Kopci Freelander

02 Lut 2009, 23:11

Witam wszystkich czy ktos mi moze poradzic co to za przyczyna?Mieszkam w Norwegii Frelander parkowany na dworzu i minusowe temp. Czy to normalne ze tak bardzo kopci z wydechu?Rozumiem zimny wilgotny wydech ale czy to nie jest cos powaznego?I z rury wydechu wydmuchuje czysta wode a latam na plynie czy ktos moze wie o co chodzi?
przemus30
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Drammen Norwegia

03 Lut 2009, 19:49

Ja jak odpalam to kopci przez kilka minut.Jak się troszkę rozgrzeje to nie.
Mi kiedyś kopcił cały czas i się okazało że głowica była pęknieta, a drugim razem turbo poszło"na spacer" i nie wróciło.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

03 Lut 2009, 22:43

Tak tylko kopci mi para a mrozy duze u mnie dzis spojrzalem na inne suvy i to samo nie dopuszczam nawet mysli ze to moze byc uszczelka a tym bardziej glowica mam taka nadzieje :wink:
przemus30
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Drammen Norwegia

04 Lut 2009, 21:45

Jak wszystkie kopcą to ten pewnie też ma kopcić :? .
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Lut 2009, 22:37

motorro napisał(a):Ja jak odpalam to kopci przez kilka minut.Jak się troszkę rozgrzeje to nie.
Mi kiedyś kopcił cały czas i się okazało że głowica była pęknieta, a drugim razem turbo poszło"na spacer" i nie wróciło.

Witam,
sorry ze wchodze w temat ale zauwazylem ze wymieniales turbine w swoim landku. Mozesz mi powiedziec czy milaes podobne objawy?
Czyli:
- od 1800rpm gdy maas sie turbo wlaczyc zaczyna halasowac, duzo odglos powietrza i wirnika dochodzacy z silnika.
- powyzej ctych obrotow czuc przyspieszenie, turbina jakby dziala, ale po chwili je traci i juz sie nie zalacza
- po kilkunastu minutach ajzdy wyskakuje blad silnika
- auto juz nie ma przyspieszenia i tyle sie rozpedzi ile pedal gazu i skrzynia da
- przy utrzymaniu wysokich obrotow z tylu auta tworzy sie mgla, jest siwo od spalin.

Czekam na odpowiedz.
Land Rover Freelander 2.0 TD4 2004
Ripper
Nowicjusz

Miejscowość: Zlotoryja

25 Lut 2009, 23:39

Witam wszystkich!
No chłopak wygląda na to, że faktycznie rozwaliłeś turbinę. Radził bym jednak sprawdzić jeszcze rury gumowe doprowadzające powietrze do turbiny długą i krótką, mogły się najzwyklej w świecie przetrzeć lub pęknąć. Pytanie spaliny są siwe czy czarne? Uszkodzenie turbiny może Ci wskazać duża ilość oleju właśnie w tych rurach. Koszt nowej turbiny to jakieś 500 może nawet 700 euro.
Freelander TD4 GS 2001/Isuzu Tropper 3.0 dohc turbo
Krzyfu
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tralee
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen T5 4MOTION
    Napędzane na wszystkie koła Volkswageny T5 - Transporter, Caravelle, Multivan i California cieszą się coraz większą popularnością. Dla 4MOTION z 6-biegową przekładnią manualną do wyboru są silniki TDI o mocy 103 kW/140 KM ...

26 Lut 2009, 13:32

Ripper
Przy takich obrotach czuć(pod pedałem gazu) że turbina działa i ją słychać bo lekko gwiżdże.
Turbo ma działać do najwyższych obrotów.
Jeśli wyskakuje ci usterka silnika to mogłeś zepsuć turbo i masz za mało oleju w silniku,albo masz pękniętą głowicę i komputer wariuje, bądź coś innego.

- auto juz nie ma przyspieszenia i tyle sie rozpedzi ile pedal gazu i skrzynia da

Miałem taki problem ale to było wtedy jak miałem rozrząd przestawiony.Też były takie objawy.

- przy utrzymaniu wysokich obrotow z tylu auta tworzy sie mgla, jest siwo od spalin.

Czasami tak jest jak w katalizatorze albo tłumiku masz jakiś olej albo sadzę i wtedy świeci się kontrolka silnika i kopci ale to nie jest nic poważnego bo na chwilę zmienia dawkę paliwa żeby to wszystko przepalić,wypalić.

Ja swoją turbinę kupiłem używaną od Rovera (chyba 420) i wstawiłem tylko środek i tą część gdzie podaje powietrze.Dałem za nią ok.1200zł i do tego czasu jeździ, a przyrost mocy jest odczuwalny.Nie opłaca się jej regenerować bo to koszt ok.1200-1500zł i jej praca nie jest tak efektywna jak oryginalnej, ale z przebiegiem 100-130 tyś km.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika