Konwersja USA - EU Honda HRV 2017 EX

27 Sty 2021, 16:54

Dzień dobry, sprowadziłem samochód Honda HRV 2017 wersja EX ze Stanów i zastanawiam się nad konwersją multimediów. Jeśli ktoś się tym zajmował bardzo prosiłbym o rady.
1. Na radiu głównym tak naprawdę na ten moment mogę używać jedynie radio i działa bluetooth. Jest coś takiego jak HondaLink ale totalnie to nie działa w żaden sposób. Po podłączeniu telefonu przez usb w żaden sposób nie idzie wykryć telefonu. No i ogólnie ten system jest mega frustrujący. Wydaje mi się że znacznie lepie wygląda oryginalne radio / nawigacja wersja europejska, chyba jest to HondaConnect który bardziej można ucywilizować i nawet wgrać google mapy. Moje pytanie, czy jeśli bym zakupił takie radio z nawigacją wersję europejską, to wystarczy ją podpiąć do odpowiednich kabli i powinna działać? Myślałem jeszcze o jakimś chińskim zamienniku tj. stacji multimedialnej na androidzie ale wolałbym oryginalną stacje hondy.

2. Takie samo pytanie odnosi się do panelu klimatyzacji. Wartości wyświetlane są w fahrenheit i jest to dosyć irytujące, samochód ma być na lata a z tego co patrzyłem taki panel można kupić w granicach 100-150 zł. Czy po przepięciu na panel europejski powinno wszystko działać?

3. Ostatnia sprawa odnosi się do komputera pokłądowego. Chciałbym zmienić wartości z mil / galonów na km i litry. Tutaj to już raczej kwestia znalezienia firmy która takimi rzeczami się zajmuje? Chyba że jest jakaś ukryta opcja do zmiany tego?

Wszelkie rady mile widziane.

Pozdrawiam
hrvhonda
Nowicjusz

28 Sty 2021, 10:31

W pierwszym punkcie nie pomogę ale tu najlepiej by było zadzwonić do serwisu i zapytać się czy jest możliwość zmiany tego systemu na Honda Connect i z czym to się wiąże oraz jakie są koszty u nich. Będziesz wtedy wiedział czy w ogóle taka przekładka jest możliwa.

Co do pozostałych dwóch punktów panel klimatyzacji raczej powinien być tu programowalny i zmiana wyświetlanej temperatury stopni Fahrenheita na Celsiusza powinna być do zrealizowania przy programowaniu prędkości w km/h zamiast mil.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Maj 2021, 22:15

Witam!
Także sprowadziłem HRV EX z 2017 z USA
podpowiadając - do sterowania klimatyzacją i nawiewami trzeba kupić wersję europejska i zamontować będzie pasować bez żadnych przeróbek.
Sam to przerobiłem w swojej HRV. Jeśli chodzi o zmianę mil na km to w pierwszym odruchu szukałem możliwości przestawienia w ustawieniach komputera, niestety nie znalazłem takiej możliwości- pomimo wejścia do drugiego poziomu ukrytego menu. Być może jest możliwe w po przez podłączenie programu którym posługują się w ASO Hondy, ale też nie jestem pewny gdyż telefonicznie nikt nie potwierdził mi tego z honda polska. Czyli pozostaje tylko wymiana głównego licznika, ale to niestety należałoby sprowadzić taki licznik z Kanady gdyż europejski może nie być zgodny z podłączeniami (inne oznaczenie i mniejsza ilość podłączeń- wtyczek). Problem jest taki że z Kanady nie można bezpośredni zakupić i sprowadzić do Polski.
Największy problem stwarza radio, gdyż włożenie wersji europejskiej wiąże się z dodatkowym montażem mikrofonu (wersje eu mają mikrofon nad lusterkiem w panelu oświetlenia), nawet zmontowałem w mojej HRV taki mikrofon i połączyłem dodatkowym przewodem z odpowiednią wtyczką do radia i zmieniłem radio na wersję EU, ale straciłem przy okazji podgląd z kamery z prawego lusterka. Z uwagi, iż nawigacja nie chodziła jak należy powróciłem do radia z USA. Obecnie jestem na etapie próby zakupu licznika z Kanady przez znajomych z USA oraz staram się uzyskać możliwość po przez Hondę w kraju wgrania map europy do nawigacji oryginalnej z USA. Mam nadzieję że trochę chociaż pomogłem.
irekpok
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi z napędem hybrydowym - A6, A8 oraz Q5
    Audi wyznacza nowe standardy w technologii hybrydowej. Już w 1989 roku marka udowodniła swoje kompetencje w wykorzystaniu technologii hybrydowej dzięki projektowi technologicznemu - Audi duo. Pierwszy model produkcyjny - ...