Kontrolka oleju nie zawsze zapala się przy odpalaniu

10 Lis 2021, 17:59

Mam pytanie o kontrolkę oleju. Chodzi o auto Opel Astra 2002r.

Chodzi o to że kontrolka się zapala przy odpalaniu i gaśnie. I myślałem ze jest tak zawsze. I jest tak u mnie gdy jest zimny silnik . Nieważne ile razy bym włączał zapłon to na zimnym zawsze się zapala. Ale jak jest ciepły to się na zapłonie i przy odpalaniu nie zapala. Czasem jedynie mrugnie. A gdy ostygnie trochę auto to sytuacja wraca do takiej że się zapala. Czy tak powinno być ?

Sam poziom oleju odkąd kupiłem jest bez zmian.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

10 Lis 2021, 20:31

Kontrolka powinna się zapalać zawsze na zapłonie i gasnąć 1-2 sec po odpaleniu. Być może stare auto i po prostu błąd elektroniki lub czujnika oleju, jeśli dobrze zrozumiałem. Przy niskim ciśnieniu oleju świeciłaby cały czas.

Nie ma żadnego sygnału dźwiękowego jak mruga?
Gość114260

10 Lis 2021, 20:35

Źle określiłem to co jest słowem mruga. Bardziej delikatnie świeci zanikając a po odpaleniu nie świeci. Ani moment.

Czyli jak rozumiem nie jest to normalne i trzeba do warsztatu?
ineedl
Stały forumowicz

10 Lis 2021, 20:39

Niekoniecznie, wystarczy sprawdzić ciśnienie oleju, jeśli masz skąd wziąć manometr. Czy to problem elektryki(jeśli tak to nie warto nic robić), czy faktycznie niskie ciśnienie oleju.
Gość114260

10 Lis 2021, 20:54

Czy niskie ciśnienie oleju to jest to samo co zbyt mało oleju ?

Bo oleju jest tyle co powinno być
ineedl
Stały forumowicz

10 Lis 2021, 21:02

Nie, często to ludzie mylą. Kontrolka jest od ciśnienia, a nie poziomu. Choć jak jest zbyt niski poziom to analogicznie ciśnienie jest niskie.
Gość114260

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Pickup ŠKODA FUNstar
    Nowy samochód marzeń 23 stażystów ze Szkoły Zawodowej ŠKODA Auto to zuchwały Pickup ŠKODA FUNstar. Koncepcja tego pojazdu, opartego na nowej ŠKODZIE Fabia, jest rezultatem projektu "samochód ...

11 Lis 2021, 07:09

Mnie ciśnienie raczej nie dotyczy bo kontrolka się nie pali cały czas a po prostu czasem nie zapala przy odpalaniu na ciepłym silniku
ineedl
Stały forumowicz

11 Lis 2021, 11:31

ineedl napisał(a):Mnie ciśnienie raczej nie dotyczy bo kontrolka się nie pali cały czas a po prostu czasem nie zapala przy odpalaniu na ciepłym silniku

Niekoniecznie. Kontrolka może się nie świecić podczas jazdy, a ciśnienie będzie za małe. Wystarczy awaria czujnika lub elektryki.
Na sam początek proponuję podpiąć manometr i dla pewności sprawdzić ciśnienie oleju na zimnym silniku i potem jak jest silnik nagrzany.
Jeżeli wszystko będzie ok, to warto podmienić czujnik i sprawdzić zachowanie kontrolki. Jak nadal będzie to samo, to do sprawdzenia elektryka. Więcej nie ma w czym grzebać.
Elektrykę można w sumie sprawdzić samemu - wypiąć przewód z czujnika ciśnienia oleju i dotknąć nim do pewnej masy. Najlepiej do klemy minusowej na aku. Powinna się zaświecić kontrolka silnika pełnym, normalnym światłem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lis 2021, 11:49

Ale poziom oleju jest taki jak powinien być , więc ciśnienie nie powinno być dobre ?
ineedl
Stały forumowicz

11 Lis 2021, 12:39

Ciśnienie zależy m.in. od ilości oleju, jego lepkości (a raczej gęstości) oraz stanu pompy oleju. Możesz mieć 10 litrów oleju (przejaskrawiam) ale zatartą pompę i ciśnienia nie będzie.

Martwi mnie niezapalanie się kontrolki na ciepłym, ona powinna ZAWSZE się zapalać przed rozruchem. Może być uszkodzona i widocznie tylko po rozgrzaniu to występuje.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

11 Lis 2021, 12:48

ineedl napisał(a):Ale poziom oleju jest taki jak powinien być , więc ciśnienie nie powinno być dobre ?

Poziom oleju nie jest równoznaczny z jego ciśnieniem. Olej może być rozrzedzony i już nie będzie właściwego ciśnienia. Może być uszkodzona lub niewydajna pompa i też ciśnienia nie będzie. Może być zapchany smok lub kanaliki i też ciśnienia nie będzie.\
Zacznij od sprawdzenia działa kontrolki na zimnym i ciepłym silniku jak pisałem. Roboty nie mas zbyt wiele. Dłużej trwa samo rozgrzewanie jak wypięcie przewodu z czujnika i przykręcenie go do masy. To samo dotyczy sprawdzenia ciśnienia manometrem - roboty na dosłownie 5 minut.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lis 2021, 16:39

Kontrolka dziś działa jak należy. Zapala się zarówno na ciepłym przy starcie jak i na zimnym. za każdym razem.

Oczywiście sprawdzę to co mi pisaliście ale myślę że problem ciśnienia oleju mnie nie dotyczy bo problemem nie było to że kontrolka paliła się w czasie jazdy ale że czasem przy zapłonie się nie paliła.
ineedl
Stały forumowicz