Koszt naprawy samochodu

27 Lip 2009, 12:21

Witam !!! Planuję zakup pięknej czarnej Astry 3. Samochód ma uszkodzone lampy przednie i 1 tylną , zderzak, grill, chłodnicę, maskę i lekko wgniecione prawe drzwi. Podłużnice są całe, Mam dostęp do części i wiem ile będą kosztowały oraz znam cenę samochodu chciałbym się dowiedzieć jaki będzie koszt naprawy (koszt samej pracy mechanika). Znając te wszystkie ceny będę wiedział czy opłaca i się kupić uszkodzone auto. Dzwoniłem po warsztatach jednak nikt nie chce mi podać nawet przybliżonej ceny. Jakby to była jakaś tajemnica. Czy możecie mi pomóc i powiedzieć +/- ile wyniesie koszt naprawy ?
sgm

27 Lip 2009, 13:20

Przez telefon mało kto będzie rozmawiać o pieniądzach - tak dla zasady, aby się nie oszukać . Najlepiej podstawić auto do obejrzenia . Podłużnice może są i całe , ale mogą być przemieszczone . Mogą być też pogniecione elementy nadwozia , które są zasłonięte przez wyposażenie komory silnika . Nawet rzeczoznawca z TU musi zobaczyć szkode , opisać i dopiero wtedy są znane koszty . Daj chociaż jakie foto .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

21 Wrz 2010, 22:48

Niedawno sam kupowałem taki samochód. Uszkodzenia auta widoczne na pierwszy rzut oka nie zawsze okazują się być jedyne do naprawy. W moim przypadku okazało się, że drobne wgniecenie zderzaka po zakupie przerodziło się w poważną naprawę i wymianę wielu elementów. Kolega polecił mi zrobienie dodatkowej wyceny rynkowej pojazdu u niezależnego rzeczoznawcy. Okazało się że utrata wartości jest znaczna. Po dłuższych przeprawach z byłym właścicielem, w obliczu sprawy sądowej oddał mi część poniesionych kosztów naprawy pojazdu. Przestrzegam więc przed kupowaniem pozornie delikatnie uszkodzonych pojazdów bez konsultacji z warsztatem.
Ostatnio edytowany przez marek_j, 21 Wrz 2010, 22:57, edytowano w sumie 1 raz
marek_j
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na pracowników drogowych
    Okazuje się, że bycie pracownikiem drogowym nie należy do najbezpieczniejszych sposobów zarobkowania. Poważne zagrożenie dla tych osób stanowią… kierowcy, którzy ignorują ostrzegawcze oznakowanie ...