Słyszalny łańcuszek rozrządu po wymianie

14 Sie 2022, 09:14

Witam.

Samochód VW polo 1.2 2009R 3 cylindry 12 zaworów, kod silnika BZG.
Czy jest opcja, że po wymianie kół zębatych, łańcucha, napinacza, ślizgów będzie słyszalny co jakiś czas łańcuch po odpaleniu?
Miałem taką sytuacje, że po przejechaniu 3 tys km od wymiany (do tego przebiegu nie było nic słychać nigdy) raz na 2 tyg zdarzy się, że zadrży przy odpaleniu, często po przejechaniu krótkich odcinków zostawieniu auta na kilka godzin i ponownym odpaleniu słychać łańcuch. Może to być wina napinacza? Jakoś się blokuje czy coś?

Pytanie czy wymieniając łańcuch warto od razu wymienić popychacze hydrauliczne bo też czasem są słyszalne zwłaszcza na zimnym silniku tak przez około 1 min. Bo dostęp do nich pewnie jest też związany poniekąd przez zdjęcie łańcucha? Przynajmniej tak mi się wydaje
Pixelx
Nowicjusz

15 Sie 2022, 11:09

Olej masz ten sam co wcześniej czy został zmieniony na jakiś inny?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Sie 2022, 12:15

Masz pewność że to łańcuch, a nie na przykład szklanki?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Sie 2022, 12:32

Olej mam ten sam 5W30 taki jak na zdjęciu. Zawsze zmieniam co 10tys km + płukanka do silnika. Teraz mam przejechane 5tys km od wymiany a usłyszałem to po około 3 tys. Olej złoty na bagnecie.
Odgłos mam ten sam co przed wymianą rozrządu, Pojawia się tylko przy odpaleniu silnika np: po kilku godzinach postoju. Nie jest to regularne ale się pojawia. Miałem też nagrania przed wymianą jak to ,,dzwoniło" i też teraz po wymianie i odgłosy są porównywalne. Wysyłałem to do mechanika i uwzględnią mi gwarancję i są też sami zdziwieni. Postanowiłem jeszcze tutaj zapytać.
Pixelx
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne