KONTROLKA EPC MERCEDES W210 POMOZCIE :)

01 Paź 2008, 22:10

Witam. Mam problem z Mercedesem W210 2.2 Diesel automatyczna skrzynia biegow, gdy zapale samochod za pierwszym razem to wyskoczy mi zawsze kontrolka EPC i musze wtedy zgasic samochod i zapalic jeszcze raz, takze podczas jazdy mi wyskakuje ta kontrolka, ale gdy jade tak spokojnie ze skrzynia nie przezuca na wysokich obrotach biegi i troche rzadziej to mi nie wyskakuje (czasami tylko) a gdy jade tak szybciej i silnik ma wysokie obroty i hamuje szybko to od razu mi wyskoczy kontrola (a wtedy szarpie tak silnikiem). Na tej kontrolce sie jezdzic nie da gdyz max to 2500tys obrotow i silnik chodzi tak nie rowno. Bylem z tym u elektryka to powiedzial ze to elektrozawor pompy wtryskowej (koszt ok 1500zl) a ja nie mam tyle kasy ;/ Da sie cos z tym zrobic? Moze elektryk sie myli? Poprosze o jakies porady. Z gory dziekuje. Pzdr :)
Karol999
Nowicjusz

• 01 Paź 2008, 22:45

Generalnie jak zapala ci się kontrolka EPC to masz problem z elektroniczną regulacja ciśnienia, może to być sterowanie przepustnicą. Często takie rzeczy dzieją się gdy jest ona brudna lub silniczek krokowy sterujący wolnymi obrotami. Można to wyczyścić samemu choć laikom nie
    polecam.
    Pozdrawiam,
    Artek
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2016
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na duże samochody ciężarowe (TIR’y)
      Duże samochody ciężarowe, potocznie zwane TIR-ami, można bardzo często spotkać na polskich drogach, nawet tych przebiegających przez miasto. W pobliżu tego rodzaju pojazdów, ze względu na ich rozmiary i masę oraz ograniczone ...
      Gdy policjant kieruje ruchem
      Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...