Kontrolka (Citroen Xsara Electronic ignition key)

03 Gru 2019, 21:01

Witam wszystkich serdecznie, próbowałem odpalić samochód, po którejś próbie kręcenia zapaliła się kontrolka (Citroen Xsara Electronic ignition key.), jak na zdjęciu(pomarańczowy kluczyk u samej góry po lewej) oraz przestało działać sterowanie zamka pilotem. Co robić?
http://www.diagnostic-world.com/_family ... 5.1109.jpg
:no:
ajiefhaid
Obserwowany

• 03 Gru 2019, 21:19

Wygląda to tak jak by ci się rozkodował immobiliser. Spróbuj odłączyć akumulator na jakiś czas i sprawdzić po ponownym podłączeniu czy będzie ok. Jak nie to być może trzeba będzie od nowa zakodować transponder w kluczyku.

Jest jeszcze możliwość że przekręcałeś kluczyk zbyt szybko wokół stacyjki znajduje się pierścień, który odbiera sygnał z układu scalonego wewnątrz breloka. Zrób tak: powoli włóż kluczyk do stacyjki i powoli obracaj, aż zapalą się wszystkie lampki kontrolne, a następnie kontynuuj przekręcanie kluczyka i sprawdź, czy się uruchomi. Czasami ten pierścień odbierający sygnał traci go przy zbyt częstym i szybkim przekręcaniu.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

04 Gru 2019, 15:21

Trzeba będzie od nowa zakodować transponder w kluczyku bo nic nie daje wolne przekręcanie kluczyka a ile może to kosztować ??
    ajiefhaid
    Obserwowany

08 Gru 2019, 21:37

Nowy transponder zawsze trzeba przypisać / zakodować żeby działał. U Ciebie warto by było podłączyć się pod komputer i posprawdzać błędy związane z elektroniką.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kamery sprawdzą w Warszawie zaparkowane auta
      Już niedługo z tego co udało mi się ustalić w Warszawie będą jeździły samochody z kamerami na dachu i sprawdzały czy w strefach płatnych zaparkowane auta maja opłacony czas parkowania. Przyspieszy to na pewno proces egzekwowania ...
      Skoda Superb Combi - czwarta generacja modelu
      Czwarta generacja modelu Superb Combi kontynuuje swoją triumfalną ścieżkę z jeszcze bardziej dopracowanym projektem, obszerną i niezwykle wygodną przestrzenią oraz innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Nowy model ...