Kopci na niebiesko - Volvo S40 2.0L L4 DOHC 2008

29 Lis 2021, 12:02

Cześć, mamy problem z s40tką II generacji, po nocy czy to w garażu bądź na dworze kopci na błękitny kolor oraz potrafi nierówno chodzić przez pierwsze kilometry, jakby pracował na trzech garach. Był (o zgrozo) kupiony jeden pompo wtrysk a stare po kolei wymieniane by sprawdzić czy coś pomoże i nic to nie dało, teraz mechanik chce dać auto na diagnostykę komputerową by po błędach sprawdzić co jest problemem, ale wydaje mi się, że po prostu błądzi chłop i nie wie co dalej. Oleju nie ubywa, a problem nie narasta, systematycznie po kilku km wszystko wraca do normy. Dwie osoby mi mówiły aby sprawdzić świece, a ja drogą edukacji doszedłem do sprawdzenia dolotu i ewentualnie oczyszczenia separatora, wymiany odmy. Coś potrafcie doradzić, jeszcze?
PrzemeeK
Nowicjusz

29 Lis 2021, 12:11

Odpala bez problemu?

Na pewno trzeba sprawdzić czy wszystkie świece grzeją i są sprawne. Bez diagnostyki i sprawdzenie błędów to takie szukanie trochę po omacku więc moim zdaniem warto jest podłączyć się i sprawdzić czy są jakieś błędy i je odpowiednio zdiagnozować.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Lis 2021, 12:14

Tak podepnę się, ale tutaj mamy takiego diagnostyka, że auto będzie 4dni stać zanim się podłączy :/ stąd wolę już na necie podpytać i być mądrzejszy trochę :D
PrzemeeK
Nowicjusz

29 Lis 2021, 12:35

Problemów może być kilka dlatego dobrze by było jak byś przycisnął mechanika o sprawdzenie tych błędów na początek.
Rokiko
Forumowicz VIP

30 Lis 2021, 09:37

Dokładnie. Niech ten mechanik chociaż tylko podłączy kompa i sprawdzi błędy. To trwa dosłownie 5 minut.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lis 2021, 09:40

Dziś umówiłem wizytę w serwisie, sprawdzą błędy i mieszankę spalin czy wtryski faktycznie nie są uszkodzone, bo ten jak wymieniał pojedyńczo to nic to mogło nie dać.
PrzemeeK
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pasy Smart Kid Belt
    Szukam informacji na temat pasów smart kid belt, co o nich sądzicie? Czy w przypadku starszaków mogą się sprawdzić. Czy te pasy chronią przed nurkowaniem dziecka podczas wypadku?
    Porsche 550 Spyder
    Tworząc Porsche 550 Spyder, projektanci niemieckiej marki nie zaprzątali sobie głowy wyglądem. Zadaniem tego niewielkiego auta było po prostu wygrywanie wyścigów. Pomóc w tym miał 1,5-litrowy bokser umieszczony ...

30 Lis 2021, 10:15

Jeszcze z ciekawości sprawdziłem że w tym silniku nie da się kodować wtrysków pojedynczo, wszystkie muszą mieć tą samą grupę. Kodowanie polega na podaniu grupy (4,5,6) dla całej czwórki i to wszystko. Mając to na uwadze wymiana jednego wtrysku bez przeprowadzenia ponownego kodowania dla całej grupy może powodować że będzie on pracował nieprawidłowo (będzie źle wysterowany). Może tu jest problem z tym kopceniem i trzeba przeprowadzić procedurę kodowania?
Rokiko
Forumowicz VIP

30 Lis 2021, 10:18

Rokiko napisał(a):Jeszcze z ciekawości sprawdziłem że w tym silniku nie da się kodować wtrysków pojedynczo, wszystkie muszą mieć tą samą grupę. Kodowanie polega na podaniu grupy (4,5,6) dla całej czwórki i to wszystko. Mając to na uwadze wymiana jednego wtrysku bez przeprowadzenia ponownego kodowania dla całej grupy może powodować że będzie on pracował nieprawidłowo (będzie źle wysterowany). Może tu jest problem z tym kopceniem i trzeba przeprowadzić procedurę kodowania?

Jeżeli mechanik o tym nie wie, to zapewne tak będzie. Ale co to za mechanik wtedy?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lis 2021, 12:50

A więc jedyny błąd jaki się pojawia to błąd 2566 czujnik położenia regulatora ciśnienia doładowania. I co dalej z tym panowie robić? Już myślę, żeby chociaż dla spokoju kupić komplet nowych świec, jest sens?
PrzemeeK
Nowicjusz

30 Lis 2021, 13:07

Świece mogłyby wskazywać na problem przy zimnym rozruchu, nie zaszkodzi, a koszt raczej nieduży.

Do tego sprawdzić pompę paliwa, sitko, filtr.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

30 Lis 2021, 13:11

Mechanik upiera się, że świece w 90% sprawne, że wtryski wymieniał wraz z kodowaniem, mówi, że auto kopci cały czas a nie tylko po rozruchu a podczas jazdy po prostu tego nie widać, stawia na diagnozę, o pękniętym korbowodzie, bo wtryski wymieniał poprzedni właściciel, auto od sąsiadów :o i pewnie było już za późno, bo któryś musiał lać paliwo tak, że uszkodził się korobowód, lub też tłok się obniżył i raczej zmiana silnika tylko... :cry: ale czy to by było możliwe?
PrzemeeK
Nowicjusz

30 Lis 2021, 13:42

Zmierz kompresję to zobaczymy w jakiej kondycji jest silnik. Jakby pękł korbowód to wybiłby spektakularnie dziurę w bloku silnika,

PrzemeeK napisał(a):lub też tłok się obniżył

Może zmień mechanika na początek, bo to jakiś bajkopisarz.
Gość114260

30 Lis 2021, 13:52

PrzemeeK napisał(a):jedyny błąd jaki się pojawia to błąd 2566 czujnik położenia regulatora ciśnienia doładowania czyli kopiowania turbo
Problem może dotyczyć wiązki czujnika na gruszce od turbiny kody/obdii/9072-p2566/ (czujnik kopiowania turbo, kabelki i wtyczka do sprawdzenia) U Ciebie dostęp do tego czujnika jest od spodu po zdjęciu osłony silnika.
Rokiko
Forumowicz VIP

30 Lis 2021, 13:59

Lał wtrysk i korbowód wysiadł? Co dalej, bulbulator?
Dziurę w tłoku by mogło wypalić, ale nie takie rzeczy. Pęknięty korbowód? I co robi po pęknięciu?

Auto kopci cały czas, ale z tyłu chmury nie ma? Niezły koleś.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

30 Lis 2021, 14:07

Dokładnie, jeszcze specjalnie pod domem wziąłem mu dałem w but i nic zero.

Pojadę w przyszłym tygodniu na kompresję, i zobaczymy co z tym silnikiem.

Dla mnie to też bajki o tłokach i korbowodzie, bo przecież on by roku nie przejeździł, a nie raz dostawał po d... obrotami, był nad morzem, w górach i dzień w dzień do pracy ~100km.

Edit:

Sprawdziłem dolot, jest tam mały basen :/ czyli wychodzi, że coś będzie z separatorem lub odmą. Ale czy to by powodowało, że pali rano na 3 gary?
PrzemeeK
Nowicjusz