Koszt naprawy samochodu

27 Lip 2009, 11:21

Witam !!! Planuję zakup pięknej czarnej Astry 3. Samochód ma uszkodzone lampy przednie i 1 tylną , zderzak, grill, chłodnicę, maskę i lekko wgniecione prawe drzwi. Podłużnice są całe, Mam dostęp do części i wiem ile będą kosztowały oraz znam cenę samochodu chciałbym się dowiedzieć jaki będzie koszt naprawy (koszt samej pracy mechanika). Znając te wszystkie ceny będę wiedział czy opłaca i się kupić uszkodzone auto. Dzwoniłem po warsztatach jednak nikt nie chce mi podać nawet przybliżonej ceny. Jakby to była jakaś tajemnica. Czy możecie mi pomóc i powiedzieć +/- ile wyniesie koszt naprawy ?
sgm

27 Lip 2009, 12:20

Przez telefon mało kto będzie rozmawiać o pieniądzach - tak dla zasady, aby się nie oszukać . Najlepiej podstawić auto do obejrzenia . Podłużnice może są i całe , ale mogą być przemieszczone . Mogą być też pogniecione elementy nadwozia , które są zasłonięte przez wyposażenie komory silnika . Nawet rzeczoznawca z TU musi zobaczyć szkode , opisać i dopiero wtedy są znane koszty . Daj chociaż jakie foto .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

21 Wrz 2010, 21:48

Niedawno sam kupowałem taki samochód. Uszkodzenia auta widoczne na pierwszy rzut oka nie zawsze okazują się być jedyne do naprawy. W moim przypadku okazało się, że drobne wgniecenie zderzaka po zakupie przerodziło się w poważną naprawę i wymianę wielu elementów. Kolega polecił mi zrobienie dodatkowej wyceny rynkowej pojazdu u niezależnego rzeczoznawcy. Okazało się że utrata wartości jest znaczna. Po dłuższych przeprawach z byłym właścicielem, w obliczu sprawy sądowej oddał mi część poniesionych kosztów naprawy pojazdu. Przestrzegam więc przed kupowaniem pozornie delikatnie uszkodzonych pojazdów bez konsultacji z warsztatem.
Ostatnio edytowany przez marek_j, 21 Wrz 2010, 21:57, edytowano w sumie 1 raz
marek_j
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak samochody autonomiczne zmienią nasze miasta?
    Samochody autonomiczne mogą całkowicie zmienić sposób przemieszczania się po miastach. Nie jest to odległa perspektywa – badanie przeprowadzone na zlecenie Renault Polska przez Kantar TNS wykazało, że większość ...