Kontrolka check i dziwne zachowanie auta

26 Lis 2019, 15:09

Zapaliła mi się na kontrolka check w matizie. Zjechałem na parking żeby zgasić auto i zapalić i sprawdzić czy będzie się nadal świecić czy był to jakiś jednorazowy błąd a tu nagle auto nie chce mi odpalić. Wyszedłem z auta na chwile, otworzyłem maske zeby popatrzeć czy tam coś się nie dzieje ale nic, zamknąłem , wchodzę do auta , i zapalił od razu a kontrolka się nie świeci i teraz pali od razu tak jak do tej pory. Co to może oznaczać?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

26 Lis 2019, 15:54

Wiesz co ciężko tak w sumie wróżyć co to mogło być. Mógł wystąpić jakiś sporadyczny błąd. Dobrze by było jak byś następnym razem spróbował odczytać go jeżeli masz taką możliwość.

To co przychodzi mi do głowy to np. czujnik położenia wału lub wałka rozrządu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Lis 2019, 16:22

Czyli jak któraś z tych dwóch części odmówi posłuszeństwa to auto będzie unieruchomione czy silnik będzie pracował w trybie awaryjnym?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Audi Design - nowe koncepcje i kreatywne idee przyszłości
    W przyszłości nie będzie istniał tylko jeden jedyny typ samochodu - formy mobilności będą różne. Dlatego projektanci Audi tworzą nowe koncepcje i kreatywne idee. Zasadniczo, kierują się wytyczną nowoczesnego sportowego ...