Kopcenie spod maski (i podwozia)

04 Mar 2011, 23:02

witam serdecznie, mam nadzieję, że ktoś może będzie mógł mi pomóc:
mam VW Touran 1,9 TDI, produkcja 2007 i mam pewien problem z układem wydechowym. Konkretnie generalnie rano zdarza się często, że przy odpalaniu mocno kopci spod maski i spod podwozia. Tak jakby był "zapchany" wydech, ale nie jest (tak twierdzi serwis). Spaliny są białe i śmierdzą jak "diesel" lub jakiś stary traktor. Wydobywają się spod maski i spod podwozia, przy czym silnik pracuje normalnie (wg mnie). jak się trochę rozgrzeje to problem znika i normalnie spaliny przechodzą przez cały układ - są raczej bezbarwne i nie śmierdzą. Problem występuje szczególnie rano i jak jest wysoka wilgotność. Nie występuje (raczej) latem. Mój serwis (mieszkam w Pradze CZ) nie ma pojęcia czym to jest spowodowane. Podobny problem ma także kolega - ale on ma paska 2,0 też diesel.
Może jakieś sugestie??

Ja przyznaję nie mam żadnych, nic podobnego na necie nie znalazłem, trochę podejrzewam skraplanie się pary w układzie i go blokowanie (filtr cząstek, katalizator ???) lub ten cały zawór recyrkulacji spalin

Pozdrawiam i czekam na odzew.
jacko16
Nowicjusz

Miejscowość: Praha

04 Mar 2011, 23:55

Pod podłogą jest dogrzewacz silnika. Włącza się sam przy niskich temperaturach chyba z nim jest problem. Wygląda na to że nie dopala paliwa. Spaliny praktycznie powinny być nie widoczne.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

05 Mar 2011, 07:19

dzięki za odpowiedź, wygląda, że może to być to. W przyszłym tygodniu spróbuję coś z tym zrobić.
Dziękuję jeszcze raz
jacko16
Nowicjusz

Miejscowość: Praha

05 Kwi 2011, 11:48

Jeżeli temat jeszcze aktualny to napisz jak sobie poradziłeś z tym problemem. Sprawdź także katalizator,napewno nie zaszkodzi a będziesz miał pewność że nie jest wadliwy.
Tlumiki
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa