszystkie swoje pieniądze, a jak potrzebujesz je wypłacić, to przelewasz na konto osobiste i wypłacasz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Cze 2015, 23:28

Też w końcu muszę sobie takie założyć:)
smaur
Początkujący

Prawo jazdy: 15 10 1986
Auto: Volvo s 60

22 Sty 2016, 16:42

Ja bym polecała lokatę zamiast konta oszczędnościowego. Lokując pieniądze na koncie oszczędnościowym mamy możliwość korzystania z nich, jednak na ogół na tego typu kontach jest tylko jedna wypłata za darmo, reszta ma już naliczany odpowiedni procent i możemy ponieść duże koszta, jeśli dużo korzystamy z konta. A na lokacie oszczędności są zamrożone i nie kuszą.
zosiaopasek
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 04 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW

22 Mar 2016, 18:24

Kto korzystał z którejś z tych ofert i mógłbym coś polecić. Może być lokata, ale konto z dobrym oprocentowaniem też wchodzi w grę.
digidongi11
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 02 1991
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Punto
Rok produkcji: 2014

27 Sie 2017, 22:33

Ja wychodzę z założenia, że przed podjęciem tak istotnych decyzji, warto najpierw zapoznać się z tym, co oferuje rynek. Banków i ofert jest tak wiele, że samemu ciężko sobie poradzić. Najlepiej sprawdzić odpowiedni ranking kont bankowych i na tej podstawie pomyśleć o wyborze.
Roman77
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 05 1998
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi Q5

29 Sie 2017, 21:22

1-3% wydaje się troche mało....
lingmulf
Obserwowany

Auto: Audi
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Benzyna