Kontrolka EML u bmw e46

01 Lip 2009, 18:00

Wiatm serdecznie!
Wczoraj podczas jazdy oszalal moj samochod. Zapaliy sie 4 kontrolki naraz. po lewej stronie na zolto kontrolka silnika i literki EML, na srodku koleczko z trojkacikiem i wykrzyknikiem , a po prawej stronie jeszcze to ci sie zapala gdy hamulec reczny jest zaciagniety. Auto zaczelo tracic moc, a po zdjeciu nogi z gazu, krztusilo sie dwa razy.
Chodzi o bmw 325 i z 2004 roku, 196 km. Powiedzcie mi prosze co to za ikonki i co to moze byc. Chyba nie pozostanie mi nic innego jak odwiedzic diagnostyka, bo problem moze byc grubszy. Pozdrawiam i prosze o pomoc. kamila
Mam prosty gust - zadowala mnie to co najlepsze
ameering
Nowicjusz

Miejscowość: PL/DE/LUX
  • 01 Lip 2009, 20:34

EML to elektroniczna regulacja mocy silnika.Prawdopodobnie jest to coś z regulacją przepustnicy - jak się nie mylę jest tam przepustnica elektroniczna(nie wiem na 100% czy w tym modelu - nie ma linki gazu,tylko czujnik położenia pedału.).Dlatego też zaświeciła się kontrolka silnika,ponieważ wystąpił problem ze sterowaniem.Jedz na warsztat i niech mechanik odczyta błędy i będzie wiadomo co jest grane.Kiedyś miałem podobny przypadek(tylko nie pamiętam modelu tego BMW),ale do wymiany był sterownik silnika.Też zaświeciła się kontrolka EML i kontrolka silnika.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

01 Lip 2009, 21:10

MotoAlbercik napisał(a):EML to elektroniczna regulacja mocy silnika.Prawdopodobnie jest to coś z regulacją przepustnicy - jak się nie mylę jest tam przepustnica elektroniczna(nie wiem na 100% czy w tym modelu - nie ma linki gazu,tylko czujnik położenia pedału.).Dlatego też zaświeciła się kontrolka silnika,ponieważ wystąpił problem ze sterowaniem.Jedz na warsztat i niech mechanik odczyta błędy i będzie wiadomo co jest grane.Kiedyś miałem podobny przypadek(tylko nie pamiętam modelu tego BMW),ale do wymiany był sterownik silnika.Też zaświeciła się kontrolka EML i kontrolka silnika.

Bylam na warsztacie, skasowali mi ten nibyblad, ale pojezdzilam pare km i pojawil sie znowu. Jestem jutro umowiona w warsztacie na wymiane wlacznika biegu jalowego. Czy myslicie ze to moze byc to??
    Mam prosty gust - zadowala mnie to co najlepsze
    ameering
    Nowicjusz

Miejscowość: PL/DE/LUX