Koszty sprowadzenia auta z niemiec

26 Kwi 2015, 11:05

Ze Szwajcarii jest jeszcze większy cyrk ze sprowadzaniem, poczytaj.
Korczy
Nowicjusz

Auto: Chwilowo brak

26 Kwi 2015, 12:25

Ze Szwajcarii masz cło i akcyzę. Dużo wyższe koszty, auta w całości są drogie fakt są dobrze serwisowane, wyposażone i utrzymane.
Jeżeli chodzi o auta poniżej 2000cm masz 3,2% akcyzy, powyżej 18,6 %. Możesz powołać rzeczoznawcę który stwierdzi uszkodzenie auta i zaniży jego wartość - nie radzę wpisywać dużych przebiegów - to wróci.
Jeżeli chodzi o tablice zjazdowe - to nie wiem skąd ktoś wpadł na pomysł 250 - 350 zł. Teraz jest problem z tablicami żółtymi, trzeba brać celne - tzw. z czerwonym paskiem 30 dniowe. Musisz mieć aktualny TUV a to też kosztuje czasami dodatkowe Euro.
Ogólnie sprowadzanie indywidualne na kołach zostało ostatnio ograniczone przepisami i problemami właśnie z tablicami.
Recykling 500 zł
Koszt ubezpieczenia w Polsce
Tablice i karta pojazdu 250 zł
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

26 Kwi 2015, 13:14

Wybaczcie, że się wtrącam, ale mam pytanie. Jeśli chodzi o sprowadzenie samochodu z Niemiec, to czy ten poradnik
Niemcy
Kompletujemy wymagane dokumenty:
- Dwujęzyczną umowę kupna pojazdu - musi ona zawierać wyszczególnioną cenę w EUR oraz adresy sprzedawcy i nabywcy, przy czym adres nabywcy powinien być w Polsce - jeśli go nie będzie, powstaje problem przy rejestrowaniu w polskim wydziale komunikacji;
- Kartę pojazdu (Fahrzeugbrief) - znaną w Polsce jako brief - musi być dostarczona przez sprzedającego razem z pojazdem. Sprzedający powinien przekazać dwa dokumenty - tzw. duży brief - odpowiednik karty pojazdu i mały brief - odpowiednik dowodu rejestracyjnego.
- Zaświadczenie o wymeldowaniu pojazdu (Abmeldebescheinigung) - będzie razem z pojazdem lub do otrzymania juz w urzędzie komunikacji, jeśli pojazd nie został wymeldowany wcześniej. Niektóre Landy nie stosują już wymeldowania, dając tylko odpowiednią pieczątkę w Briefie.

Udajemy się do niemieckiego wydziału komunikacji (Strassenverkehrsamt), gdzie składamy wyżej wymienione dokumenty i wykupujemy tablice eksportowe (z żółtym paskiem) oraz ubezpieczenie. Przed otrzymaniem tablic dokonywany jest "mały" przegląd przez rzeczoznawcę z urzędu komunikacji - światła, opony, klakson itd.

Koszty:
- 5-dniowe ubezpieczenie OC (Haftpflicht) + Tablice eksportowe (z żółtym paskiem) - ok.75 EUR
- Nowy brief - 56 EUR

Ruszamy w drogę do kraju. Na granicy mogą pytać o brief i/lub ubezpieczenie/wymeldowanie.

Polska
Na każdym etapie rejestracji sprowadzonego pojazdu wymagane jest badanie techniczne, więc sugerujemy najpierw udać się do najbliższej uprawnionej Stacji Kontroli Pojazdów i przeprowadzić wymaganą diagnostykę. Po poprawnym przejściu badań otrzymujemy "zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu".
- Pierwsze badanie techniczne na terytorium Polski - 169 zł

Następnie udajemy się do Urzędu Celnego. W urzędzie celnym nie wymagają tłumaczeń - składa się tam ksero briefu, wymeldowania, przeglądu technicznego, 2 wypełnione formularze oraz dowód wpłaty wyliczonej przez Urząd Celny akcyzy. Trzeba mieć ze sobą wszystkie dokumenty w oryginale do wglądu. W Urzędzie Celnym otrzymujemy potwierdzenie przyjęcia akcyzy.
- Akcyza - jeśli samochód ma pojemność do 2000 cm3 - 3,1% ceny pojazdu (przeliczonej z EUR na PLN po kursie NBP z danego dnia);
- Akcyza - jeśli samochód ma pojemność ponad 2000 cm3 - 18,6% ceny pojazdu (przeliczonej z EUR na PLN po kursie NBP z danego dnia);
- Opłata skarbowa za akcyzę - 17 zł

Z potwierdzeniem przyjęcia akcyzy udajemy się do Urzędu Skarbowego. Tu będzie potrzebny wypełniony wniosek o zwolnienie z podatku VAT (formularz VAT-24). W US trzeba przedstawić kserokopie dokumentów, razem z ich tłumaczeniami, koniecznie opatrzonymi pieczęcią tłumacza przysięgłego. Otrzymujemy zaświadczenie o zwolnieniu z podatku VAT (formularz VAT-25).
- Tłumaczenie dokumentów - ok. 200 zł
- Koszty wydania zaświadczenia - 160 zł

Ostatnim etapem jest wizyta w Wydziale Komunikacji. Składamy tam wszystkie zebrane dokumenty, oraz wypełniony wniosek o rejestrację pojazdu. Zdajemy tam oryginalny Brief, tablice i zaświadczenie o wymeldowaniu. Otrzymujemy tymczasowy dowód rejestracyjny, tablice i naklejkę na szybę.
- Pozwolenie czasowe - 12 zł
- Tablice rejestracyjne - 80 zł
- Komplet nalepek legalizacyjnych na tablice - 11 zł
- Nalepka kontrolna na szybę pojazdu - 17 zł
- Karta pojazdu - 75 zł
- Opłaty ewidencyjne - 5 zł
- Opłata ekologiczna - 500 zł - wpłacamy ją na konto NFOŚiGW w BGK III Oddział Warszawa Nr 65 1130 1062 0000 0109 9520 0014, a do WK przynosimy tylko dowód wpłaty.

i podane w nim ceny są aktualne? Dlaczego jest problem z żółtymi tablicami? Też myślę nad sprowadzeniem samochodu. Firmy, które się tym zajmują wołają 3000-3500zł za sprowadzenie auta, a z moich obliczeń wychodzi około 2000zł. Czy to ma sens?
kjwolny
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 09 2014
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

26 Kwi 2015, 13:21

Jeżeli masz doświadczenie to kupisz dobry samochód, jeżeli nie masz ... może być różnie. Zakup auta w DE nie jest już taki prosty jak 10 lat temu.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

26 Kwi 2015, 15:38

A co powiedziecie o sprowadzeniu auta ze Szwecji? Szukałem auta w Polsce, ale za głowę się złapałem i po 3-4 oględzinach stwierdziłem, że trzeba mieć niezłego farta, żeby w Polsce coś ciekawego kupić.
kuba94
Nowicjusz

26 Kwi 2015, 15:46

Albo nie próbować kupić najtańszego auta!
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: Mercedes W169
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nowe stawki akcyzy w 2017 roku na samochody osobowe
    Zmiany naliczania podatku akcyzowego od samochodów osobowych najprawdopodobniej zostaną wprowadzone od nowego 2017 roku. Rząd zamierza ograniczyć import starych samochodów. Według nowych przepisów im ...

26 Kwi 2015, 15:51

Można kupić w Szwecji ciekawe auto tylko najczęściej samochody mają duże przebiegi. Inne auta raczej nie są sprzedawane z racji na cenę nowych aut - poczytaj o tym.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

26 Kwi 2015, 15:58

yyy@

Uważasz, że 15 tysięcy za Leona I to mała cena ? Bo oglądałem 3 w cenie 12,500-15,000zł i ani jeden nie był w tak dobrym stanie jak to było napisane w ogłoszeniu :)
kuba94
Nowicjusz

26 Kwi 2015, 19:32

Co powiecie na temat tego auta? Do 40tyś z kosztami wyrobię sie? http://www.mobile.de/pl/Samochod/BMW-320d-DPF-Mpaket-03-2016Tüv/vhc:car,pgn:2,pgs:50,srt:date,sro:desc,mke:3500,mdl:10,frn:01-2005,prx:8001,pwn:110,dmg:false,vcg:limousine/pg:vipcar/208467669.html
Ostatnio edytowany przez roko1992, 26 Kwi 2015, 19:35, edytowano w sumie 1 raz
roko1992
Początkujący

Prawo jazdy: 11 08 2010
Auto: skoa
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna

26 Kwi 2015, 19:35

Spokojnie się wyrobisz :) jeżeli sam pojedziesz jeszcze Ci zostanie.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

26 Kwi 2015, 19:38

Ale ogólnie to ładny stan?czy tylko mi się wydaje?
roko1992
Początkujący

26 Kwi 2015, 20:02

A nie chcesz większej benzyny + LPG ew jak musi być diesel to lepiej już 3.0 :P
[link do oferty na Allegro wygasł] - tu jest ładna e60.
Kieł
Stały forumowicz

26 Kwi 2015, 20:07

Przecież 163 konie bardzo dobrze współgrają z nadwoziem E90 :)
A i problemów z rozrządem nie ma jak w 177 koni.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

26 Kwi 2015, 20:10

Piękna ta ALPINA!!!ALe droga pewnie wy utrzymaniu taka piąteczka... Też słyszałem że 3.0 lepsze silniki:) brałbym wszystko tylko nie powypadkowe :D a tak to podoba mi sie ta trójeczka tylko musiałbym znależć jakiegoś człowieka co mi to ściągnie...
roko1992
Początkujący

26 Kwi 2015, 20:18

W tej 3 z DE zauważyłem że maska źle leży względem błotnika prawego z przodu. Przyjrzyj się ...
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika