Koszty utrzymania Audi A6 C5

20 Sie 2015, 09:52

Witam, mam okazję zakupić w/w samochód z silnikiem 1.8T (bez quattro) w LPG. Chciałbym dowiedzieć się czy ten samochód będzie drogi w utrzymaniu ( wymiana części eksploatacyjnych takich jak klocki, wahacze, płyny itp.)? Wiem, że przednie zawieszenie nie należy do najtańszych głównie ze względu na zastosowanie 4 wahaczy na jedno koło no ale za komfort się płaci :P Z drugiej strony z tego co wyczytałem to generalnie samochód jak i ta jednostka napędowa nie stwarzają zbyt wielu kosztownych problemów. Czekam na jakieś opinie :)
szymek2
Nowicjusz

Auto: -

20 Sie 2015, 12:57

Komplet wahaczy przedniego zawieszenia możesz kupić między 500 a 1500zł + wymiana. Silnik nie będzie problematyczny pod warunkiem że ktoś o niego dbał. Nie wiemy też jaki przebieg ma auto na LPG i jaka to jest instalacja. Jeżeli auto jest w oryginale i nie było rozbite to z korozją nie będzie problemu bo blacha jest w ocynku.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

20 Sie 2015, 13:00

Tak.. Polecaj najtańsze zamienniki na których roku nie przejeździsz. :roll:
Za 1.5k masz dobry zamiennik ale na naszych drogach nastawiaj się i tak na wzmożoną wymianę. Szczególnie jak jeździsz po dziurach tj. na dolnym śląsku :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Sie 2015, 14:16

Koniu napisał(a):Tak.. Polecaj najtańsze zamienniki na których roku nie przejeździsz.

Poprawiłem :)
Wiadomo, że drogi mamy coraz lepsze ale te w miastach często pozostawiają wiele do życzenia. Jak coś jest dobre to musi swoje kosztować. Podałem orientacyjne ceny. Właściciel może później zdecydować co wybierze.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dobry akumulator prosto z półki
    Nie zawsze to co stoi na sklepowej półce jest tym czym naprawdę powinno być. Akumulator jest na tyle specyficznym produktem, iż wraz z upływem czasu może utracić część swoich właściwości. Niestety, dość często zdarza ...
    Testy wodorowej Toyoty Mirai w Chinach
    Toyota rozpocznie testy wodorowego sedana Mirai w Chinach. Firma sprawdzi możliwości adaptacji tej technologii w Państwie Środka. Jednocześnie japońska firma zadeklarowała, że wybuduje stację tankowania wodoru w swoim chińskim ...