Kontrolka ciśnienia oleju Skoda Fabia 1.4 2003r

13 Sie 2022, 20:20

Dzień dobry,
ostatnio zleciłem mechanikowi wymianę chłodnicy. Następnego dnia wyruszyłem w trasę ok. 200 km. Innego dnia pojechałem 30 km i po tym dystansie zapaliła mi się kontrolka "olej" (nie działo się to przed wymianą). Zatrzymałem się wyruszyłem do sklepu po olej po 2h dolałem 150 ml i powrotne 30 km do domu pokonałem bez usterek. W takim stanie przejechałem mniej więcej 100 km. Innego dnia pojechałem 20 km i jak dojechałem na parking kontrolka ponownie się załączyła. Po 3h wróciłem dolałem ok. 200 ml i pojechałem w inne miejsce ok. 200m bez kontrolki. Po załatwieniu wyruszyłem do domu 20km i 30 m przed wjazdem na posesję znowu załączyła się kontrolka. Jak dobrze pamiętam, nie dolewałem oleju i po kilku dniach bezruchu pokonywałem trasę ok. 15 km bez kontrolki "olej". Dziś wyruszyłem w trasę ok 12 km. i ok. 400 m. przed domem znowu załączyła się kontrolka ale po trzech sygnałach dźwiękowych zgasła, po 1 minucie znów się załączyła. Dodam, że czerwona. Co jest nurtujące, że zaczęło się to po wymianie chłodnicy i dzieje się to tylko w pewnych odstępach czasu (np. co 3-4 dzień) i przejechanej trasy, a nie codziennie. Jak sprawdzam po tej kontrolce to jest MAX, więc poziom raczej niewinny. Jestem pewny, że jakbym dolał 100 ml to przejechałbym bez zapalenia kontrolki kolejne 3-4 dni.
Czy ktoś miał styczność z takim przypadkiem i mógłby znać przyczynę tej "nieregularnej" usterki?
Pozdrawiam
skodafabia03
Nowicjusz

13 Sie 2022, 20:42

temat dość znany, na pierwszy rzut wyczyścić styk od czujnika oleju, jak to nie pomoże to wymienić czujnik, jest tam 3 kolory tych czujników więc przed zakupem dobrze zweryfikować jaki masz w tej chwili
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Sie 2022, 22:19

A czy możliwe, że jest potrzeba wymiany już oleju na gęściejszy? Silnik ma 20 lat i poprzednia właścicielka uzupełniała Castrol 5W30, ojciec mówi, że on może być już zbyt rzadki i przy tych upałach stawać się wodnisty i dlatego spada wydajność smarowania. Ostatnio był wymieniany czerwiec 2021. Ojciec radził wymienić olej (rozważyć inny typ), filtr oleju i czujnik oleju. Co wy na to?
skodafabia03
Nowicjusz

14 Sie 2022, 09:58

Olej zalewamy zalecany przez producenta, nie ma tu znaczenia wiek czy przebieg.
Do Twojego auta zalecany olej to 0w lub 5w30 o specyfikacji ACEA C3.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

14 Sie 2022, 12:49

Odnalazłem książkę serwisową samochodu, w której to serwisant przez kilka pierwszych lat użytkowania odnotowywał "olej silnikowy 15W40" (od nowości z salonu). A z 2011r. przy silniku wisi nalepka z castrol 5W40. Właściciele albo mechanik widocznie sam zmienił olej. Myślałem nad tym by wrócić do 15w40
skodafabia03
Nowicjusz

14 Sie 2022, 13:09

skodafabia03 napisał(a):Myślałem nad tym by wrócić do 15w40
Tam chyba była pomyłka . Nic nie kombinuj z olejem bo zabijesz motor . Na początek wymień czujnik ciśnienia oleju .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Turbodoładowany, benzynowy silnik 1.6 DIG-T 163 KM
    Nissan rozszerza ofertę cenionego modelu Qashqai o wersję z zaawansowanym silnikiem benzynowym DIG-T 163. Nowy, czterocylindrowy, turbodoładowany silnik 1.6 jest zgodny z rygorystyczną normą emisji spalin EURO 6 i zapewnia ...
    Centrum Danych ŠKODA AUTO - cyfrowe serce marki
    Zajmujące 700 m2 Centrum Danych ŠKODA AUTO steruje procesami produkcyjnymi i logistycznymi ośmiu fabryk i siedemdziesięciu importerów marki. Przedstawiamy kulisy tego niesamowitego miejsca. Od wciśnięcia przycisku ...

14 Sie 2022, 13:29

skodafabia03 napisał(a):Odnalazłem książkę serwisową samochodu, w której to serwisant przez kilka pierwszych lat użytkowania odnotowywał "olej silnikowy 15W40"
jakos ciezko mi w to uwierzyć
Kao
Moderator
Awatar użytkownika