Kosmiczne skrzyżowanie (każdy jedzie inaczej) Pierszeństwo D40 czy D52

21 Gru 2018, 09:21

Najważniejsze pytanie odnosi się znaków D52 i D40 kto ma pierwszeństwo.
Dla bezpieczeństwa swojego i rodziny staram się puszczać każdego, kto się pcha na tym skrzyżowaniu chyba że jestem Pojazdem A lub B. Ale mimo to jest wiele sytuacji stykowych każdy jedzie inaczej, i każdy uważa inaczej. Z opowieści żony taksówkarze plączą jak maja przez to skrzyżowanie jechać, a na kursie jazdy instruktor odmówił żonie wytłumaczenia tego skrzyżowania zbył temat.

A ja chce wiedzieć kto ma racje przy policji w razie wypadku. (coby iść ewentualnie do sądu lub wiedzieć że to np moja wina).

kosmiczne skrzyżowanie (każdy jedzie inaczej) Pierszeństwo D40 czy D52
sebsn122
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Auto: Fiat tipo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

24 Gru 2018, 18:03

A jaki status ma droga, która została przez ciebie nie opisana, czyli ta od góry i skręcająca w lewo?
Bo z drogami poniżej ( czyli strefa ruchu i strefa zamieszkania ) nie ma problemu, bo oba rodzaje dróg należą do dróg publicznych, a więc podlegają ustawie Prawo o ruchu drogowym i zgodnie z tą ustawą, jak nie ma oznakowania na skrzyżowaniach, to obowiązuje reguła prawej dłoni. Pozostaje kwestia statusu drogi od góry.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Gru 2018, 19:23

Nie mam pojęcia. Ta droga co idzie prosto i po część i jest wewnętrzną to ulica wilanowska. Wjazd od lewej to zjazd z ulicy Sobieskiego. Wjazd po prawej to parking po mojemu miasto Wrocław może gogle maps pomoże. Ps mam rozumieć też z e inaczej niż 98% kierowców onterpretujesz odcinek z droga d40 po prawej przed tym skrzyżowaniem wszyscy z prawej ustępują tym na prostej. Bo mają znak d 40. Pojazdy G i H
sebsn122
Nowicjusz

25 Gru 2018, 17:44

No, teraz jak wiemy o jakie miasto chodzi i jakie ulice, to łatwiej to wyjaśnić.
Moja interpretacja, oparta na ustawie Prawo o ruchu drogowym oraz ustawie o znakach i sygnałach drogowych jak również ustawie o drogach publicznych jest taka:
Oznakowanie ulic na tym skrzyżowaniu jest..błędne. Dlaczego? Ano dlatego że na drodze Wilanowskiej stoi znak A7 oraz D3. Zgodnie z ustawą o znakach i sygnałach drogowych, znak A7 dotyczy najbliższej jezdni, przed którą jest ustawiony. A więc nie dotyczy ulicy Sobieskiego, a skrzyżowania ulic Wilanowskiej z Wilanowską oraz tej drogi, gdzie stoi znak D40. Tak więc zgodnie z tym oznakowaniem, pojazdy jadące od strony myjni, Lidla powinny ustąpić pierwszeństwa pojazdom wyjeżdżającym/wjeżdżającym w ulicę Wilanowską w stronę Biedronki oraz pojazdom wjeżdżającym/wyjeżdżającym ze strefy zamieszkania...Ale z kolei znak D40 oznacza, że wyjeżdżając z tej strefy włączamy się do ruchu, a więc powinniśmy ustąpić pierwszeństwa WSZYSTKIM uczestnikom ruchu drogowego....( art. 17 ustawy ).To samo dotyczy wyjazdu ze strefy ruchu - znak D52 oznacza wjazd na drogę wewnętrzną położoną w strefie ruchu ( art. 60c ) A to oznacza, że pojazdy wyjeżdżające z drogi wewnętrznej również muszą ustąpić pierwszeństwa WSZYSTKIM pojazdom art ( 17 ustawy ), ponieważ droga wewnętrzna, to droga niepubliczna. Tak więc na tym skrzyżowaniu, wszyscy wszystkim, obojętnie skąd by nie jechali, muszą ustępować pierwszeństwa...
Moim zdaniem, jeżeli miałby w tym miejscu zapanować porządek, to z ulicy Wilanowskiej musiałby zostać usunięty znak A7 i D3 i powinien on zostać zastąpiony znakiem D2 ( jest to logiczne, biorąc pod uwagę status pozostałych dróg na tym skrzyżowaniu ) oraz ewentualnie znak D2 może być uzupełniony tabliczką T-6c.
W takiej konfiguracji znaków, skrzyżowanie stałoby się przejrzyste - wyjeżdżający ze strefy ruchu i strefy zamieszkania ustępują pierwszeństwa pojazdom jadącym Wilanowską od strony myjni, Lidla, ponieważ jest to droga z pierwszeństwem przejazdu, pojazdy wyjeżdżające ze strefy zamieszkania ustępują pierwszeństwa tylko pojazdom jadącym Wilamowską od strony myjni, Lidla, ponieważ strefa zamieszkania jest drogą publiczną, a pojazdy wyjeżdżające z Wilamowskiej od strony Biedronki ustępują pierwszeństwa wszystkim, ponieważ wyjeżdżają z drogi wewnętrznej.
Proszę o ewentualne przeanalizowanie opisanej sytuacji i w razie potrzeby poprawić, jakabym się gdzieś zakręcił.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

25 Gru 2018, 19:31

1. Czyli w razie jak policjant stwierdzi np moja wine iść do sądu ? A w razie przegranej sądzić sie z organem nadzorującym oznaczenia drogowe. 2 da się to gdzieś zgłosić zanim dojdzie do tragedii. I 3 jakbyście jeździli przy obecnym oznaczeniu
sebsn122
Nowicjusz

27 Gru 2018, 17:40

sebsn122 napisał(a): I 3 jakbyście jeździli przy obecnym oznaczeniu

Przy obecnym oznaczeniu wg mnie nie da się tam jeździć przepisowo, ponieważ każdy każdemu musi ustąpić pierwszeństwa.Nawet policjant nie może orzec czyjejś winy podczas kolizji/wypadku, ponieważ nie ma konkretnego artykułu w żadnej z ustaw, który wskazywałby kolejność pierwszeństwa na tym skrzyżowaniu. Przynajmniej ja nie znam takiego przepisu a siedzę w ustawach dość często. No i dlatego zapewne kierowcy tak nie lubią tamtędy jeździć. Ciekawe tylko, dlaczego jeszcze do tej pory nikt nie zgłosił tego faktu w odpowiednim urzędzie...No i ciekawe jak interpretuje policja czyjąś winę podczas kolizji na tym skrzyżowaniu...
Być może nie znam wszystkich przepisów i jest jakieś rozwiązanie, dlatego też, z ciekawości wysłałem zapytanie do KM Wrocław na podstawie jakich przepisów policja ustala winę w razie wypadku/kolizji na tym skrzyżowaniu, ponieważ wyjeżdżając z każdej z ulic należy ustąpić pierwszeństwa pojazdom znajdującym się na drodze z pierwszeństwem. Pytanie podstawowe - gdzie jest droga z pierwszeństwem na tym skrzyżowaniu....?
sebsn122 napisał(a):1. Czyli w razie jak policjant stwierdzi np moja wine iść do sądu ?

Ja na pewno mandatu bym nie przyjął, obojętnie jak pierwszeństwo na tym skrzyżowaniu będzie tłumaczył policjant.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

FIAT 500 L - auto zbudowane z myślą o rodzinie
    FIAT 500 L - stylistycznie włoska nowość nawiązuje do miejskiej, kultowej 500-setki, jest autem zbudowanym z myślą o rodzinie. Będzie go można podziwiać podczas targów MOTOR SHOW 2013 w Poznaniu. Większością wymiarów ...
    DS E-TENSE FE 19 - bolid Formuły E nowej generacji
    Bolid Formuły E nowej generacji został zaprezentowany na torze. DS E-TENSE FE 19 ma za sobą pierwsze kilometry, które pokonał w pobliżu siedziby DS Performance w Wersalu. Próba nie była ścisłym testem – ...

16 Sty 2019, 13:16

Dodatkowe pytanie
Jadąc od strony Lidla w stronę biedronki prosto (pojazd C obraz w tym poście). Wilanowską, moim zdaniem zjeżam w drogę wewnętrzną powonieniem włączyć kierunkowskaz w lewo ?

Na mój rozum tak bo to wynika z osi jezdni oznakowania pasów ruchu (oznakowanie poziome). Ale z drugiej strony jak tak zrobiłem to mało nie doszło do wypadku bo osoba jadąca od biedronki w lewo myślała że skręcam w te pierwsza w drogę wewnętrzna(parking biedronki)

I pytanie 2 bo chyba nie do końca zrozumiałem. Abstrahując od znaku ustąp pierwszeństwa. Na tym skrzyżowaniu spotyka się: 1. pojazd wyjeżdżający ze strefy zamieszkania (de fackto parking biedronki) droga z prawej.
I 2 pojazd jadący ze strefy ruchu wilanowska od strony biedronki kto ma pierwszeństwo który znak jest ważniejszy. Chyba tego nie zrozumiałem z twojej wypowiedzi

Z twojej wypowiedzi wynika że strefa zamieszkania to droga publiczna z oznaczania osiedla myślałem że publiczna jest strefa ruchu. A zamieszkania to drogi wewnętrzne bo są na nich szlabany.
Ps co z odpowiedzą od komendy
sebsn122
Nowicjusz

17 Sty 2019, 11:09

Strefy zamieszkania, strefy ruchu i inne drogi
sebsn122 napisał(a):Z twojej wypowiedzi wynika że strefa zamieszkania to droga publiczna z oznaczania osiedla myślałem że publiczna jest strefa ruchu. A zamieszkania to drogi wewnętrzne bo są na nich szlabany.

Status tych dróg określa ustawa o drogach publicznych oraz ustawa Prawo o ruchu drogowym.
sebsn122 napisał(a):Ps co z odpowiedzą od komendy

Narazie cisza. Jak dla mnie nic dziwnego...
sebsn122 napisał(a):Jadąc od strony Lidla w stronę biedronki prosto (pojazd C obraz w tym poście). Wilanowską, moim zdaniem zjeżam w drogę wewnętrzną powonieniem włączyć kierunkowskaz w lewo ?

Podczas każdej zmiany kierunku ruchu należy włączyć kierunkowskaz. Będąc na skrzyżowaniu zmieniasz kierunek ruchu, więc włączasz kierunkowskaz. Chyba, że jedziesz prosto.
sebsn122 napisał(a):I pytanie 2 bo chyba nie do końca zrozumiałem. Abstrahując od znaku ustąp pierwszeństwa. Na tym skrzyżowaniu spotyka się: 1. pojazd wyjeżdżający ze strefy zamieszkania (de fackto parking biedronki) droga z prawej.
I 2 pojazd jadący ze strefy ruchu wilanowska od strony biedronki kto ma pierwszeństwo który znak jest ważniejszy. Chyba tego nie zrozumiałem z twojej wypowiedzi

Nie ma znaków ważnych i ważniejszych. Nawet jak jest STOP i A17 to mają tą samą "wartość". Tyle tylko, że przed tym pierwszym musisz się zatrzymać. Ale ani ten ani tamten nie regulują kolejności przejazdu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Lut 2019, 11:15

Dostałem odpowiedź z komendy. Jest w pliku doc, więc po prostu skopiowałem i wkleiłem. Jak chcesz to podaj w pw maila, to ci wyślę.
Odpowiedź brzmi tak:

KOMENDA WOJEWÓDZKA POLICJI WE WROCŁAWIU
WYDZIAŁ RUCHU DROGOWEGO
50-040 Wrocław, ul. Podwale 31-33
tel. (71) 340-32-95, fax. (71) 340-31-55
www.dolnoslaska.policja.gov.pl
http://bip.dolnoslaska.policja.gov.pl
L. dz. R-I-0151-4/2019
Wrocław, dnia 22 stycznia 2019r.
DK 16699/2019

Szanowny Panie.
Uprzejmie informuję, że odpowiedź na nurtujące Pana pytanie została zawarta
w ustawie prawo o ruchu drogowym z dnia 20 czerwca 1997 r. teks jednolity Dz. U. z 2018 r. poz.1990.
Artykuł 2 ustawy prawo o ruchu drogowym z dnia 20 czerwca 1997 r. stanowi że:
(...)16) strefa zamieszkania – obszar obejmujący drogi publiczne lub inne drogi, na którym obowiązują szczególne zasady ruchu drogowego, a wjazdy i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi;
16a) strefa ruchu – obszar obejmujący co najmniej jedną drogę wewnętrzną, na który wjazdy i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi;(…)
Artykuł 17 ustawy prawo o ruchu drogowym z dnia 20 czerwca 1997 r. stanowi że:
1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:
1) na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu, z drogi niebędącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania; (...)
Czytając powyżej przytoczone przepisy, z których wynika, że pojazd wyjeżdżający ze strefy ruchu oraz strefy zamieszkania, według ustawy prawo o ruchu drogowym, jest pojazdem który włącza się do ruchu i jest zobowiązany do ustąpienia pierwszeństwa, pojazdowi znajdującemu się na drodze publicznej (ul. Wilanowska). Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” oraz znak D-2 „koniec drogi z pierwszeństwem” umiejscowiony na ul. Wilanowskiej (DW452), dotyczy skrzyżowania z aleją Jana III Sobieskiego (DK 98). Reasumując jadąc ulicą Wilanowską, w ciągu drogi DW 452, ma Pan pierwszeństwo przed pojazdami wyjeżdżającymi z strefy ruchu i strefy zamieszkania.
Ponadto informuję, że powyższe stanowisko nie stanowi źródła interpretacji
przepisów prawa i nie może być podstawą rozstrzygnięć podejmowanych przez inne
podmioty stosujące prawo.

Z-CA NACZELNIKA
WRD KWP WROCŁAW
podinsp. Piotr Wiśniewski
(podpis na oryginale)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Lut 2019, 13:03

OK. dzięki.
Z tym że, nie odpowiedzieli na to czy pierwszeństwo ma pojazd F czy D rycina pierwsza. Zgodnie z powyższa interpretacją oba pojazdy włączają się do ruchu.

A maila chętnie przyjmę wydrukuje i będę mieć w pojedzie w originale na cwaniaczków ostatnio jak chciałem z wilanowskiej(od strony Lidla) skręcić w parking biedronki omal nie staranowało mnie BMW włączające się prosto ze strefy ruchu.
Ps może nawet wywieszę w okolicy skrzyżowania. Bo innym razem Pasat na mnie trąbi że puszczam tych jadących wilanowską od Lidla na Sobieskiego mimo że włączamy sie ze strefy. Wysyłam mail na PW
sebsn122
Nowicjusz