Koszt używanego auta, a jego rocznik i przebieg.

27 Lut 2007, 16:18

Nurtuje mnie takie pytanie. Ale przed zadaniem pytania opowiem małą historyjkę zanim zadam to pytanie byście wiedzieli o co mi biega.

Niedawno kupowałem samochód Renault Magan. Przed kupnem go miałem do wyboru te same auta (inny tylko kolor niebieski i czerwony). Miały to samo wyposażenie i wszystko inne. Jeden miał rocznik 1997 a drugi 2001. ten 97 miał przejechane 127 200km a ten 01 miał przejechane 135 600km. Pierwsze co pomyślałem iż ten z przebiegiem 127 200km będzie ciut droższy, ale tu okazuje się iż nie. Nie dość iż nie był droższy to jeszcze był tańszy od 01 i to dość sporo.

Pytanie: Dlaczego tak jest iż samochody młodsze rocznikowo nawet jak mają większe przebiegi są droższe od tych starszych z mniejszym przebiegiem? Zakładając iż mają takie samo wyposażenie. Dla mnie jest to nie pojadę. Oczywiści wybór padł na Megan z 97 roku.
Ostatnio edytowany przez Maki 27 Lut 2007, 16:29, edytowano w sumie 2 razy
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

27 Lut 2007, 16:25

ja też oddawna zadawałem sobie takie pytanie
pietrzyk
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: sosnowiec

28 Lut 2007, 19:51

To nikt tnie wie jak to jest
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

28 Lut 2007, 20:14

nie wiem może tu chodzi o stan kto jak nim jeżdził noi przebieg alt robi najmniej
pietrzyk
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: sosnowiec

17 Mar 2007, 02:31

Moim zdaniem to na różnicę w cenach ma min. wpływ powietrza i wody na samochód. wiadomo jest że auta rdzewieją, płyny się starzeją. Tak samo guma "wysycha". Następną rzeczą w starszych autach to jest komputer który może ulec wcześniej awarii. Są tam kondensatory które ulegają wyschnięciu. Znajomy miał taką sytuację w Peugeocie 106. Pozaty w Katowicach jest serwis od napraw komputerów samochodowych i tam to na okrągło naprawiają. Więc chyba min. to co opisałem ma wpływ na cenę samochodu względem rocznika. Chyba że po prostu tak jest i basta :D
janek4087
Początkujący

Miejscowość: Świętochłowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Paliwo można produkować nawet z wody morskiej
    Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda opracowali nowatorską metodę produkcji wodoru z wody morskiej z użyciem energii elektrycznej. Rozpowszechnione dziś elektrolizery wymagają stosowania czystej wody, gdyż woda morska powoduje ...