Koszty sprowadzenia auta z niemiec

26 Kwi 2015, 11:05

Ze Szwajcarii jest jeszcze większy cyrk ze sprowadzaniem, poczytaj.
Korczy
Nowicjusz

Auto: Chwilowo brak

26 Kwi 2015, 12:25

Ze Szwajcarii masz cło i akcyzę. Dużo wyższe koszty, auta w całości są drogie fakt są dobrze serwisowane, wyposażone i utrzymane.
Jeżeli chodzi o auta poniżej 2000cm masz 3,2% akcyzy, powyżej 18,6 %. Możesz powołać rzeczoznawcę który stwierdzi uszkodzenie auta i zaniży jego wartość - nie radzę wpisywać dużych przebiegów - to wróci.
Jeżeli chodzi o tablice zjazdowe - to nie wiem skąd ktoś wpadł na pomysł 250 - 350 zł. Teraz jest problem z tablicami żółtymi, trzeba brać celne - tzw. z czerwonym paskiem 30 dniowe. Musisz mieć aktualny TUV a to też kosztuje czasami dodatkowe Euro.
Ogólnie sprowadzanie indywidualne na kołach zostało ostatnio ograniczone przepisami i problemami właśnie z tablicami.
Recykling 500 zł
Koszt ubezpieczenia w Polsce
Tablice i karta pojazdu 250 zł
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

26 Kwi 2015, 13:14

Wybaczcie, że się wtrącam, ale mam pytanie. Jeśli chodzi o sprowadzenie samochodu z Niemiec, to czy ten poradnik
Niemcy
Kompletujemy wymagane dokumenty:
- Dwujęzyczną umowę kupna pojazdu - musi ona zawierać wyszczególnioną cenę w EUR oraz adresy sprzedawcy i nabywcy, przy czym adres nabywcy powinien być w Polsce - jeśli go nie będzie, powstaje problem przy rejestrowaniu w polskim wydziale komunikacji;
- Kartę pojazdu (Fahrzeugbrief) - znaną w Polsce jako brief - musi być dostarczona przez sprzedającego razem z pojazdem. Sprzedający powinien przekazać dwa dokumenty - tzw. duży brief - odpowiednik karty pojazdu i mały brief - odpowiednik dowodu rejestracyjnego.
- Zaświadczenie o wymeldowaniu pojazdu (Abmeldebescheinigung) - będzie razem z pojazdem lub do otrzymania juz w urzędzie komunikacji, jeśli pojazd nie został wymeldowany wcześniej. Niektóre Landy nie stosują już wymeldowania, dając tylko odpowiednią pieczątkę w Briefie.

Udajemy się do niemieckiego wydziału komunikacji (Strassenverkehrsamt), gdzie składamy wyżej wymienione dokumenty i wykupujemy tablice eksportowe (z żółtym paskiem) oraz ubezpieczenie. Przed otrzymaniem tablic dokonywany jest "mały" przegląd przez rzeczoznawcę z urzędu komunikacji - światła, opony, klakson itd.

Koszty:
- 5-dniowe ubezpieczenie OC (Haftpflicht) + Tablice eksportowe (z żółtym paskiem) - ok.75 EUR
- Nowy brief - 56 EUR

Ruszamy w drogę do kraju. Na granicy mogą pytać o brief i/lub ubezpieczenie/wymeldowanie.

Polska
Na każdym etapie rejestracji sprowadzonego pojazdu wymagane jest badanie techniczne, więc sugerujemy najpierw udać się do najbliższej uprawnionej Stacji Kontroli Pojazdów i przeprowadzić wymaganą diagnostykę. Po poprawnym przejściu badań otrzymujemy "zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu".
- Pierwsze badanie techniczne na terytorium Polski - 169 zł

Następnie udajemy się do Urzędu Celnego. W urzędzie celnym nie wymagają tłumaczeń - składa się tam ksero briefu, wymeldowania, przeglądu technicznego, 2 wypełnione formularze oraz dowód wpłaty wyliczonej przez Urząd Celny akcyzy. Trzeba mieć ze sobą wszystkie dokumenty w oryginale do wglądu. W Urzędzie Celnym otrzymujemy potwierdzenie przyjęcia akcyzy.
- Akcyza - jeśli samochód ma pojemność do 2000 cm3 - 3,1% ceny pojazdu (przeliczonej z EUR na PLN po kursie NBP z danego dnia);
- Akcyza - jeśli samochód ma pojemność ponad 2000 cm3 - 18,6% ceny pojazdu (przeliczonej z EUR na PLN po kursie NBP z danego dnia);
- Opłata skarbowa za akcyzę - 17 zł

Z potwierdzeniem przyjęcia akcyzy udajemy się do Urzędu Skarbowego. Tu będzie potrzebny wypełniony wniosek o zwolnienie z podatku VAT (formularz VAT-24). W US trzeba przedstawić kserokopie dokumentów, razem z ich tłumaczeniami, koniecznie opatrzonymi pieczęcią tłumacza przysięgłego. Otrzymujemy zaświadczenie o zwolnieniu z podatku VAT (formularz VAT-25).
- Tłumaczenie dokumentów - ok. 200 zł
- Koszty wydania zaświadczenia - 160 zł

Ostatnim etapem jest wizyta w Wydziale Komunikacji. Składamy tam wszystkie zebrane dokumenty, oraz wypełniony wniosek o rejestrację pojazdu. Zdajemy tam oryginalny Brief, tablice i zaświadczenie o wymeldowaniu. Otrzymujemy tymczasowy dowód rejestracyjny, tablice i naklejkę na szybę.
- Pozwolenie czasowe - 12 zł
- Tablice rejestracyjne - 80 zł
- Komplet nalepek legalizacyjnych na tablice - 11 zł
- Nalepka kontrolna na szybę pojazdu - 17 zł
- Karta pojazdu - 75 zł
- Opłaty ewidencyjne - 5 zł
- Opłata ekologiczna - 500 zł - wpłacamy ją na konto NFOŚiGW w BGK III Oddział Warszawa Nr 65 1130 1062 0000 0109 9520 0014, a do WK przynosimy tylko dowód wpłaty.

i podane w nim ceny są aktualne? Dlaczego jest problem z żółtymi tablicami? Też myślę nad sprowadzeniem samochodu. Firmy, które się tym zajmują wołają 3000-3500zł za sprowadzenie auta, a z moich obliczeń wychodzi około 2000zł. Czy to ma sens?
kjwolny
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 09 2014
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

26 Kwi 2015, 13:21

Jeżeli masz doświadczenie to kupisz dobry samochód, jeżeli nie masz ... może być różnie. Zakup auta w DE nie jest już taki prosty jak 10 lat temu.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

26 Kwi 2015, 15:38

A co powiedziecie o sprowadzeniu auta ze Szwecji? Szukałem auta w Polsce, ale za głowę się złapałem i po 3-4 oględzinach stwierdziłem, że trzeba mieć niezłego farta, żeby w Polsce coś ciekawego kupić.
kuba94
Nowicjusz

26 Kwi 2015, 15:46

Albo nie próbować kupić najtańszego auta!
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: Mercedes W169
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Korytarz życia - droga ekspresowa, autostrada
    Gdy na autostradzie czy drodze szybkiego ruchu zdarzy się wypadek, w wielu europejskich krajach kierowcy mają obowiązek utworzyć tzw. korytarz życia (inaczej korytarz ratunkowy), czyli pozostawić wolne miejsce na przejazd ...

26 Kwi 2015, 15:51

Można kupić w Szwecji ciekawe auto tylko najczęściej samochody mają duże przebiegi. Inne auta raczej nie są sprzedawane z racji na cenę nowych aut - poczytaj o tym.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

26 Kwi 2015, 15:58

yyy@

Uważasz, że 15 tysięcy za Leona I to mała cena ? Bo oglądałem 3 w cenie 12,500-15,000zł i ani jeden nie był w tak dobrym stanie jak to było napisane w ogłoszeniu :)
kuba94
Nowicjusz

26 Kwi 2015, 19:32

Co powiecie na temat tego auta? Do 40tyś z kosztami wyrobię sie? http://www.mobile.de/pl/Samochod/BMW-320d-DPF-Mpaket-03-2016Tüv/vhc:car,pgn:2,pgs:50,srt:date,sro:desc,mke:3500,mdl:10,frn:01-2005,prx:8001,pwn:110,dmg:false,vcg:limousine/pg:vipcar/208467669.html
Ostatnio edytowany przez roko1992, 26 Kwi 2015, 19:35, edytowano w sumie 1 raz
roko1992
Początkujący

Prawo jazdy: 11 08 2010
Auto: skoa
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna

26 Kwi 2015, 19:35

Spokojnie się wyrobisz :) jeżeli sam pojedziesz jeszcze Ci zostanie.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

26 Kwi 2015, 19:38

Ale ogólnie to ładny stan?czy tylko mi się wydaje?
roko1992
Początkujący

26 Kwi 2015, 20:02

A nie chcesz większej benzyny + LPG ew jak musi być diesel to lepiej już 3.0 :P
[link do oferty na Allegro wygasł] - tu jest ładna e60.
Kieł
Stały forumowicz

26 Kwi 2015, 20:07

Przecież 163 konie bardzo dobrze współgrają z nadwoziem E90 :)
A i problemów z rozrządem nie ma jak w 177 koni.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

26 Kwi 2015, 20:10

Piękna ta ALPINA!!!ALe droga pewnie wy utrzymaniu taka piąteczka... Też słyszałem że 3.0 lepsze silniki:) brałbym wszystko tylko nie powypadkowe :D a tak to podoba mi sie ta trójeczka tylko musiałbym znależć jakiegoś człowieka co mi to ściągnie...
roko1992
Początkujący

26 Kwi 2015, 20:18

W tej 3 z DE zauważyłem że maska źle leży względem błotnika prawego z przodu. Przyjrzyj się ...
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika