Kontrolka oleju nie zawsze zapala się przy odpalaniu

10 Lis 2021, 18:59

Mam pytanie o kontrolkę oleju. Chodzi o auto Opel Astra 2002r.

Chodzi o to że kontrolka się zapala przy odpalaniu i gaśnie. I myślałem ze jest tak zawsze. I jest tak u mnie gdy jest zimny silnik . Nieważne ile razy bym włączał zapłon to na zimnym zawsze się zapala. Ale jak jest ciepły to się na zapłonie i przy odpalaniu nie zapala. Czasem jedynie mrugnie. A gdy ostygnie trochę auto to sytuacja wraca do takiej że się zapala. Czy tak powinno być ?

Sam poziom oleju odkąd kupiłem jest bez zmian.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

10 Lis 2021, 21:31

Kontrolka powinna się zapalać zawsze na zapłonie i gasnąć 1-2 sec po odpaleniu. Być może stare auto i po prostu błąd elektroniki lub czujnika oleju, jeśli dobrze zrozumiałem. Przy niskim ciśnieniu oleju świeciłaby cały czas.

Nie ma żadnego sygnału dźwiękowego jak mruga?
Gość114260

10 Lis 2021, 21:35

Źle określiłem to co jest słowem mruga. Bardziej delikatnie świeci zanikając a po odpaleniu nie świeci. Ani moment.

Czyli jak rozumiem nie jest to normalne i trzeba do warsztatu?
ineedl
Stały forumowicz

10 Lis 2021, 21:39

Niekoniecznie, wystarczy sprawdzić ciśnienie oleju, jeśli masz skąd wziąć manometr. Czy to problem elektryki(jeśli tak to nie warto nic robić), czy faktycznie niskie ciśnienie oleju.
Gość114260

10 Lis 2021, 21:54

Czy niskie ciśnienie oleju to jest to samo co zbyt mało oleju ?

Bo oleju jest tyle co powinno być
ineedl
Stały forumowicz

10 Lis 2021, 22:02

Nie, często to ludzie mylą. Kontrolka jest od ciśnienia, a nie poziomu. Choć jak jest zbyt niski poziom to analogicznie ciśnienie jest niskie.
Gość114260

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na silny wiatr
    Silne podmuchy wiatru mogą być bardzo groźne dla uczestników ruchu drogowego. Kierujący jest wtedy narażony na utratę panowania nad autem, zjechanie z toru jazdy, a w skrajnych przypadkach jego pojazd może zostać dosłownie ...

11 Lis 2021, 08:09

Mnie ciśnienie raczej nie dotyczy bo kontrolka się nie pali cały czas a po prostu czasem nie zapala przy odpalaniu na ciepłym silniku
ineedl
Stały forumowicz

11 Lis 2021, 12:31

ineedl napisał(a):Mnie ciśnienie raczej nie dotyczy bo kontrolka się nie pali cały czas a po prostu czasem nie zapala przy odpalaniu na ciepłym silniku

Niekoniecznie. Kontrolka może się nie świecić podczas jazdy, a ciśnienie będzie za małe. Wystarczy awaria czujnika lub elektryki.
Na sam początek proponuję podpiąć manometr i dla pewności sprawdzić ciśnienie oleju na zimnym silniku i potem jak jest silnik nagrzany.
Jeżeli wszystko będzie ok, to warto podmienić czujnik i sprawdzić zachowanie kontrolki. Jak nadal będzie to samo, to do sprawdzenia elektryka. Więcej nie ma w czym grzebać.
Elektrykę można w sumie sprawdzić samemu - wypiąć przewód z czujnika ciśnienia oleju i dotknąć nim do pewnej masy. Najlepiej do klemy minusowej na aku. Powinna się zaświecić kontrolka silnika pełnym, normalnym światłem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lis 2021, 12:49

Ale poziom oleju jest taki jak powinien być , więc ciśnienie nie powinno być dobre ?
ineedl
Stały forumowicz

11 Lis 2021, 13:39

Ciśnienie zależy m.in. od ilości oleju, jego lepkości (a raczej gęstości) oraz stanu pompy oleju. Możesz mieć 10 litrów oleju (przejaskrawiam) ale zatartą pompę i ciśnienia nie będzie.

Martwi mnie niezapalanie się kontrolki na ciepłym, ona powinna ZAWSZE się zapalać przed rozruchem. Może być uszkodzona i widocznie tylko po rozgrzaniu to występuje.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

11 Lis 2021, 13:48

ineedl napisał(a):Ale poziom oleju jest taki jak powinien być , więc ciśnienie nie powinno być dobre ?

Poziom oleju nie jest równoznaczny z jego ciśnieniem. Olej może być rozrzedzony i już nie będzie właściwego ciśnienia. Może być uszkodzona lub niewydajna pompa i też ciśnienia nie będzie. Może być zapchany smok lub kanaliki i też ciśnienia nie będzie.\
Zacznij od sprawdzenia działa kontrolki na zimnym i ciepłym silniku jak pisałem. Roboty nie mas zbyt wiele. Dłużej trwa samo rozgrzewanie jak wypięcie przewodu z czujnika i przykręcenie go do masy. To samo dotyczy sprawdzenia ciśnienia manometrem - roboty na dosłownie 5 minut.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lis 2021, 17:39

Kontrolka dziś działa jak należy. Zapala się zarówno na ciepłym przy starcie jak i na zimnym. za każdym razem.

Oczywiście sprawdzę to co mi pisaliście ale myślę że problem ciśnienia oleju mnie nie dotyczy bo problemem nie było to że kontrolka paliła się w czasie jazdy ale że czasem przy zapłonie się nie paliła.
ineedl
Stały forumowicz