Kontrolka spalin w Audi A3 1.9 TDI

08 Sie 2011, 18:24

Witam,
mam następujący problem ze swoim autem (2003r, 190k, 105KM):
zapaliła się taka oto kontrolka , auto nie ma mocy i chwilami go 'dusi':

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Dodam tylko, że miało to miejsce podczas mocnych opadów deszczu i od tego czasu auto całkowicie straciło moc. Nie byłem jeszcze na diagnostyce silnika ale zamierzam się wybrać jutro.
Tak się zastanawiam co może być przyczyną: turbina, przewody wysokiego napięcia, filtr paliwa, świece czy jeszcze coś innego? Czytałem o podobnym przypadku, gdzie przyczyną było po prostu złe jakościowo paliwo ale taką ewentualność całkowicie wykluczyłem.
Miał ktoś podobny problem i może coś poradzić?
fresh
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

09 Sie 2011, 07:56

fresh napisał(a):Witam,
mam następujący problem ze swoim autem (2003r, 190k, 105KM):
zapaliła się taka oto kontrolka, auto nie ma mocy i chwilami go 'dusi':

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Dodam tylko, że miało to miejsce podczas mocnych opadów deszczu i od tego czasu auto całkowicie straciło moc. Nie byłem jeszcze na diagnostyce silnika ale zamierzam się wybrać jutro.
Tak się zastanawiam co może być przyczyną: turbina, przewody wysokiego napięcia, filtr paliwa, świece czy jeszcze coś innego? Czytałem o podobnym przypadku, gdzie przyczyną było po prostu złe jakościowo paliwo ale taką ewentualność całkowicie wykluczyłem.
Miał ktoś podobny problem i może coś poradzić?

diesel i przewody wysokiego napieccia? :mrgreen:

kompa podlacz i pokaze Ci czemu ta kontrolka wyskoczyla :wink:
powodzenia ;)
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

10 Sie 2011, 08:27

Rozpędziłem się z tymi przewodami, ale może dlatego że jestem po prostu laikiem w temacie a sam dieslem nie jeździłem ;)
Do rzeczy: po podłączeniu do kompa wyszedł błąd P0299 (Turbo/Super Charger Underboost). W serwisie powiedzieli mi, że do sprawdzenia będzie zawór sterujący turbiną (N75 czy jakoś tak).
Oczywiście kontrolkę mi skasowali, mnie zresztą też ale błąd w postaci zadyszki auta nie ustąpił. Teraz dodatkowo przy zwiększonych obrotach podczas jazdy słychać świst gdzieś z okolic silnika, nie sprawdzałem skąd dokładnie bo na luzie nic nie świszczy a nie próbowałem biec obok auta ;). Dzisiaj znów mam jechać do specjalisty od turbin, którego polecili mi w serwisie.
Ma ktoś pomysły co może być przyczyną?
fresh
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux Rugged X, Rogue i Rugged
    Przez 50 lat osiem generacji Toyoty Hilux budowało reputację tej niezniszczalnej terenówki. Teraz za jej modyfikację zabrała się Toyota Australia, oferując specjalne wersje Rugged X, Rogue i Rugged. Hilux najnowszej ...
    53 Nissany NV200 zakupione przez GDDKiA
    W wyniku rozstrzygniętego przetargu nieograniczonego zorganizowanego przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Lublinie na dostawę 53 szt. samochodów patrolowych z przeznaczeniem dla 16 Oddziałów ...