Dzień dobry, moja Honda która ma 3 tygodnie zaczęła kopcić na biało i teraz tak sprawa wygląda następująco wszystko napiszę co sprawdziłem do tej pory. Po przejechaniu od momentu zakupu czyli auto mam jakieś 3 tygodnie przejechałem ja wiem z 500 km-800. A tydzień temu zauważyłem to ponieważ Policja mnie zatrzymała bo dostrzegła biały dym wychodzący z rury przy ruszaniu czyli wiadomo 2 tys obrotów 2.5 i wbijanie biegu wtedy mocno kopci na biało. W zbiorniku z płynem chłodzącym był mniej niż połowa, więc dolałem potem sprawdziłem czy w zbiorniczku wyrównawczym był płyn chłodzący - płyn był. Sprawdziłem testerem czy czasem to nie jest uszczelka pod głowicą ale tester nie zmieniał kolory z Niebieskiego na Żółty czyli na pewno to nie jest uszczelka pod głowicą. Ale za to sprawdziłem stan oleju i było go bardzo mało wiec dolałem litr a wcześniej dolałem jeszcze płyn chłodzący i na razie nie kopci. Co może być problemem tego że tak kopcił mi na biało ? Jest to Honda CIVIC 1.6 benzyzna 110 koni VTEC Sedan. Żadne
kontrolki mi nie wyskoczyły, silnik cicho pracuje. Czy to mogą być uszczelniacze ? Ogólnie do silnika wchodzi 3.2l oleju 5w40 i tak na oko było jakoś 1.5-2l dolałem 1l i na razie będę jeździł i sprawdzał stan oleju.