Kontrolka chłodnicy przy włączonej klimatyzacji

02 Lip 2019, 20:16

Cześć, posiadam nowy nabytek astra g 2000 r. 1.6 16v 101km. Po wymianie cewki w sprężarce klimatyzacji i nabicie czynnika 680g, pojawił się problem klima chodzi, ale po chwili zapala się kontrolka chłodnicy, przy jeździe bez klimy ta kontrolka się nie świeci. Sprawdzałem jak działają wentylatory i po odpaleniu zimnego silnika i włączeniu klimatyzacji chodzą dwa wentylatory, kiedy silnik zagrzeje się do 80/90 stopni to włącza się drugi bieg na wentylatorze klimy, a wentylator silnika zatrzymuje się I w tym samym momencie zapala się wcześniej wspomniana kontrolka. Dodam że sterownik wentylatorów był już sprawdzany. Co to może być?
grepcio
Nowicjusz

0

03 Lip 2019, 16:46

Tu chyba warto by było sprawdzić ciśnienia w klimatyzacji i zobaczyć co się dzieje jak zapala się ta kontrolka.
Sprawdź jeszcze dobrze piny w kostkach od wentylatorów czy czasem nie są zaśniedziałe co utrudnia przepływ prądu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
0

07 Lip 2019, 22:05

A ja podejrzewam, że problem leży w tym drugim wiatraku - on również powinien włączyć się na drugi bieg, a nie zatrzymywać. A dlatego, że się zatrzymuje, zaświeca się kontrolka. Trzeba sprawdzić, dlaczego on się zatrzymuje na drugim biegu.
Do sprawdzenia jak pisze kolega wyżej złącze tego wentylatora. Nie wiem jak wygląda w tym aucie instalacja i nie wiem, czy jest jeden moduł na oba wentylatory, czy po jednym na każdy z nich. Trzeba się tego dowiedzieć i wtedy sprawa będzie jasna - jak jest jeden moduł, to tylko i wyłącznie winna będzie instalacja tego drugiego wentylatora.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

09 Lip 2019, 13:20

Dzięki panowie będę miał tylko możliwość wjazdu na kanał to wszystko zobaczę każdy styk jeżeli chodzi o te wentylatory. Najgorsze jest to że się trochę ochłodziło i nawet jak włączę klimę to kontrolka się nie zapali a silnik normalnie osiąga temperaturę roboczą.
grepcio
Nowicjusz

0

09 Lip 2019, 17:49

grepcio napisał(a):Najgorsze jest to że się trochę ochłodziło i nawet jak włączę klimę to kontrolka się nie zapali a silnik normalnie osiąga temperaturę roboczą.
To poczekaj na upały mają być za około dwa tygodnie :) i wtedy sprawdź, a na razie jeździj bezstresowo :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

0

11 Lip 2019, 09:48

Zastanawia mnie jeszcze jedno :
grepcio napisał(a):kiedy silnik zagrzeje się do 80/90 stopni to włącza się drugi bieg na wentylatorze

Przy 90 to nie bardzo, żeby już włączał się drugi bieg wentylatorów. Powinny oba nada pracować na 1 biegu jeszcze, Drugi bieg zazwyczaj włącza się przy ponad 100 stopniach.
grepcio napisał(a): Najgorsze jest to że się trochę ochłodziło i nawet jak włączę klimę to kontrolka się nie zapali a silnik normalnie osiąga temperaturę roboczą.

Możesz jeszcze te wentylatory sprawdzić w ten sposób, że wyłącz klimę i nagrzewaj silnik na postoju. Powinien się nagrzać bez problemu. Zaobserwuj, czy przy jakiejś temperaturze wentylatory ruszą na 1 biegu. Potem nagrzewaj dalej i zobaczysz, czy przy tych 90 włączą się na drugi bieg i czy też jeden.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

11 Lip 2019, 16:51

Przy wyłączonej klimie złącza się tylko jeden wentylator ten od chłodnicy silnika i wydaje mi się że zaczyna pracować jak silnik ma 90 stopni do 100 stopni jeszcze nigdy nie doszedłem.
grepcio
Nowicjusz

0

05 Sie 2019, 09:18

Mam już dostęp do kanału i dostałem się do wentylatora od chłodnicy silnika, wyciągnąłem rezystor i okazało się że bezpiecznik termiczny rozsypał mi się w rękach. Podejrzewam że właśnie dla tego, wentylator stawał, bo nie miał drugiego biegu. Zobaczymy wymienię bezpiecznik i sprawdzę.
grepcio
Nowicjusz

0

05 Sie 2019, 09:25

grepcio napisał(a):bezpiecznik termiczny rozsypał mi się w rękach
Przypuszczam że to właśnie było problemem skoro rozsypał ci się to na pewno od pewnego czasu nie funkcjonował poprawnie. Daj znać jak go zmienisz....
Cichy77
Forumowicz VIP

0

07 Sie 2019, 13:28

Zmieniłem ten bezpiecznik termiczny na nowy, kupiony aż za 1zł, przy okazji oczyściłem styki i jak na razie wszystko dobrze działa, zobaczymy jak pojawią się upały
grepcio
Nowicjusz

0

07 Sie 2019, 14:32

Jak już widzisz, że jest ok to myślę, że jak przyjdą cieplejsze dni też będzie dobrze :ok: ale oczywiście obserwuj i daj znać.
grepcio napisał(a):bezpiecznik termiczny na nowy, kupiony aż za 1zł
plus wymiana :mrgreen:
Cichy77
Forumowicz VIP

0

11 Sie 2019, 20:02

Już sprawdzone to bym na 100% bezpiecznik termiczny. Zamykam temat
grepcio
Nowicjusz

0