Koszty zakupu auta - dwa przypadki...?

03 Mar 2008, 13:38

Witam
Wiem ze samo kupno samochodu to dopiero poczatek drogi aby go miec. chcialbym kolegow zapytac jakie koszty mnie czekaja po podpisaniu umowy z poprzednim wlascicielem interesuja mnie dwa przypadki 1. gdy auto kupie w niemczech za ok 1500€ oraz 2. gdy kupie w polsce za ok 7000. wiem napewno ze musze zaplacic ubezpieczneie w polsce i jak dla mnie wynosi ono prawie 1400zl takze jak mozecie pomoc to bylbym wdzieczny bo nie wiem ile musze zarobic aby mnie bylo stac na samochod w tej cenie pozdrawiam
szymek997
Nowicjusz

03 Mar 2008, 13:44

jeśli kupujesz samochód za granicą to napewno koszty przywozu go do kraju, do tego cło itp. itd.
oczywiście ewentualne naprawy, przeglądy, kupno nowych cześci, ubezpieczenie i przerejestrowanie.
trochę tego jest
osa54
Nowicjusz
Awatar użytkownika

03 Mar 2008, 14:08

mam znajomego ktory jezdzi na niemcy tirem i on by mi go moze przetransportowal.to czy wie ktos ile kosztuja te tlumaczenia itp. z tego co czytalem na forum to najlepiej powymieniac wszystkie psaki, oleje, i jakies plyny.
szymek997
Nowicjusz

03 Mar 2008, 14:33

moim zdaniem tych tanszych aut do 20k nie oplaca sie juz sprowadzac z Niemiec
w PL jest juz bardzo duzy wybor aut :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

03 Mar 2008, 14:51

Pawlo napisał(a):moim zdaniem tych tanszych aut do 20k nie oplaca sie juz sprowadzac z Niemiec
w PL jest juz bardzo duzy wybor aut :)

Zgadzam się...wg mnie nie ma sensu jechać kupować auto za 1500€, i płacić to wszystko związane z transportem tj: cło, akcyza itd. Lepiej to wszystko co ma być przeznaczone na opłaty, pliwo itd zostawić na płyny, paski, albo dołożyć do tych 1500€ i kupić coś droższego, lepszego.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

03 Mar 2008, 15:16

no to jezeli mozecie powiedziec ile to kosztuje w euro jak na umowie napisalbym 10€.te clo podatki itp.
szymek997
Nowicjusz

06 Mar 2008, 21:35

Podobno za ta cene sie nie oplaca. Jedyna opcja to jak sie ma kogos znajomego i on cos wyczai naprawde dobrego. mi sie wydaje ze zamiast placic za wyszystki formalnosci to dolozyc i takie samo auto sie w polsce kupi. Ale to wszystko zalezne od okazji.
tihomax
Początkujący

06 Mar 2008, 23:37

szymek997 napisał(a):no to jezeli mozecie powiedziec ile to kosztuje w euro jak na umowie napisalbym 10€.te clo podatki itp.

Gdzieś to już tu pisałem. Podatek akcyzowy za samochody sprowadzane wynosi 6,4% na samochody poniżej 2l pojemności, na wszystkie inne 17,6% ceny wartości samochodu. Większość urzędów ma swoje cenniki aut, wg których naliczają podatek. Jeśli tego nie robią, a auto, które u nich na stanie kosztuje np 1500€, Ty na umowie będziesz miał 10€ to zaczną coś podejrzewać, przez co będziesz miał nieprzyjemności. Dobrze Ci radzimy. Te pieniądze co przeznaczyć chcesz na cło, podatki vaty i akcyzy lepiej przełóż na samochód. Poszukaj dobrego egzemplarza w Polsce, a naprawdę jest ich nie mało
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

07 Mar 2008, 01:23

Ja własnie slyszalem ze auto jest poddawane jakiejs tam wycenie czy cos takiego
tihomax
Początkujący

07 Mar 2008, 12:08