Kontrola drogowa! Zatrzymać czy nie?

07 Paź 2007, 20:35

Załóżmy, że droga jest pusta, często przez las i jadę autem ponad 150 km/h poza terem zabudowanym, a nagle przy drodze z daleka policjant nakazuje mnie zatrzymać, ale czy to prawdziwy policjant czy fałszywy policjant? Co zrobić w takiej niespodziewanej sytuacji? Wcześniej nigdy nie było patrolu w tym miejscu, nawet od dawna.

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

08 Paź 2007, 01:50

No wiesz, prawidłowo to powinieneś się zatrzymać, ale jak nie masz pewności, to rób tak jak ja...
1. Zawsze jeżdżę z zamkniętymi drzwiami...
2. Jeśli coś chce, to możesz lekko uchylić szybę, i grzecznie zapytać: "Czego, pało?"
3. Jeśli nie jesteś pewny, co do prawdziwości szanownego pana policjanta możesz grzecznie zapytać: "a legitymacje to co, wp.....ło ci?"

Jak zauważysz coś podejrzanego, to duś wszystkie konie mechaniczne, jakie masz, w myśl zasady: "czyż nie dobija się koni?!"

:lol:
DFireCrow

08 Paź 2007, 15:30

Heh. :) Ale dobra rada. Niektórzy mówią, że należy dzwonić pod nr 112 lub 997, by upewnić się. Zawsze jeździsz z zamkniętymi szybami? Nie brakuje Ci powietrza w środku?

Ostatnio edytowany przez Tiguan, 08 Paź 2007, 15:52, edytowano w sumie 1 raz
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

08 Paź 2007, 15:46

Hm...szyby mam zawsze zamknięte, to się zgadza, ale za bardziej chodziło mi o blokadę drzwi... A co do świeżego powietrza, to od tego mam nawiew i szyberdach.... a nie, kicha, w nowym Mondeo nie mam szyberdachu... ale zawsze pozostaje nawiew :lol: Profilaktyki nigdy za wiele :P No a jeśli chodzi o szyby, to próbowałem kilka razy... wiatr zawiewa mi włosy na twarz, a przy większych prędkościach przez to nic nie widzę i jeszcze wkurza mnie szum... a tak to puszczam sobie nawiew chłodnego na szybę i jest idealnie :wink:
DFireCrow

08 Paź 2007, 15:57

Aha. No to w takim radzie najlepiej jechać z zamkniętymi szybami? Mnie to nie przeszkadza, że powietrze wieje. Chciałem zapytać, czy jesteś zadowolony ze swojego auta? Dlaczego? :)

Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

08 Paź 2007, 18:30

Ja nie twierdze, iz powinienes jezdzic z pozamykanymi szybami.... Mnie chodzilo o pozamykane drzwi, blokady drzwi, zeby w razie czego Cie nikt na skrzyzowaniu z auta nie wyciagnal... lub w sytuacji, ktora opisales wczesniej... A szyby mam zawsze pozamykane, bo jak juz pisalem, jak mam otwarte, to moje dlugie wlosy sila wiatru sa zarzucane na moja twarz, co utrudnia prowadzenie.... A jesli chodzi o nowy samochod, to niestety, ale ciagle jezdze jeszcze starym, bo nowy nie ma wykupionego ubezpieczenia i podatku drogowego, przez co trzymam go na podjezdzie u znajomego, w innej czesci miasta... Tak wiec jeszcze sie nie zdazylem nim nacieszyc... Pozdro
DFireCrow

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA - tytanowy wydech
    Supersamochód Lexusa to auto wyjątkowe w każdym calu. Wyjątkowe jest jego nadwozie z kompozytów zbrojonych włóknem węglowym. Wyjątkowy jest jego 560-konny silnik V10 o pojemności 4,8 l, który wkręca ...
    Czy 10km/h wolniej robi rożnicę?
    Władze Francji zdecydowały o zmianie ograniczenia prędkości obowiązującego na drogach poza terenem zabudowanym. Kierowcy będą mogli poruszać się tam z prędkością 80 km/h zamiast 90km/h. Zmiana wywołała wiele kontrowersji, ...

27 Paź 2007, 14:22

Nie ma obowiązku zatrzymać się w sytuacjach gdzie droga jest pusta, teren jest odludzony, las itp.
Wtedy bez problemu mozesz zadzwonic na policje sygnalizując im ta sytuacje i jezeli oni pojadą za tobąto zatrzymujesz sie na najblizszej stacji lub parkingu ;)
Akselb3
Nowicjusz

29 Paź 2007, 09:07

Jest tak jak napisał kolega Akselb3 - jeżeli jedziesz w nocy przez teren niezabudowany i zatrzymuje cię Policja,nawet w radiowozie i umundurowani,to masz prawo się nie zatrzymać,ale musisz zwolnić i kiwnąć im ręką,żeby jechali za tobą.I jedziesz grzecznie powoli,a oni za tobą w najbliższe miejsce,gdzie jest więcej ludzi i w którym czujesz się bezpiecznie lub kierujesz się prosto do najbliższego komisariatu.W tym samym czasie najlepiej zrobisz jak zadzwonisz pod 997 i przedstawisz dyżurnemu całą sytuację.On cię poinforumuje,czy wysyłał w to miejsce jakiś patrol i powinien podać ci numer boczny radiowozu,a równocześnie poinformuje przez radio tych policjantów,dlaczego się nie zatrzymałeś i poinstruje ciebie i ich co macie robić.Ta sama sytuacja dotyczy,jak w mieście w nocy,będzie próbował cię zatrzymać policjant w nieoznakowanym samochodzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Paź 2007, 23:03

A jesli wystraszysz się na tyle, że nawet na stacji benzynacji nie chcesz się zatrzymać to grzej pod najbliższy posterunek policji. W międzyczasie oczywiście dzwoniąc na 112. Tylko używaj zestawu bo jeszcze dostaniesz mandat za uzywanie komórki w czasie jazdy. :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce