25 Maj 2021, 22:15
Witam!
Także sprowadziłem HRV EX z 2017 z USA
podpowiadając - do sterowania klimatyzacją i nawiewami trzeba kupić wersję europejska i zamontować będzie pasować bez żadnych przeróbek.
Sam to przerobiłem w swojej HRV. Jeśli chodzi o zmianę mil na km to w pierwszym odruchu szukałem możliwości przestawienia w ustawieniach komputera, niestety nie znalazłem takiej możliwości- pomimo wejścia do drugiego poziomu ukrytego menu. Być może jest możliwe w po przez podłączenie programu którym posługują się w ASO Hondy, ale też nie jestem pewny gdyż telefonicznie nikt nie potwierdził mi tego z honda polska. Czyli pozostaje tylko wymiana głównego licznika, ale to niestety należałoby sprowadzić taki licznik z Kanady gdyż europejski może nie być zgodny z podłączeniami (inne oznaczenie i mniejsza ilość podłączeń- wtyczek). Problem jest taki że z Kanady nie można bezpośredni zakupić i sprowadzić do Polski.
Największy problem stwarza radio, gdyż włożenie wersji europejskiej wiąże się z dodatkowym montażem mikrofonu (wersje eu mają mikrofon nad lusterkiem w panelu oświetlenia), nawet zmontowałem w mojej HRV taki mikrofon i połączyłem dodatkowym przewodem z odpowiednią wtyczką do radia i zmieniłem radio na wersję EU, ale straciłem przy okazji podgląd z kamery z prawego lusterka. Z uwagi, iż nawigacja nie chodziła jak należy powróciłem do radia z USA. Obecnie jestem na etapie próby zakupu licznika z Kanady przez znajomych z USA oraz staram się uzyskać możliwość po przez Hondę w kraju wgrania map europy do nawigacji oryginalnej z USA. Mam nadzieję że trochę chociaż pomogłem.