Kontrolki panelu zgasły

05 Paź 2010, 19:42

witam , kupiłem dwa dni temu astrę 92' 1.7Diesel , wszystko było ok. dziś przychodzę , pale auto a przysłowiowy"ogonek" od świec się nie świeci , ładowanie i olej też. w trakcie jazdy kontrolka ładowania się lekko jarzy a jak zaciągnę ręczny to świeci normalnie (P) tez normalnie) . czy to bezpiecznik? czy alternator? Wszystkie pozostałe kontrolki działają prawidłowo.

ed: dodam że kilka minut temu padł mi akumulator , odpaliłem na kable , ale czy rozładowany akumulator ma coś wspólnego z kontrolkami?
typical1991
Nowicjusz

Miejscowość: Oświecim

06 Paź 2010, 10:12

Po odpaleniu silnika te kontroli świecić nie powinny...
A co się dzieje po przekręceniu stacyjki do poziomu kontrolek ( przed uruchomieniem silnika) ? I jak kręci rozrusznik - normalnie, czy słabo?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Paź 2010, 14:18

no nic nie ma na poziomie kontrolek , w tym rzecz. Dziś założyłem akumulator naładowany i jest to samo..:/ tyle że ładowanie się nie świeci podczas jazdy , rozrusznik kręci normalnie , kontrolki kierunków i świateł też działają , lecz nie świeci się klawiatura od nagrzewania itd , nie wiem sam czy powinno tam by jakieś podświetlanie.
typical1991
Nowicjusz

Miejscowość: Oświecim

06 Paź 2010, 16:37

Jeżeli kontrolki się nie świecą po przekręceniu stacyjki, to wina leżt po stronie samej stacyjki. rozepnij złącze stacyjki i połącz ze sobą wszystkie przewody - nie wiem jakie masz tam kolory przewodów i ile ich jest, ale po połaczeniu wszystkich razem, kontrolki powinny ci się zaświecić. Podczas łączenia z pewnością zaskoczy ci rozrusznik - jest od niego jeden przewód, to tego łączyć nie musisz. Ważne tylko, żeby ci sie kontrolki zaświeciły. Oczywiście póxniej możęsz połaczyć ten przewód od rozrusznika - wtedy silnik powinien ci zaskoaczyć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Paź 2010, 05:47

sprawdź ładowanie jeżeli masz mniej niż 13.7V (na światłach) to padł alternator jeżeli jest ok to znaczy że sprzedający wrzycił aku na sztukę sprawdzić akumulator.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poradnik kupującego #2 - Audi A4 B6 (2000-2004)
    Geneza Audi A4 o oznaczeniu producenta B6 wprowadzono do sprzedaży w 2000 roku jako sedan. W następnym roku dołączyła wersja kombi, a w 2002 roku kabriolet. Samochód dzieli wiele rozwiązań z poprzednim modelem o oznaczeniu ...