Kontrolka świec żarowych Freelander Td4

29 Sty 2011, 17:15

Witam,

mam taki problem ... silnik TD4 ... działa podgrzewanie świec, rozruch prawidłowy (nawet podczas największych mrozów) ale nie świeci się kontrolka "spirali" ... co może być przyczyną, czy jest jakiś bezpiecznik od samej kontrolki ?
mar_pula
Początkujący

Miejscowość: Lubartów

29 Sty 2011, 18:53

Witaj. W TD4 kontrolki brak fabrycznie. Z tego co wiem o tym silniku - świec również.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

29 Sty 2011, 21:37

Brak świec? To skąd takie oferty np: [link do oferty na Allegro wygasł] lub Landstore?

Jesteś pewny, że kontrolki brakuje fabrycznie? - jakiś potwierdzenie od innych posiadaczy TD4 ...
Ostatnio edytowany przez mar_pula, 29 Sty 2011, 21:46, edytowano w sumie 1 raz
mar_pula
Początkujący

29 Sty 2011, 21:40

piotr R napisał(a):Z tego co wiem o tym silniku - świec również.
:???: :?:

autko przekładane?
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

29 Sty 2011, 21:48

piotrze R nie masz racji. td4 jak najbardziej ma świece żarowe a ich kontrolka, pomarańczowa, jest na tarczy obrotomierza z lewej strony. Kontrolka ta może się nie zapalać jak silnik jest rozgrzany. mar_pula jeśli świecą ci pozostałe kontrolki, to najprawdopodobiej masz uszkodzonego LED-a żarowych. ew zobacz F16 a wcześniej FL4
pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2005

29 Sty 2011, 21:52

Inne kontrolki są OK, rozruch auta też bez zastrzeżeń ale fakt, że coś nie świeci a powinno...wkurza :grin:
Czy wymiana diody jest czasochłonna ... tzn ile i co muszę rozebrać ...?
mar_pula
Początkujący

29 Sty 2011, 22:30

Kontrolka świec to trzecie okienko licząc od prawej 1 światła 2przyczepa 3 świece .Mam auto po przekładce ,kontrolka nigdy nie świeciła .Podobnie jak w znanym mi Td4 fabrycznym europejczyku. Uruchamiam silnik w niecałą sekundę, bez względu na temperaturę i czas postoju. Kiedy te świece mają zadziałać .
piotr R
Aktywny

30 Sty 2011, 00:17

... a R swoje, mam europejczyka td4 i świeci. co do kontrolek to nie trzecie, a piąte okienko od prawej nie licząc czerwonej "otwarte drzwi". Prościej od lewej - ładowanie aku, silnik i świece. mar_pula, jeśli pozostałe kontrolki są OK to i bezpieczniki też. musisz zdemontować górną osłonę by od tyłu dostać się do płytki wskaźników. też uważam że ta kontrolka powinna świecić, b.pomocna przy większych mrozach. ... R na czuja też można odpalać, tylko po co jak wszystko może być widoczne.
powodzenia
az td4
friluś1
Zaawansowany

30 Sty 2011, 11:50

Przyznaję się do żenującej niewiedzy :oops: x100. Świece w TD4 znalazłem. Jeżdże frelkiem od roku i odpalam go jak silnik benzynowy. Sprawdziłem dzisiaj rano przy temp. -5, odpalił poniżej 1 sekundy. Proszę wytłumaczcie mi na jakiej zasadzie działają te świece i czemu służą? Jednocześnie eksploatuję citroena TD i tam wszystko odbywa się klasycznie, łącznie z czasem oczekiwania na działanie świec żarowych, tak jak i w innycj dieslach którymi jeździłem do tej pory. Co do kontrolki świec żarowych mam ją tam gdzie napisałem (symbol spirali). friluś 1 jeśli chcesz wyślij mi swojego maila na pw, wyślę ci skan z instrukcji, w naturze jest tak samo jak w instrukcji. Moje auto jest z 2001 r.
Pozdrawiam.
piotr R
Aktywny

30 Sty 2011, 18:39

witaj R, masz auto przed liftem i widocznie kontrolki sa tam gdzie są. ale to mniej istotne. co do świec żarowych to w silnikach wysokoprężnych pełnią one rolę znanego ci w silnikach benzynowych ssania. dzięki nim nagrzewane jest powietrze w komorze spalania, co ułatwia rozruch zimnego silnika. oczywiście silnik może odpalić i bez nich, ale jest to, szczególnie na zimnym silniku, nieco utrudnione. tu masz coś co może cię zainteresować :
http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-01/6 ... /swiece%20ĺľarowe%20opis.jpg.html

pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany