Kontrolka czujnika ciśnienia w oponach i elektryki - Dacia Logan MCV

06 Wrz 2021, 20:23

Witam, jakiś czas temu zaświecił mi sie błąd informujący słabe ciśnienie w oponach i faktycznie w 1 kole było rozbieżność, wszystkie koła napompowałem na 2.2 atmosfery i po przejechaniu kilkuset km wyświetla mi się błąd tak jak na filmiku.... po usunięciu go po kilku sek zapala sie od nowa, o co tu chodzi ? informuje o słabym ciśnieniu w oponach plus ta harmonijka ;D komuś też się takie coś zapalało ?

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

miastowy43
Nowicjusz

19 Paź 2021, 12:27

Otrzymujesz dwie kontrolki jedną o kontroli ciśnienia w oponach, a drugą dotyczącą układu elektrycznego. Wniosek jest taki że pewnie system nie widzi jednego z czujników przez co otrzymujesz taki komunikat.

Jeżeli masz zaprogramowane wszystkie czujniki to przy słabym ciśnieniu otrzymasz kontrolkę dotyczącą tylko ciśnienia. Jeżeli jednak system nie rozpozna wszystkich czujników lub będzie miał problem z komunikacją z którymś z nich dodatkowo otrzymasz kontrolkę z taką falą, wykresem, zygzakiem czyli błędem układu elektrycznego.

Tak się dzieje np. jak zmienisz koła na takie bez czujników, założysz zapas który nie ma czujnika albo koło z niezaprogramowanym nowym czujnikiem i będziesz na nim jechał przez jakiś czas.

Jeżeli resetowanie układu ciśnienia nie pomaga to potrzebna będzie ingerencja z podłączeniem się pod OBDII i sprawdzenie dokładne w czym jest problem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Maj 2024, 21:09

Dobry wieczór. W daci sandero wyświetlił mi się komunikat "ustaw ciśnienie i zrób reset" nie umiem sobie z tym poradzić. Czy ktoś może mi pomóc jak wykasować ten komunikat? Sprawdziłem ciśnienie w wszystkich oponach. Jest ok. Według instrukcji pisze by przytrzymać przycisk "Ok" na kierownicy, ale to nie działa>
oksiedzki
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus zrobił crossovera UX 250h z… czekolady
    Czy samochód może być słodki? Ależ oczywiście. I do tego wcale nie musi być filigranowym hatchbackiem. Wystarczy, że zostanie zrobiony z czekolady. Właśnie taki jest wyjątkowy UX 250h, którego Lexus stworzył ...