Kontrola stacji paliw (Pb 95, Pb 98 i ON) w 2009 roku

15 Sty 2010, 21:05

Tabela zawiera wyniki badań laboratoryjnych paliwa sprzedawanego na stacji w dniu kontroli.

- litera D oznacza, że próbka spełnia wymagania jakościowe (parametry) określone w rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 9 grudnia 2008 r. w sprawie wymagań jakościowych dla paliw ciekłych (Dz. U. Nr 221, poz. 1441).

- symbole wymienione poniżej oznaczają, że w badanej próbce paliwa parametr oznaczony tym symbolem nie spełnia normy określonej w rozporządzeniu w sprawie wymagań jakościowych dla paliw ciekłych:

G- Gęstość w temp. 15ºC
MON- Motorowa liczba oktanowa MON
RON- Badawcza liczba oktanowa RON
S- Zawartość siarki
Sf 100- Skład frakcyjny do temp. 100ºC odparowuje
Sf 150- Skład frakcyjny do temp. 150ºC odparowuje
Sf-250- Skład frakcyjny do temp. 250ºC odparowuje
Sf-350- Skład frakcyjny do temp. 350ºC odparowuje
Sf-70- Skład frakcyjny do temp. 70ºC odparowuje
Sf-95%- Skład frakcyjny 95% (V/V) destyluje do temperatury
Sf-FBP- Temperatura końca destylacji
Sf-R- Pozostałość po destylacji
TZ- Temperatura zapłonu
VP- Prężność par, DVPE
E - przekroczona zawartość eterów,
O - przekroczona zawartość tlenu,
Me - przekroczona zawartość metanolu,
B - przekroczona zawartość benzenu.

W wykazie obok ww. symboli podane są wyniki analiz parametrów wraz ze wskazaniem ich dopuszczalnych wartości.

Kontrola stacji paliw do_18 grudnia 2009 r.

źródło: uokik.gov.pl
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

16 Sty 2010, 13:02

Porażka, połowa stacji nie spełnia norm !

I gdzie teraz w ogóle tankować ?
zwłaszcza że przez marne paliwo (tankowałem na BP, wymieniona w tym zestawieniu - oczywiście nie spełnia wymagań) musiałem wymienić pompę paliwa.
po zatankowaniu na PKN Orlen (chociaż w zestawieniu także wiele stacji nie spełnia norm) Verva ON i dodatniu STP do spryskiwaczy diesla - silnik zaczął lepiej pracować ! - jakby lepiej i czyściej.
razor
Początkujący

Miejscowość: z nienacka

16 Sty 2010, 16:01

Heh, to pokazuje jakie szambo lejemy do baków Panowie i Panie.
Co do wynalazku zwanego ORLENEM przyznam się, że mają najgorsze z ogólnodostępnych paliw. W starym aucie sprawdzałem jakość paliw i auto na paliwach z orlenu (po wyjeżdżeniu baku i ponownym zatankowaniu) strasznie muliło, natomiast po wlaniu nowego paliwa np. z LOTOSU (jak wcześniej po uprzednim wyjeżdżeniu tego, co było w baku) auto jakby ożywało i zupełnie inne "odejście miało". Nie mówię już o paliwach z Shella z serii V-POWER. Dla części może to chwyt marketingowy, ale spróbujcie na zwykłym paliwie podjechać pod górkę (jakąś mocniejszą) a potem wpać na próbe z 10 litrów V-POWER Racing (wiem, ze jest droższa, ale warto) i spróbujcie podjechać pod ta samą górkę. Auto na biegu wyżej niż poprzednio podjedzie z taką samą dynamiką.
MoDComp
Początkujący

Miejscowość: Kraków

19 Sty 2010, 19:38

No niestety macie racje lejemy do baków ścieki nie paliwo :neutral: W mojej miejscowość była stacja w której się tankowało zamiast paliwa "wodę" i na naszym terenie zatarło się kilka samochodów i pił spalinowych ,,,, Ogólnie mówiąc sytuacja jest tragiczna :sad: :!: :!:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

22 Sty 2010, 15:43

sam syf, ja ostatnio spuściłem z litr wody z ukł wydechowego, paliwo coraz droższe wiec niech jakas jakosc bedzie bo to co sie leje to porażka i za co tu płacić? niebawem na gazie auto lepiej pojedzie... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: złodzieje i tyle :evil: :evil: :evil:
Toretto

22 Sty 2010, 17:27

sam syf, ja ostatnio spuściłem z litr wody z ukł wydechowego

no to się uśmiałem, a ty myślisz że ona tam z paliwem trafiła?? w pewnym sensie masz rację ale podstawy chemii się kłaniają - spalając jakikolwiek węglowodór otrzymasz dwutlenek węgla i wodę właśnie CXHY + O2 → xCO2 + 0,5yH2O
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

26 Sty 2010, 12:41

a co oznacza (-) (sam minus) ?
że próbka nie była badana? czy że nie przeszła testu jakości ?
razor
Początkujący

Miejscowość: z nienacka

27 Sty 2010, 12:42

Wynik pozytywny dla stacji Auchan w Bielsku-Białej dotyczący oleju napędowego bardzo odbiega od rzeczywistości. Opinia moja i moich znajomych można skwitować jednym słowem "syf". Przypuszczam, że bogaty może wpływać na wyniki testu.
kmtaxi
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Bielsko-Biała
Auto: Mercedes W210
Silnik: 2,2cdi 143KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001