Kontrolka - Check Engine, 1.9TDi, 101KM

31 Sty 2017, 19:46

Witam, zapala mi sie kontrolka check engine i auto spada z mocy (odcina turbine) np. na 4-tym biegu przy prędkości 80km/h, na 5-tym około 120km/h. Po podłączeniu do komputera wyszedł błąd czujnika doładowania turbiny, mechanik stwierdził, że czujnik jest dobry tylko trzeba robić z turbiną, jest to możliwe czy tylko mnie chce naciągnąć na większe koszta? I czy auto może spalać prawie 10l/100km przez tą właśnie usterkę? :(
dream
Obserwowany

Auto: seat

01 Lut 2017, 01:04

dream napisał(a):Po podłączeniu do komputera wyszedł błąd czujnika doładowania turbiny, mechanik stwierdził, że czujnik jest dobry tylko trzeba robić z turbiną
Czujnik może być dobry tylko np. za duże ciśnienie w układzie. Ja bym sprawdził sztangę siłownika turbiny czy się nie zacina i chodzi płynnie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

01 Lut 2017, 17:10

Witamy. W urządzeniu diagnostycznym należy porównać wartości ciśnienia doładowania. Jeśli faktycznie czujnik jest sprawny to należy przyjrzeć się działaniu samej turbiny a właściwie siłownika sterującego turbiną.
Łatwo zweryfikować czy nie jest uszkodzony podłączają pompkę podciśnieniową i zasysając zawór obserwować jego zachowanie.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki