KONTROLKA FREELANDER

03 Lis 2008, 16:34

DESKA ROZDZIELCZA A NA NIEJ PO WłąCZENIU ZAPłONU KLUCZYKIEM CZERWONA KONTROLKA OBRAZUJąCA SILNIK---I GAśNIE PO PARU SEKUNDACH---CZY MA BYć CZERWONA I CZY TO ELEKTRYKA SILNIKA?--DZIęKUJę
radek5277
Początkujący

03 Lis 2008, 17:58

sam sobie odpowiem bo znalazłem----cytat z instrukcij obsługi lampka diagnostyczna silnika {tylko silniki diesla}lampka kontrolna zapala sie na chwile po przekręceniu kluczyka w pozycji 2 jezeli nie gasnie lub zapoli sie podczas jazdysystem kontroli emisji wymaga sprawdzenia zatrzymac wyłączyc silnik odczekac 30 sekund i ponownie go zapalić jezeli lampka znow sie zapali dopuszczalne jestkontynuowanie jazdy jednak jak najszybciej udac sie do asoland rover aby zapobiec uszkodzeniu silnika tyle jest na ten temat w orginalnej instrukcji obsługi-----TYLKO CZY PALI SIę NA CZERWONO CZY ZółTO?
radek5277
Początkujący

03 Lis 2008, 18:24

Mi się pali na czerwono.
P.S. A jak ta lampka przy prawie każdym zapalaniu nie gaśnie i świeci się z półtora minuty podczas jazdy to co może to oznaczać?
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

03 Lis 2008, 18:32

NO A DłUGO JUż TAK MASZ ? JAK DłUGO I NIC SIę NIE DZIEJE TO ZLEKCEWAż ---A JAK OD NIE DAWNA ,NO TO COś SIę ZACZYNA DZIAć.---PALI CI DOBRZE Z RANA?
radek5277
Początkujący

03 Lis 2008, 19:26

Jak ciepło to dobrze pali ale jak zimno to czasem treba użyć samostartu.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

03 Lis 2008, 19:54

a wiecie może dlaczego u mnie ta kontrolka nie zaświeca się w ogóle.podczas zapalania gdy kluczyk przekręci się w pozycję 2 to świecą się tylko dwie kontrolki te z prawej strony czyli pierwsza z prawej to spiralka a druga to akumulator i po zapaleniu gasną.nie mam żadnych problemów z zapalaniem
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
    Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...

03 Lis 2008, 20:01

KOLEGO BO MASZ SPALONą
radek5277
Początkujący

04 Lis 2008, 17:30

radek5277 napisał(a):KOLEGO BO MASZ SPALONą

Miałeś rację.Rozebrałem zegary i okazało się że w 2 miejscach przy silniczku i przy SRS brak tego czegoś co świeci (takie małe sześcioboki z przezroczystym otworkiem na górze ) Zastanawiam się teraz czy oderwać w innym miejscu np.od sygnalizacji otwarte drzwi i niezapięte pasy bo tamte kontrolki chyba są ważniejsze i przykleić bo o przylutowaniu nie ma mowy.Dostęp jest trudny i trzeba porozkręcać zegary i zdjąć wskazówki.Co o tym myślicie jest to rozbieralne.

a może zastosować jakieś diody lub żarówki tylko jakie napięcie i moc
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu